Херој малих људи

Heroj malih ljudi

2 marta 2015

kul-hose-mohika_620x0Naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica u Montevideu kamerom je ovekovečio poslednji radni dan – poslednjeg političkog heroja današnjice, urugvajskog predsednika Hosea Muhike. Bio je to kraj snimanja igrano-dokumentarnog filma posvećenog „najskromnijem lideru sveta“.

Deo filma „Poslednji heroj“ o odlazećem predsedniku Urugvaja, Emir Kusturica je snimio ranije, a novi kadrovi najvažniji su deo sage o levičaru čija je životna i politička filozofija očarala svet.

– Tokom poslednjeg radnog dana, pratio sam Muhiku od zore do zore, bio sam uz njega tokom poslednja 24 sata predsednikovanja – poručio je Kusturica iz Montevidea.

– Muhika je jedna od najzanimljivijih političkih pojava u Južnoj Americi, izuzetan čovek i veliki političar koji je praktično primenio filozofiju marksizma. Došao je na vlast sa idejom da bogatstvo nije cilj nego sredstvo koje ne mora da bude uvećano akcijama i enormnim pokušajima, nego da se raspodeli kako valja u zemlji koja ima tri miliona ljudi i osam miliona krava. On je zbog gerilskog delovanja i revolucionarne vizije 15 godina proveo na robiji i na ličnom primeru pokazao da levičari moraju da budu komunisti zato što su ovi drugi današnji „levičari“ zapravo fašisti koje je Amerika vremenom sejala.

Srpskog reditelja privukli su detalji iz privatnog života Hosea Muhike, poput onog da je odbio čak i ponudu bogatog šeika da mu za milion dolara proda svoju 28 godina staru „bubu“. Zna se i to, da se Muhika, kada bude praćen iz predsedničke palate, neće pozdravljati sa ličnim obezbeđenjem – jer ga nije ni imao, kao i da je osamdeset odsto državničke plate delio urugvajskoj sirotinji.

Kusturica ističe da jedna Muhikina misao mnogo govori o idejama odlazećeg predsednika: „Delinkvent je onaj koji stvara banku, a ne onaj koji je pljačka“.

RADITE I ŽIVITE

Kada je Hose Muhika prošle godine u domovini otvarao neku ranije propalu fabriku nameštaja, Kusturica je prisustvovao tom činu.

– Radnicima je rekao sjajne stvari i poručio da nisu pozvani da se bogate i da to ne bi trebalo da bude njihov cilj. Jasno im je rekao: „Radite i živite“. Zar to nije sjajna filozofija života! – ističe Kusturica.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *