ХЕРОЈ КОЈИ ЈЕ ПРКОСИО НАТО АВИОНИМА: „Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу!“

HEROJ KOJI JE PRKOSIO NATO AVIONIMA: „Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!“

4 maja 2018

Komandant 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije pukovnik Milenko Pavlović poginuo je na današnji dan pre 19 godina na nebu iznad Valjeva u borbi sa eskadrilom NATO aviona.

Pavlović je poginuo je u avionu „mig 29“ u borbi sa višestruko nadmoćnijim protivnikom, navodi RTS.

Navodi se da je država Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

Pavlović je od svog zamenika u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO tražio da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu kako bi sam stao u odbranu neba nad Valjevom.Tada je prišao avionu i rekao: „Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!“, izvukao je iz kokpita mladog pilota i odleteo put rodnog kraja.

Rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Završio je vojnu gimnaziju „Maršal Tito“ u Mostaru uprkos protivljenju roditelja da izabere poziv pilota.

Vazduhoplovnu akademiju je završio u Zadru. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je 1998. Iza njega su ostali supruga i dva sina.

KOMENTARI4 komentara

 1. Gagi says:

  Najbolji sinovi ovog naroda tako to rade. Nazalost, oni drugaciji i malo "sposobniji" u bescascu brinu o opstanku i prosperitetu ovog junackog naroda.

 2. Barakuda says:

  Junak i Patriota....pravi čovek !

 3. Edmond Dantes says:

  Slava heroju Milenku Pavlovicu,mom Valjevcu.I slava svim nasim herojima.

 4. Hruscov says:

  Da je vise ovakvih ljudi, manje bi ostalo sljama koji rukovode drzavom bez mozga i casti. Vecna slava, junace. Pamticemo te, dok je Srbstva i hvala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *