Херцег Нови – град који вам недостаје

Херцег Нови – град који вам недостаје

4 јуна 2017

Нема тог кутка у Херцег Новом који не носи неку причу. Пријатељски настројени Новљани, где год да их сретнете, радо ће вам препричати занимљиве анегдоте из емотивне историје града.

Ако кренете са главног Трга Николе Ђурковића, показаће вам где је некада био Трг од соли и зашто је со важна за Херцег Нови, показаће вам да можете за два минута стићи до тврђаве Форте маре, али и до Канли куле, а да ако прођете испод Сат куле, наћи ћете се у самом срцу Старог града.

Све вам је у Новом на три минута, или евентуално на 5, ако сте на шеталишту. Неки знају рећи да велики број степеница у Херцег Новом замара госте ненавикле на чест успон, али опет, те исте степенице носе своју причу и знак су повезаности центра града и делова уз обалу. Како би Новљани рекли уз степенице: „Ма, само полако! Није преша!“.

Иако уживају полако, Новљани воле спорт и веома су активни, па је тако и понуда града све више усмерена ка активном туризму с акцентом на откривање херцегновског залеђа. Било да се желите опробати у једрењу, вожњи кајака, стреличарству, роњењу, било да желите изнајмити чамац, отићи на рибање, све то можете урадити дуж херцегновске обале, а за оне који воле планинарање или моунтаинбакинг, херцегновско залеђе нуди изазовне руте и маркиране стазе.

Изаберите неку од дестинација у залеђу: Котобиљску шуму са медитеранским биљем, село Жлијеби – амбијенталну целину и драгуљ народног градитељства у камену, Ђевојачке греде и Тајно брдо, одакле се отвара поглед на улаз у Бококоторски залив, Врбањ- планинско излетиште, Видов врх, Вјетрени млин – рурално подручје Крушевице, шта год да сте изабрали да посетите под Орјеном, откриће вам Херцег Нови у новом светлу

Враћајући се из залеђа, док удишете свеж ваздух и мешавину мириса лековитог биља и медитеранских шума, срешћете власнике домаћинстава који ће вам понудити неке од домаћих локалних производа. Да су Новљани добри угоститељи, то се зна одувек, зато немојте прескочити да пробате неки од локалних приморских специјалитета попут салате од хоботнице, црног рижота, бокешког бродета, рибе на граделе, гамбора на бузари, лигњи на жару, салату од жућенице, паште на помидору, раштана и других јела из новске кухиње.

Скривене увале, припитомљене дивљине, попут оне на Добречу (са плажом носиоцем Плаве заставице), Жањиц, Миришта, као и типична медитеранска варошица – Росе, са збијеним капетанским кућама уз само море, одушевиће вас природом и понудом, које ћете радо забележити на својим фотографијама и поделити са пријатељима.

Залазак сунца који небо изнад града под Орјеном облачи у розе и љубичасте нијансе попут какве свечане хаљине, идеално се слаже са оним што се догађа у вечерњим часовима у граду. Град, као природна сценографија и предивна сцена за бројна културна дешавања, током лета је домаћин манифестацијама и фестивалима попут: Херцегновски филмски фестивал – Монтенегро Филм Фестивал, Гуитар Арт Суммер фестивал, Јазз фестивал, Опероса, Цитy гамес, Трг од књиге…

Посетите нас!

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Kosovac says:

    Све је тако лепо како сте написали, такође имате велики плус зато што вас је Мило назвао „издајници“….. Али од ове политике, нарочито од када се Црна Гора уписала у Усташе и НАТО, изгубио сам вољу. Џаба лепота, сачекаћу да ме мрза прође, у међувремену ћу да пробам са Грчком, ако Богда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u