HDZ-ovo silovanje ćirilicom

HDZ-ovo silovanje ćirilicom

7 septembra 2013

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

Istina je, ovakve poruke poput vukovarskih nismo čuli još od Sanaderove Rive prije više od deset godina. Istovremeno, HDZ ostaje pri svojoj namjeri da otvara pitanja gospodarskog stanja u zemlji, te se može čuti da će na sjednici Sabora ovoga mjeseca pokrenuti interpelaciju o radu Vlade, te zatražiti ostavku Milanovićevog tima, zbog neučinkovitosti u korištenju EU sredstava.

No, samo bi budala povjerovala da HDZ nema ništa s događajima u Vukovaru i da ne suportira prosvjede – dakle, nered.

Samo i isključivo ulica može koristiti HDZ-u da pokuša promijeniti odnose snaga u državi i pokuša izazvati prijevremene izbore. Bez obzira na sve, SDP-ova koalicija sa HNS-om (i HSU-om i IDS-om, naravno) čvrsta je, i nitko realan ne treba očekivati da će ona puknuti, pa čak ni na ustavnim promjenama vezanim uz zastaru za teške zločine iz doba komunizma. U Vladi su svi suglasni, i SDP i HNS, da se zakon treba poštivati i da ćirilični napisi moraju biti postavljeni, barem u nekom obliku i nekoj mjeri; jednako kao što se slažu i da policija mora obaviti svoj posao zaštite državnih simbola na tim tabelama. Ministar uprave Arsen Bauk ponio se umjereno i ljudski kad je komentirao vukovarske emocije i naglost prosvjednika, rekavši da je »moguće postupno uvođenje zakona u Vukovar; mora se imati osjećaj za mjeru prilikom postavljanja jer postoji sigurnosni rizik i ne bi bilo dobro za situacija eskalira«.

Bauk je jasno kazao da nikakvog »silovanja« ćirilicom u Vukovaru neće biti, ali izgleda kao da je zaglušujuća buka politizacije prekrila tu izjavu, da je prosvjednici u Vukovaru nisu čuli, zaposleni čekanjem još desetaka ili stotina autobusa s prosvjednicima iz ostatka Hrvatske, koji po svim većim »desničarskim« gradovima, kakav je Zadar primjerice, imaju posla na crtanju domoljubnih plakata, na kojima se uvijek zalomi i neko »U«.

Svatko može pomisliti da je Vlada sada netaktična ili da ne poštuje osjećaje Vukovaraca koji su, kako oni misle, baš zbog ćirilice izgubili sinove – i u tome doista mora postojati takt, politička mudrost, malo ljudskosti i osjećaja dok se razgovara s Vukovarcima. Ne treba s tim pločama žuriti niti ih postaviti odmah svugdje, ali političku instrumentalizaciju Vukovara svakako treba spriječiti.

Izjave iz Europske komisije, mada neutralne, podrška su hrvatskoj Vladi, uostalom provođenje dvojezičnosti i korištenje manjinskih pisama u praksi jedna je od europskih obaveza Hrvatske. A ne zaboravimo, o vrijednostima građanske Hrvatske govorio je i general Ante Gotovina u Splitu, baš u ponedjeljak kad su izbili vukovarski prosvjedi.

SDP-ova Vlada mora imati mudrosti da ne pretjera u suzbijanju prava na prosvjed, uhićenjima; mora imati i takta da policija reagira zakonito, ali s mjerom; ali Vukovarci također moraju znati da ih najglasnije podupire politika koja od toga želi imati koristi samo za sebe. HDZ želi rušiti SDP, i iskoristit će svaku priliku. Uostalom, HDZ se složio sa uvođenjem ćirilice i u Udbini, a i stvorili su uvjete da u Vukovaru do ovoga dođe. Usprotivili bi se oni i latinici kad bi znali da im to donosi nove izbore. Žalosno je stoga kad istinski branitelji, poneseni emocijama, to ne vide.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *