HDZ, stranka koja ne zna

HDZ, stranka koja ne zna

21 oktobra 2014

Dražen CigleneckiPiše: Dražen Ciglenečki

U vrijeme kad se zahuktavala istraga protiv Ive Sanadera, mediji su počeli ismijavati njegove ministre i ostale članove predsjedništva HDZ-a, koji su objašnjavali da ništa ne znaju o tome da je on pljačkao državni novac. Rugali su se njihovim tvrdnjama da nisu ništa posumnjali i da nikad ni od koga nisu čuli da se njima pred nosom odvija opsežna operacija pustošenja javnih poduzeća. To je, ruku na srce, zvučalo neuvjerljivo. Ispostavilo se, međutim, da su svi oni govorili istinu i mediji će im se zato jednog dana morati ispričati. Osim bivšem ministru Ivici Kirinu protiv kojeg se vodi sudski proces zbog poslovanja s Fimi mediom. Da drugi doista nisu imali pojma ni o čemu, potvrđuje činjenica da HDZ-ovci općenito ništa ne znaju.

Uzmimo tek nekoliko primjera koji govore tome u prilog. Vlada Jadranke Kosor je u travnju 2010. godine prihvatila Program gospodarskog oporavka. Bio je to vrlo ambiciozan dokument koji je tada pozdravila velika većina hrvatskih ekonomista. Nakon promjene vlasti, Kukuriku koalicija preuzela je dosta stvari iz tog Programa. Njegovu točku »priprema plana privatizacije trgovačkih društava u državnom vlasništvu prema načelu da u državnom vlasništvu trebaju ostati samo ona koja opskrbljuju dobrima i uslugama kojima privatni sektor iz opravdanih razloga ne može efikasno opskrbljivati«, realizirali su prodajom dijela državnog vlasništva u firmi Croatia osiguranje. HDZ se žestoko tome suprotstavljao. Nadalje, Vlada radi i na točki Programa »nastavak outsourcinga pomoćnih djelatnosti«. HDZ je odlučno podržao referendum protiv outsorcinga. U Programu je i »izrada plana davanja u koncesiju dijela izgrađene auto-cestovne infrastrukture«. HDZ se pridružio kampanji protiv monetizacije autocesta. Iz toga se, dakle, može zaključiti da HDZ-ovi članovi Vlade Jadranke Kosor, a koji su na čelu s Tomislavom Karamarko i sada na vodećim pozicijama u stranci i Klubu zastupnika, nisu znali što je tadašnja premijerka stavila u spomenuti Program. Praktično im je svima podvalila.

Ni veza Franje Tuđmana s Josipom Perkovićem HDZ-ovcima nije poznata. Karamarko je u petak izjavio da politička ubojstva u razdoblju komunizma »ova vlast nije imala volje riješiti u Hrvatskoj«. Do čovjeka, eto, nije došlo da je Tuđmanova vlast faktično pomilovala Perkovića, Mustača i brojne druge udbaše i angažirala ih u hrvatski obavještajni sustav. Čak niti Tuđmanov sin Miroslav ne zna što je njegov tata napravio. Neki je dan na HTV-u pričao o potrebi lustracije i obračuna s Udbom i kleo se da je Perkovića i Mustača »u životu sreo jednom ili dva puta«. Makar je bio šef HIS-a. Miroslava je tata držao u potpunom neznanju.

Sigurno nitko nije baš toliko lažljiv i pokvaren, pa ni HDZ-ovci. Može im se, znači, vjerovati kad tvrde da u nešto nisu upućeni. I ako su u kontradikciji s nečim za što se zalagala njihova vlada, to je samo znak da oni to nisu znali. Danas im, doduše, više odgovara slogan »Stranka koja ne zna« nego »HDZ zna«, ali ključno je ipak da Karamarko i kolege mu govore istinu.

(Novi list -Rijeka)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zapadnjak says:

    Ne,gospon Ciglenečki,ne može im se vjerovati da u to nisu upućeni,Tuđman je rekavši da Srbi moraju nestati iz naše ljepe domovine,te da će tako zauvijek riješiti taj "problem".Zaboravlja se da je upravo on tolike godine radeći sa Srbima stvarao jednu ogromnu organizaciju,oznu,koja je na Papuku pohvatala 48.god.hrvatske borce za istrebljenje Srba i ostalih,kada je ozna preimenovana u udbu Otac je postao šef u personalnoj upravi,koja je opet 73.god pohvatala isto nekakve "avanturiste" na Svilaju,za obje akcije,kako su maestralno izvedene ćak im je i fbi odao priznanje.Ova dvojica optuženih su samo mali dio te slagalice i ja se nadam da će im sud suditi "demokratski",a zašto ne,pa u nazivu stranke je "demokratska".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *