ХЕРОЈ НА СЛОБОДИ: Генерал Лазаревић у Србији за десет дана

HEROJ NA SLOBODI: General Lazarević u Srbiji za deset dana

26 novembra 2015

426406_vladimir-lazarevic-foto-reuters_fHaški tribunal doneo je odluku da se iz humanitarnih razloga zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja srpski general Vladimir Lazarević pusti na slobodu 3. decembra, posle dve trećine izdržane kazne, saznaju „Novosti“.

Generalovo zdravstveno stanje je toliko ozbiljno, da se teško bori sa nekoliko vrlo opasnih bolesti poput kancera i moždanih udara.

U porodici Lazarević nam kažu da još nisu dobili nikakvo obaveštenje iz Haga i da nemaju nove informacije vezane za generala.

– Očekujemo da bismo neku odluku mogli da dobijemo 3. decembra, jer mu tad ističu te dve trećine kazne – kaže Lazarevićev sin Milan, koji je po struci lekar.

– Otac je nije dobro. Desetogodišnji zatvor je ostavio velike posledice po njegovo zdravlje. Čak sedam puta je operisan, šest puta u Hagu i jednom u vojnoj bolnici u Nišu. Tolike anestezije bi teško podneo i zdrav čovek od trideset godine, a ne on. Ima problema sa moždanom cirkulacijom, sa infarktima mozga, trombom, tumorom na kičmi, tumorom na nozi, oba kolena su mu operisana i teško hoda… Ne znam više šta sve nije operisao.

Vladimir Lazarević osuđen je u Haškom tribunalu 2009. godine na 15 godina zatvora, ali mu je ta kazna posle žalbe preinačena na 14 godina robije. U Hag je otišao dobrovoljno 3. februara 2005. Osuđen je po komandnoj odgovornosti, jer je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine bio komadant Prištinskog korpusa, a potom i komadant Treće armije Vojske Jugoslavije.

Lazarević kaznu izdržava u zatvoru u Sheveningenu, gde je pod stalnim nadzorom tamošnjih lekara. Trebalo je da bude prebačen u zatvor u Poljskoj, ali zbog konstantnih problema sa zdravljem to nikada nije učinjeno.

KOMENTARI4 komentara

 1. MERI says:

  Daj Bože da se vrati.

 2. Stepa says:

  Veliko postovanje nasem heroju. E zemljo nasa vise brines o Kristijanu, starletama, farmama i ostalo nego o svojim herojima koji su ginuli i krvarili za tebe.

 3. Safet says:

  Proterajte da smrdljiva govna medijska koja truju nasu decu i na njima zaradjuju prvo bi grand i pink i sve te klosare koji decu koriste da pare zarade dao im je lopov tadic djavo koji je oznacenna glavi pa ga jos cuvate prekrsteni musliman u srbina Diz se Brate Seselju Cisti zlo iz Drzave Dosta je Izdajnika Srpskog naroda.

 4. yugovic says:

  sredili su jos jednog . sad kad je blizu kraja salju ga doma da ne snose troskove .Kakva banda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *