Херцег Нови – град који вам недостаје

Herceg Novi – grad koji vam nedostaje

4 juna 2017

Nema tog kutka u Herceg Novom koji ne nosi neku priču. Prijateljski nastrojeni Novljani, gde god da ih sretnete, rado će vam prepričati zanimljive anegdote iz emotivne istorije grada.

Ako krenete sa glavnog Trga Nikole Đurkovića, pokazaće vam gde je nekada bio Trg od soli i zašto je so važna za Herceg Novi, pokazaće vam da možete za dva minuta stići do tvrđave Forte mare, ali i do Kanli kule, a da ako prođete ispod Sat kule, naći ćete se u samom srcu Starog grada.

Sve vam je u Novom na tri minuta, ili eventualno na 5, ako ste na šetalištu. Neki znaju reći da veliki broj stepenica u Herceg Novom zamara goste nenavikle na čest uspon, ali opet, te iste stepenice nose svoju priču i znak su povezanosti centra grada i delova uz obalu. Kako bi Novljani rekli uz stepenice: „Ma, samo polako! Nije preša!“.

Iako uživaju polako, Novljani vole sport i veoma su aktivni, pa je tako i ponuda grada sve više usmerena ka aktivnom turizmu s akcentom na otkrivanje hercegnovskog zaleđa. Bilo da se želite oprobati u jedrenju, vožnji kajaka, streličarstvu, ronjenju, bilo da želite iznajmiti čamac, otići na ribanje, sve to možete uraditi duž hercegnovske obale, a za one koji vole planinaranje ili mountainbaking, hercegnovsko zaleđe nudi izazovne rute i markirane staze.

Izaberite neku od destinacija u zaleđu: Kotobiljsku šumu sa mediteranskim biljem, selo Žlijebi – ambijentalnu celinu i dragulj narodnog graditeljstva u kamenu, Đevojačke grede i Tajno brdo, odakle se otvara pogled na ulaz u Bokokotorski zaliv, Vrbanj- planinsko izletište, Vidov vrh, Vjetreni mlin – ruralno područje Kruševice, šta god da ste izabrali da posetite pod Orjenom, otkriće vam Herceg Novi u novom svetlu

Vraćajući se iz zaleđa, dok udišete svež vazduh i mešavinu mirisa lekovitog bilja i mediteranskih šuma, srešćete vlasnike domaćinstava koji će vam ponuditi neke od domaćih lokalnih proizvoda. Da su Novljani dobri ugostitelji, to se zna oduvek, zato nemojte preskočiti da probate neki od lokalnih primorskih specijaliteta poput salate od hobotnice, crnog rižota, bokeškog brodeta, ribe na gradele, gambora na buzari, lignji na žaru, salatu od žućenice, pašte na pomidoru, raštana i drugih jela iz novske kuhinje.

Skrivene uvale, pripitomljene divljine, poput one na Dobreču (sa plažom nosiocem Plave zastavice), Žanjic, Mirišta, kao i tipična mediteranska varošica – Rose, sa zbijenim kapetanskim kućama uz samo more, oduševiće vas prirodom i ponudom, koje ćete rado zabeležiti na svojim fotografijama i podeliti sa prijateljima.

Zalazak sunca koji nebo iznad grada pod Orjenom oblači u roze i ljubičaste nijanse poput kakve svečane haljine, idealno se slaže sa onim što se događa u večernjim časovima u gradu. Grad, kao prirodna scenografija i predivna scena za brojna kulturna dešavanja, tokom leta je domaćin manifestacijama i festivalima poput: Hercegnovski filmski festival – Montenegro Film Festival, Guitar Art Summer festival, Jazz festival, Operosa, City games, Trg od knjige…

Posetite nas!

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Sve je tako lepo kako ste napisali, takođe imate veliki plus zato što vas je Milo nazvao „izdajnici“….. Ali od ove politike, naročito od kada se Crna Gora upisala u Ustaše i NATO, izgubio sam volju. Džaba lepota, sačekaću da me mrza prođe, u međuvremenu ću da probam sa Grčkom, ako Bogda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *