ХЕЈЛИ У СВОМ СТИЛУ: Сједињене Државе и Русија никада неће бити пријатељске земље

HEJLI U SVOM STILU: Sjedinjene Države i Rusija nikada neće biti prijateljske zemlje

7 aprila 2018

AMERIČKA ambasadorka u Savetu bezbednosti UN – Niki Hejli – javno je rekla da Sjedinjene Države i Rusija nikada neće biti prijateljske zemlje.

Učinila je u nastupu pred studentima i profesorima Univerziteta Djuk u Severnoj Karolini. Pritom je dopustila mogućnost saradnje „onda kada je to od koristi za SAD”.

Dodatno je svoju poziciju razjasnila ovako: „Kod nas postoje sporenja oko toga da li nam je Rusija prijatelj ili nije. Međutim, to je pogrešno pitanje. Rusija nikada ne može da bue naš prijatelj. Naravno, sa Rusijom radimo kada nam je to potrebno, a po njoj nanosimo udar kada nam neophodno. Tako to i treba da bude”.

Govoreći o pristupu Trampove administracije Rusiji, Hejli je posavetovala:

„Svi vole da se bave rečima, a ja vam savetujem – obraćajte pažnju na dela”.

U ovom kontekstu je pomenula proterivanje ruskih diplomata (60), odluku o naoružavanju Ukrajine i rošlogodišnji udar po jednom sirijskom vojnom aerodromu. Još je dodala:

„Predsednik Tramp čini protiv Rusije više od bilo kog drugog šefa države nakon Ronalda Regana”.

Priznala je da je o američkom ruskim odnosima razgovarala sa ambasadorom Moskve u SB  UN i da su s esložili da dve zemlje treba da pronađu „neke dodirne tačke”.

Svoj razgovor sa Vasilijem Nebenzjom prepričala je ovako:

„On je rekao da Rusija želi bolje odnose sa SAD. I sam rekla da mi želimo bolje odnose sa Rusijom. Potom sam ga upitala: `Možete li mi objasniti kako do toga doći?`, a on je uzvratio da ne treba da budemo ovoliko neprijateljski raspoloženi jedni prema drugima. Na kraju sm se dogovorili da sarađujemo povodom Avganistana i afričkih zemalja u kojima se sukobljavamo”.

Dodala je: „Naši odnosi sa Rusijom zavise samo od Rusije. Ako oni nastave da imaju veze sa hemijskim oružjem, da upadaju u druge zemlje kao što su u Ukrajinu i da se mešaju u tuđe izbore – druge države će se okretati od njih. U svakom slučaju, mi ne želimo da budemo prijatelj onome kome ne možemo verovati”.

U Rusiji se se povodom njenih reči već pojavili komentari u stilu:

„SAD ne žele da imaju prijateljske odnose sa Rusijom, a ne samo sa njenom sadašnjom vlašću. Treba li biti ogorčen? Naravno da ne treba! Bolje je imati posla sa poznatim neprijateljem nego sa nepoznatim. Bolje je imati `partnera` sa neprijateljskim namerama nego nekoga ko se, poput Bugarske, kune u večno prijateljstvo, pa te izda. Hvala Hejli za reči da će SAD sarađivati sa Rusijom kada im bude potrebno, a udarati po njoj takođe kada im bude potrebno. I mi ćemo se ponašati upravo tako”.

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  Zašto bi bili prijatelji sa vama,kad je potpuno isto kao i da su vam najveći neprijatelji? Sa vama su samo ulizice "prijatelji",kao i oni koji od straha uumiru 16 puta dnevno,znači kukavice!

 2. Batina says:

  Tako lijepa a tako zla.

 3. jagoda says:

  Sa fasistima i ne mogu biti prijatelji...

 4. Miraš says:

  Ova izjava je i znak američke ograničenosti i neke bespomoćnosti. SAD je zemlja demokratije i izuzetna nacija, bar tako se predstavlaju, ali tamo se ni ne sme biti prijatelj Rusije. Sa samo nekim minimalnim simpatijama za Rusiju, ako si na vlasti izgubićeš vlast, a ako radiš nešto drugo doživećeš opet bojkot i šikaniranja. U SAD je izgleda kao u ovoj pesmi: Diktaturo baš si mi mrska, reče demoNkratija i glavu joj smrska.

 5. Trifun says:

  Hejli pomaze Rusiji i Srbiji da se oslobodimo njihovih korisnih idiota kojima su isprali mozgove sa svojim filmovima i propagandom ili guranjem dolara i evra u dzepove. Nema nazad.

 6. padre says:

  Da sam ja na njenom esto, pitao bi se radije, dali oni opšte imaju nekog prijatelja, koga ne treba terati na to štapom?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *