Helmut Kol želeo da prepolovi broj Turaka u Nemačkoj

Helmut Kol želeo da prepolovi broj Turaka u Nemačkoj

2 avgusta 2013

Kohl3-kasBivši nemački kancelar Helmut Kol želeo je da „prepolovi broj Turaka koji su živeli u bivšoj Zapadnoj Nemačkoj u ranim 1980-im godinama, objavio je njemački magazin Der Spiegel navode iz britanskih zvaničnih dokumenata.

On je raspravljao o toj ideji s ondašnjom britanskom premijerkom Margaret Tačer tokom njihovog susreta u Bonnu 1982. godine. Kol je tada izjavio da se Turci „nisu dobro integrisali“ u nemačko društvo, piše Der Spiegel.

On je tada rekao Margret Tačer kako želi da se broj Turaka u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj „preoplovi u roku od četiri godine“. Der Spiegel navodi da je na dokumentima sa sastanka stavljena oznaka „tajnosti“, ali da su sada objavljeni nakon što je period njihove poverljivosti istekao.

Kancelar Kol je rekao da bi bilo neophodno u naredne četiri godine smanjiti broj Turaka za 50 posto, ali on to nije mogao javno izjaviti, navodi se u dokumentima sa tog sastanka.

– Njemačka nema problema s Portugalcima, Italijanima, pa čak i s doseljenicima iz južne Azije, jer su se te zajednice dobro integrisale u naše društvo – izjavio je tadašnji nemački kancelar Kol.

– Turci su, međutim, došli iz potpuno drugačije kulture i nisu se integrisali dobro – istakao je on.

Autor izveštaja bio je ondašnji privatni sekretar Margaret Tačer, AJ Kols. Doseljavanje Turaka u Nemačku počelo je u oktobru 1961. godine kada su dve zemlje potpisale sporazum o angažovanju radne snage.

Brojni takozvni „gastarbajteri“ takođe su došli iz Italije, Grčke, Portugala, Tunisa i ondašnje SFR Jugoslavije. Kol, koji je bio kancelar do 1998. godine i čelnik konzervativne Hrišćansko demokratske unije (CDU), često je govorio protiv imigranata dok je bio na vlasti. Broj stranih radnika u Nemačkoj, ipak, u stalnom je porastu, prenosi BBC.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *