Хеликоптер

Helikopter

6 aprila 2015

Vladimir-Djukanovic 65Piše: Vladimir Đukanović

Veliki problem u Srbiji su stručnjaci opšte prakse. Oni znaju apsolutno sve, od toga šta treba da rade selektori fudbalske reprezentacije do toga kako funkcioniše pilotiranje helikopterom i kako radi kontrola leta. Oni mogu da budu sve: predsednici država, ministri, vlasnici kompanija, astronauti, ali, gle čuda, najveći deo njih su novinari. Bez želje da uvredim veliki broj kolega koji zaista jesu novinari, ovo što se danas zove novinarima je sve osim novinara. Ovo čak nisu ni društveno-politički radnici, jer je i za tu delatnost neophodno kakvo-takvo obrazovanje.

Ovo pišem zgrožen sumanitim tekstovima o padu vojnog helikoptera koji su nedeljama unazad izlazili po domaćoj štampi. Pisani na osnovu izjava „odlično obaveštenog izvora“ i na osnovu „uvida“ u izveštaje vojne komisije ili tužilaštva, koje su, eto, samo novinari tih listova imali prilike da vide, oni su sve bili osim dobronamerni i jedino što je u njima bilo tačno je činjenica da je helikopter pao.

Sve ostalo je bila čista laž i najgora moguća konstrukcija, što se jasno pokazano upravo onog momenta kad je tužilaštvo zvanično objavilo izveštaj. Još gora od ovih tekstova je činjenica da nijedan od vlasnika i urednika tih medija nisu pozvani na odgovornost. U ozbiljnoj državi listom bi svi bili pozvani na saslušanje i upitani zašto su objavljivali takve laži i sa kojim motivima. Ako je bilo potrebno pripremiti javnost da je svaki drugi izveštaj tužilaštva osim onog koji na najdirektniji način optužuje vlast – odnosno ministre Bratislava Gašića, Zorana Lončara, a preko njih dvojice i najdirektnije samog premijera Aleksandra Vučića – zapravo namešten i lažan izveštaj, moram da priznam da su spin-majstori u tome značajno uspeli. Međutim, to mnogo više govori o moralu takvih ljudi i koliko je strašno to što rade.

No, ako već niko ne proziva a i ne poziva na bilo kakvu odgovornost pomenute vlasnike i urednike medija, red je makar da im se postave određena pitanja. Recimo, zamislimo da je ministar Gašić odbio zahtev da vojska pruži pomoć oko transporta životno ugroženoj bebi zbog složenih vremenskih uslova i da je beba zbog toga umrla. Da li bi tada bio razapet po našoj „nezavisnoj“ štampi i predstavljen kao najgori mogući monstrum koji nije želeo da pomogne bebi staroj pet dana? I, da se kladimo, razapinjali ga oni koji danas pišu da je kriv što je tražio da se vojska angažuje i da bebi pomogne.

Takođe, zamislimo da je posadi naređeno da sleti u Kragujevcu i da se kojim slučajem nesreća tamo dogodila. Kladim se u sve na svetu da bi Gašića i celu vojsku predstavili po štampi kao ludake koji su, umesto da preusmere helikopter ka Beogradu, gde su inače i najbolji uslovi za sletanje, eto naredili da helikopter sleti u Kragujevac, gde nema nikakvih uslova. I to bi najviše pisali oni koji inače danas iz svih oružja napadaju vojsku što je helikopter krenuo da sleti na Surčin, a ne recimo u Kragujevac gde je bliže.

Konačno, uzmimo da je recimo danas još uvek Dragan Šutanovac ministar odbrane. Da li bi svi ovi „nezavisni“ mediji njega tako čerečili kao danas Gašića? A tokom mandata Dragana Šutanovca pala su dva aviona, poginuo je pilot, eksplodirala je fabrika namenske industrije u Užicu i u njoj je stradalo sedmoro radnika, eksplodiralo je skladište municije u Paraćinu itd. Ne vidoh tada da su reč o tome napisali, a još manje videh da su vrlog ministra pozivali na nekakvu odgovornost. I da budem iskren, nije ni trebalo, jer besmisleno ga je bilo optužiti za bilo šta, ali je sramno za sve te medije, pa i za tog bivšeg ministra, što danas koriste ovu jezivu tragediju da prikupljaju političke poene. To je ono što mi se žestoko gadi.

Sve ovo nije udar na vojsku kao instituciju u koju građani najviše veruju, zar ne?

(Standard.rs)

KOMENTARI



9 komentara

 1. tarpe says:

  Ti si, Djukanovicu, sramota za novinarstvo. Nijedan pravi novinar nije clan politicke partije,a tebe smo imali prilike da slusamo u predizbornoj kampanji kako lazes narod u ime "velikog vodje" i vase "napredne" stranke.

 2. pravdaa says:

  Ovaj gospodin je zaboravijo kakav je on amater bitno je da je uvećao svoj buđet

 3. Aleksandar says:

  Ja vece ..v.. od ovoga nisam video i onoga Vucicevica teska rec i te fore...dobro znam sta je covek pricao na onom Fokus radiju ma mislim glupo je pricati o njima, pa gde je to doticni bio pa zaposlen isto kao i veliki vodja nigde...muka mi je od njih doslo je do toga da brze bolje moram da propenim kanal kad se pojave zato sto vredjaju inteligenciju ovom narodu.....

 4. rodoljub zaharijevic says:

  opet ista prica,djukanovic pise o necemu o cemu ne bi trebao da pise,a komentatori jos gori od njega,jedino sto je djukanovic u pravu je da u srbiji svi sve znaju,ostalo je sve spinovanje u korist jednih ili drugih,i ne kaze se zaboravijo a pise se budzet,velemajstori.

 5. Milan says:

  Tačno, a najveći stručnjak opšte prakse u Srbiji je prvo preko dotičnog i "Fokusa" vodio kampanju prepunu lažnih obećanja, pa ga je onda udomio u Skupštinu, kao i onog "sarajliju" (to je onaj koji je nekim čudom uvek uspevao da dobije uključenje u program) koga je negde udomio na grbači narodnoj, zatim je formirao vladu prepunu stručnjaka opšte prakse, koji su gle čuda svi "doktorirali" ili "magistrirali" na toj opštoj praksi a Srbija tone sve brže i brže.

 6. Toma says:

  Nikakav novinar on nije,nisam ni cuo od nekog da je on novinar.Sam se predstavljao dok je bio na FOKUS-u.Bilo bi opasno da neko premijera udari nogom u zadnjicu jer bi Djukanovicu polomio naocare.

 7. Pavle says:

  Zadržaću mišljenje o autoru za sebe jer pristojnost tako nalaže, ali ći postaviti dva pitanja: 1. Ko je tražio od Gašića dizanje helikoptera? 2. Ko je obavestio novinare da dođu na aerodrom Nikola Tesla?

 8. Enky says:

  Ovaj magazin, sve više liči na zezanje.Kakav sad đukanović,to je baglamara koja se uvukla vučiću u bulju i ne izlazi iz nje,sve dok ga ne išutiraju.Što nenapisa koliko je zaradio od pljuvanja bivše vlasti i hvalisanja ove vlasti.Po meni je ovaj lik morbidan,kao i svi,koji su ušli u naprednjake,da bi se okoristili.

 9. Dunja says:

  Umesto bilo kakvog komentara nesreće, treba OBAVEZNO pročitati tekstove i komentare na http://avijaticar.net/pismo-tuzilastvu/ i http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/politika/vojni-izvestaji-o-helikopterskoj-tragediji-cija-je-primarna-odgovornost/ što se SRPSKE vojske tiče, ona se kao i narod prićutala, ovo što glumi vojsku su eunato poltroni, problem je što i u narodu i u vojsci, nato i eu nastavljaju posao iz 1999, NAŠE žrtve, njihovih postupaka dovoljno govore....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *