HDZ-ovi ketmani

HDZ-ovi ketmani

1 septembra 2014

Dražen CigleneckiPiše: Dražen Ciglenečki

U razdoblju komunizma, malo je kome padalo na pamet izaći na središnje trgove u Zagrebu, Beogradu, Moskvi, Bukureštu ili Istočnom Berlinu i vikati protiv vlasti. Takve su stvari u režimima neslobode strogo kažnjavane i zato su se građani tamo radije okupljali kako bi klicali komunističkim diktatorima, Titu, Staljinu, Ceausescuu, Honeckeru… Bilo je to prirodno prilagođavanje nepovoljnim životnim okolnostima. Tako su nastali, kako ih je definirao Czeslav Milosz, ketmani. Raširena je bila pojava da se ljudi, u strahu pred represivnim aparatom, različito ponašaju i govore na javnim mjestima i unutar svoja četiri zida.

Ketmani, međutim, nisu iščezli nakon rušenja Berlinskog zida. U Hrvatskoj su nastavili egzistirati u HDZ-u. Novi dokazi o tome otkrivaju se svakog dana. HDZ-ovi ketmani, primjerice, iskreno mrze komunizam i Tita, ali svih ovih godina nisu praktično ništa poduzeli s tim u vezi. Prvo su morali trpjeti Franju Tuđmana, koji se u značajnoj mjeri okružio upravo starim komunističkim kadrovima, što je, uostalim, i sam bio. Ipak, ketmani u HDZ-u Tuđmanu su iskazivali lojalnost. Javno, ali čak i kad su ga mogli prekrižiti, prilikom ispunjavanja glasačkih listića. Nečeg su se bojali.

Krajem 1999. godine umro je satrap koji HDZ-ovcima nije dopuštao da se obračunaju s komunistima i zločinca Tita protjeraju s hrvatskih ulica i trgova. Činilo se tada da za njih stižu bolja vremena. HDZ je preuzeo pobožni Ivo Sanader, čiji je otac 1945. bio sudionik Križnog puta. No, ništa se nije promijenilo. Tito je ostao i na ulicama i trgovima i u Uredu predsjednika, gdje ga je stavio Tuđman. I stoga su u HDZ-u i dalje prevladavali ketmani. Na stranačkim skupovima razdragano su uzvikivali »Ivo, Ivo«, a kod kuće su se članovima obitelji žalili da se sami sebi gade. »Sanader miče Francetićevu spomen ploču, a Tita ne dira. Užasno je sve to, naprosto me guši, ali nemam izbora. Moram se pretvarati«, pričali su HDZ-ovci potiho svojim suprugama. Kako im je to Sanader mogao nauditi? To je zanimalo i istražitelje kad su ispitivali direktora jednog državnog poduzeća osumnjičenog da je do grla u korupciji. Odgovorio im je da bi sigurno bio smijenjen da nije pristao na Sanaderove protuzakonite financijske aranžmane.

Posljedica straha HDZ-ovih ketmana je i činjenica da Tito i danas ima trgove i ulice i u Velikoj Gorici, Karlovcu, Zaprešiću i Šibeniku, gradovima u kojima je njihova stranka gotovo stalno na vlasti. Ti nesretnici nisu se Sanaderu i kasnije Jadranki Kosor usudili predložiti ispravljanje ove povijesne nepravde. Damir Jelić, aktualni potpredsjednik HDZ-a, od 2007. je gradonačelnik Karlovca. Nemoguće je i zamisliti što je on intimno proživljavao kad bi u svojem gradu prolazio Trgom Josipa Broza Tita. Ali, morao je pognuti glavu, sila Boga ne moli. No, s Tomislavom Karamarko svanulo je sunce ketmanima. Konačno se mogu prestati pretvarati. S Karamarkom će krenuti u raščišćavanje komunističkog nasljeđa, o čemu su godinama sanjali.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *