ХЕРЦЕГ НОВИ: „Трг од ћирилице“ – празник српског језика и културе

HERCEG NOVI: „Trg od ćirilice“ – praznik srpskog jezika i kulture

9 avgusta 2017

Sinoć je u porti hrama Sv. arhangela Mihaila u Herceg Novom, održano uvodno veče „Trg od ćirilice“ posvećeno Sv. Petru Drugom Petroviću, Lovćenskom Tajnovidcu.

U ime organizatora ove najveće i najsadržajnije manifestacije, koja je posvećena očuvanju srpskog jezika i ćirilice, prisutne je pozdravio starješina hrama na Belavisti, protojerej Nikola Todorović.

„Ova manifestacija nije dovoljna sama sebi. Ona mora da potvrdi ovo sabranje. Da potvrdi i prenese ne samo na sledeću godinu ono što mi želimo, nego i da taj duh vjekovni duh tradicije prenese našim pokoljenjima“ , rekao je otac Nikola. Poručio je medijima i svima onima koji prate dešavanja na Trgu od ćirilice da se ova manifestacija bori za očuvanje pravih evropskih, sveslovenskih, svepravoslavnih vrijednosti.

„Mnogo je poslenika, mnogo je onih koji žele da ova manifestacija opstane, zato je i opstrukcija nekada prirodna i normalna, jer ne biva svjetlosti bez neke borbe“, zaključio je sveštenik Nikola Todorović.

Poetsko-muzički dio programa je otvorio pjesnik Radomir Uljarević koji je istakao da je manifestacija posvećena očuvanju ćirilice za veoma kratko vrijeme postigla veliki ugled.

„Trg od ćirilice je za samo tri godine postao jedna od najvažnijih adresa institucija kulture, ne samo u Crnoj Gori već i šire“, kazao je Uljarević. U prilog obilježavanju 170 godina od objavljivanja Gorskog vijenca, Uljarević je govorio i svoje stihove posvećene Njegošu.

Mr Aleksandar Pavlović, profesor muzike i osnivač etno grupe „Iva“ govorio je o muzičkoj tradiciji i predanju kao nadahnuću. Pavlović je rekao da svi oni koji žele da se bave muzikom mogu slobodno da krenu od srpske narodne, tradicionalne muzike, i da će u tom muzičkom pravcu mnogo naučiti.

„Srpski folklor je izuzetno bogat, kako po melodici, tako i po ritmu. U srpskoj muzici postoji čak preko 7000 muzičkih zapisa koji se ne izvode“, kazao je Pavlović.

U nastavku večeri nastupila je etno grupa „Iva“ iz Doboja koja je najpoznatiji izvođač srpske tradicionalne muzike. Jednočasovni koncert u kojem je uživala publika ali i sami izvođači, započeo je Himnom Svetom Savi.

U okviru programa upriličena je i izložba unikatnih eksponata i antikviteta etno domaćinstva „Dragutinović“ iz Bandića.

Ovogodišnja manifestacija „Trg od ćirilice“ programski će se bazirati na obilježavanje nekoliko jubileja: 170 godina od štampanja Gorskog vijenca, 1190 godina od rođenja Svetog Kirila Solunskog, 580 godina od rođenja despota Stefana Lazarevića i 330 godina od oslobođenja Herceg Novog od Turaka.

„Trg od ćirilice“ koji se održava od 2. do 28. avgusta u Herceg Novom, otvoriće večeras, 3. avgusta, u 21 čas, u porti crkve Sv. Spasa na Toploj Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

in4s.net, Olivera Balaban, mitropolija.org

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *