HEJGEL: Rusi jačaju trupe na granici, preko 20.000 ih je!

HEJGEL: Rusi jačaju trupe na granici, preko 20.000 ih je!

27 marta 2014

Chuck_Hagel_Defense_portrait-e1362502517301Rusija nastavlja da povećava broj vojnika duž svoje ukrajinske granice, izjavio američki ministar odbrane Čak Hejgel.

Hejgel je podsetio Moskvu na to da se obavezala da neće prelaziti tu granicu. Šef Pentagona rekao je da je prošlog četvrtka rekao svom ruskom kolegi Sergeju Šojguu da Amerikanci očekuju da će Rusi poštovati svoju reč.

Hejgel je rekao da je pitao Šojgua zašto nastavljaju da povećavaju broj vojnika na svojoj zapadnoj granici sa Ukrajinom i kakve su im namere a on je odgovorio da nemaju nameru da pređu granicu.

– Međutim realnost je da oni nastavljaju da jačaju broj trupa – rekao je Hejgel u Vašingtonu na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim britanskim kolegom Filipom Hamondom.

Više od 20.000 ruskih vojnika sa opremom i jedinicama potrebnim za vojnu operaciju trenutno su raspoređeni duž rusko-ukrajinske granice, rekao je jedan američki zvaničnik. Rusija je sa svoje strane u nedelju demantovala da gomila trupe na toj granici.

Britanski ministar Hamond je upozorio na težinu obećanja ruskog ministra i naznačio da sve ukazuje na to da predsednik Vladimir Putin lično odlučuje o tim pitanjima:

– Drugi ruski akteri, među njima i ministar Šojgu, mogu da daju svoje mišljenje ali mi ne znamo u kojoj meri su ti ljudi zaista deo kruga bliskog donošenju odluka.

Ovo novo upozorenje dato je dva dana pošto je Bela kuća ponovo saopštila da je veoma zabrinuta zbog kretanja ruskih trupa i potencijalnog zaoštravanja situacije na istoku i jugu Ukrajine.

Hejgel je rekao da situacija u Ukrajini ukazuje na potrebu da se pokaže jedinstvo u okviru 28 zemalja članica NATO, što znači da
one treba da održe dovoljno visok budžet za odbranu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    ŠTA SI MISLIO IMBECILU DA ĆE DA SEDE SKRŠTENIH RUKU I DA VAM SKUVAJU RUSKI ČAJ . MISLILI STE DA PO SVETU MOŽETE ZAUVEK DA UBIJATE I BOMBARDUJETE NARODE ČIJA VAM BOJA KOŽE NIJE SIMPATIČNA. ŽIVELA RUSIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *