ХЕРОЈИ СА КОШАРА: 200 српских војника против 2000 шиптарских терориста (ВИДЕО)

HEROJI SA KOŠARA: 200 srpskih vojnika protiv 2000 šiptarskih terorista (VIDEO)

9 aprila 2015

47275_Kosare1999Na današnji dan, pre ravno 16 godina, u najvećem jeku NATO bombardovanja Srbije, počeo je napad albanskih terorista na karaulu Košare, na granici između Srbije i Albanije.

Bitka oko graničnog prelaza Rasa Košares vođena je između 9. aprila i 9. juna 1999. godine.

Cilj napada OVK, potpomognutog NATO, vojskom Albanije i brojnim stranim plaćenicima bio je kopneni ulaz preko karaule Košare i presecanje komunikacije između jedinica Vojske Jugoslavije u Đakovici i Prizrenu, i potpuno preuzimanje komunikacija između Kosova i Metohije.

Na Veliki petak 9. aprila u tri sata posle ponoći počela je masovna artiljerijska paljba iz pravca Albanije na karaulu „Košare“, uz pešadijsko učešće OVK i pripadnika francuske Legije stranaca.

Napadi su išli iz tri pravca: Rasa Košares, Maja glava i karaula Košare.

Prema karauli krenulo je više od 2.000 pripadnika OVK, dok je karaulu i njenu okolinu branilo svega 200 vojnika VJ, kojima zbog nepristupačnog terena nije mogla da pritekne u pomoć podrška oklopnih jedinica vojske.

Pritisnuti žestokom artiljerijskom vatrom i napadima pešadije, vojnici su istog dana oko 19 sati bili prinuđeni da napuste karaulu i premeste svoje položaje nekoliko stotina metara ispod nje, držeći ih sve do kraja rata, uprkos nasrtajima OVK i svakodnevnom bombardovanju NATO avijacije. Jednako hrabri kao i naši vojnici bili su i dobrovoljci iz Rusije, koji su po dolasku u Srbiju insistirali da budu upućeni na Košare, znajući da se tamo vode najteže bitke.

Zvanični podaci VJ govore da je u borbi na Košarama poginulo 150 pripadnika OVK, među kojima i dva NATO vojnika (jedan Francuz i jedan Italijan), kao i nekoliko dobrovoljaca iz Alžira, dok je broj ranjenih pripadnika OVK oko 300.

Komandant OVK snaga na Košarama Agim Ramadani takođe je poginuo u borbama oko karaule, a njegov neposredni pretpostavljeni bio je Ramuš Haradinaj, koji je posle „osvajanja“ Košara stekao status nacionalnog heroja kosovskih Albanaca.

Svakog 9. aprila Albanci proslavljaju pad Košara kao svoju najveću vojnu „pobedu“, a na groblju palim borcima podno karaule okupljaju se porodice poginulih i najviši zvaničnici kosovskih vlasti.

Spomen-obeležje borcima OVK na Košarama otkrio je pre tri godine lično Bajram Redžepi.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić izjavio je nedavno Srni da je deminiranje područja oko bivše karaule na Košarama u toku i očekuje se da će se uskoro doći do mesta na kojem su ostaci vojnika ubijenih tokom agresije NATO 1999. godine.

Pogledajte emisiju RTS-a – „Bitka za Košare – neispričana priča“:

KOMENTARI3 komentara

  1. niko says:

    nije bila legija

  2. Paštrović says:

    Specijalno mi se baš povraća kad čitam ovo uporno srbsko prdoklačenje o "šiptarskim teroristima"! Otkad to, i od koga to naučismo da se hiljade i hiljade boraca nekog naroda, obuvenih i obučenih u propisane uniforme, sa propisanim obilježjima, zastavom i oružjem i oruđem za vođene borbenih dejstava... otkad se TO zovu "teroristi"? Ja sam mislio da je to pojam za neke manje grupacije, kao recimo za grupe onih narko kartela u Južnoj Americi ili Meksiku, za grupu "Bilderberg", "doktori bez granica" i sl.! Zašto kao papagaji ponavljamo ono što NATO upravo i očekuje od izdajničkih i lako-zaboravnih tupsona... od nas?

  3. Paštrović says:

    Evo ko smo i što smo! Samo ja i "niko"... i NIKO više. Boli Srbe polni organ za svoje izginule sunarodnike. Elem, ovako-tako nam i treba, bolje nijesmo ni zaslužili. Ne možemo ni mrtve da poštujemo, a kamoli još žive!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *