HEROJI: Srpski generali čekaju isti aršin u Hagu

HEROJI: Srpski generali čekaju isti aršin u Hagu

14 januara 2014

dos-hag_620x0Da li će žalbeno veće Haškog tribunala, koje 23. januara izriče konačnu presudu bivšim državnicima i generalima SRJ i Srbije, na čelu sa bivšim potpredsednikom Savezne vlade Nikolom Šainovićem, optuženima za zločine na KiM, primeniti iste standarde kao i protiv hrvatskih generala na čelu sa Antom Gotovinom, pitanje je koje ovih dana postavljaju mnogi.

Ukoliko haška pravila budu bila ista za sve, Šainović, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić odmah bi bili slobodni.

Za žalbeno veće koje je oslobodilo hrvatske generale, ni „brionski transkripti“ u kojima su zabeležene pretnje bivšeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana i optuženog Ante Gotovine, nisu imali nikakvog značaja. A Tuđman je tada imao nameru da nanese „takve udarce Srbima da praktično nestanu“.

Ovakvih izričitih namera i obećanja nije bilo u dokazima tužilaštva protiv četvorice srpskih državnika, vojnih i policijskih generala. Pogotovo ne audio-snimaka sa sastanaka državnog vrha.

Advokat Toma Fila, koji brani Šainovića, kaže da će se sledeće nedelje saznati odgovori na još neka pitanja.

– Tužilaštvo je u svojoj završnoj reči tražilo da se svi optuženi osude na po 20 godina zatvora, a kada su Šainović i Lukić osuđeni na po 22 godine zatvora oni su se, ipak, žalili i tražili više. Pa toga nema nigde! – podseća Fila. – To je prva stvar koju će žalbeno veće morati da reši. Zatim, podsećam vas da su u međuvremenu već donete oslobađajuće presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, Momčilu Perišiću i hrvatskim generalima. Tužilaštvo je tokom žalbene rasprave sve vreme tražilo od suda da te standarde nikako ne primene u ovom našem predmetu. Na naše žalbe nisu se ni osvrnuli! Zato, ako sud ostane dosledan svojoj praksi, svi će biti oslobođeni.

Za advokata Novaka Lukića, koji je branio bivšeg načelnika VJ Momčila Perišića, značajno je pitanje da li će i u pogledu dokaza za postojanje udruženog zločinačkog poduhvata biti primenjeni isti standardi. On pojašnjava da Perišić nije ni bio optužen za udruženi zločinački poduhvat, ali da je sudija Alfons Ori, predsednik prvostepenog veća koje je oslobodilo Stanišića i Simatovića, primenio isti standard kao i sudije koje su oslobodile hrvatske generale.

– Ako bi se držali tih standarda, bilo bi vrlo dobro – zaključuje Lukić. – U suprotnom, postojala bi dva standarda u međunarodnom pravu.

Sledećeg četvrtka očekuje se odgovor na još jedno pitanje: da li će nagodba nekadašnjeg načelnika Generalštaba VJ Dragoljuba Ojdanića sa tužilaštvom kojom obe strane povlače žalbe na kaznu od 15 godina zatvora, uticati na ostale optužene.

Ojdanić je proglašen krivim da je izdavao naređenja VJ da izvodi operacije na celoj teritoriji KiM, uključujući i podršku MUP. Takođe je i mobilisao dodatne jedinice VJ za razmeštaj na KiM, u vreme kada se odigrala većina zločina za koje su sudije utvrdile da su se dogodili.

– Formalno, nagodba Dragoljuba Ojdanića i tužilaštva ne bi trebalo da ima bilo kakav uticaj na ostale optužene – kaže Lukić.

 USKORO I ROĐA

Četiri dana kasnije, Haški tribunal objaviće presudu i protiv bivšeg pomoćnika ministra unitrašnjih poslova i načelnika Resora javne bezbednosti Vlastimira Đorđevića. Interesantno je da će u njegovom veću biti troje sudija iz „Šainovićevog“ predmeta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *