Hejgel: SAD su spremne za rat u Siriji

Hejgel: SAD su spremne za rat u Siriji

25 avgusta 2013

Chuck_Hagel_Defense_portrait-e1362502517301Pentagon je spreman da sprovede vojnu opciju u Siriji ukoliko tako odluči predsednik Barak Obama, rekao je danas američki sekretar odbrane Čak Hejgel.

„Predsednik Obama je tražio od ministarstva odbrane da pripremi opcije za sve slučajeve. Mi smo to uradili i spremni smo da sprovedemo svaku opciju – ako on odluči da primeni neku od njih“, rekao je Hejgel novinarima tokom posete Maleziji.

Istovremeno američki državni sekretar Džon Keri razgovarao je sa šefom sirijske diplomatije Validom al-Mualamom i rekao mu da je sirijska vlada trebalo da dozvoli inspektorima UN na terenu da pristupe mestu gde je navodno izveden napad hemijskim oružjem.

Keri je „jasno stavio do znanja da je sirijski režim, ako zaista nema ništa da krije, trebalo da dozvoli pristup tom mestu, a ne da i dalje napada pogođenu oblast kako bi blokirao pristup i uništio dokaze“, rekao je zvaničnik Stejt departmenta, javio je Rojters.

Državni sekretar SAD je, pored toga, naglasio da je od zapovednika pobunjeničke Slobodne sirijske vojske dobio čvrsta uverenja da će se postarati za bezbednost istražitelja UN u pogođenim oblastima.

Keri je razgovarao sa kolegama u Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Turskoj i u svim tim razgovorima naglasio da je važno da se brzo utvrde činjenice, kazao je zvaničnik Stejt departmenta.

Obama i njegovi vodeći savetnici za odbranu i nacionalnu bezbednost detaljno razmatraju na koji će način reagovati na tvrdnje sirijske opozicije da je režim upotrebio hemijsko oružje u napadu izvedenom u predgrađu Damaska u sredu i usmrtio na stotine ljudi.

Predsednik SAD se, u međuvremenu, složio sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom da bi, u slučaju da su te tvrdnje tačne, bio neophodan „ozbiljan odgovor“.

S druge strane, najnovije ispitivanje javnog mnjenja pokazuje pad podrške za američku intervenciju u Siriji koju bi sada podržalo tek devet odsto Amerikanaca, a protivi joj se njih čak 60 odsto.

Rezultati ankete agencije Ipsos pokazuju da bi, u slučaju da se dokaže da je sirijski režim zaista upotrebio hemijsko oružje, intervenciju podržalo 25 odsto Amerikanaca, a protiv bi bilo 46 odsto.

Sirijski ministar: Vojna akcija SAD – više nasilja u regionu

Sirijski ministar informisanja Omran al-Zubi odbacio je danas mogućnost napada SAD na Siriju, upozoravajući da bi takav potez mogao da izazove još više nasilja u regionu.

„To bi na prvom mestu izazvalo vatrenu loptu koja bi sagorela ne samo Siriju, već i ceo Bliski istok“, kazao je Zubi u intervjuu za TV stanicu al-Majadin iz Libana, preneo je AP.

Istovremeno, i iransko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da bi američka intervencija u Siriji „zakomplikovala situaciju“.

„Slanje ratnih brodova neće rešiti probleme, već će pogoršati situaciju“, rekao je portparol iranskog ministarstva Abas Arakdži, ističući da takav potez nema međunarodnu podršku i da Iran „odbacuje vojna rešenja“.

Al-Zubi je ponovio stanovište sirijskog režima da su za napad hemijskim oružjem u Guti, predgrađu Damaska, odgovorni pobunjenici i da vlada za to ima dokaze, ali nije izneo više detalja.

„Rakete su ispaljene sa njihovih pozicija i pale su na civile. Oni su odgovorni“, kazao je al-Zubi.

Pobunjeničke i snage režima međusobno se optužuju za napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska, a državna televizija juče je prikazala snimke plastičnih posuda, gas-maski, bočica i eksploziva koji su, kako tvrdi, pronađeni u jednom skrovištu pobunjenika.

Sirijska opozicija optužila je režim da je u sredu izveo napad kod Damaska i usmrtio na stotine ljudi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *