ХЕЗБОЛАХ САОПШТИО: Саудијска Арабија нам је објавила рат; Биће сахрањени…

HEZBOLAH SAOPŠTIO: Saudijska Arabija nam je objavila rat; Biće sahranjeni…

11 novembra 2017

Lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah izjavio je da je Saudijska Arabija „objavila rat Libanu“ i da je libanski premijer „pritvoren“ u Rijadu.

Da li će Izrael napasti Hezbolah?

On je takođe rekao da Saudijska Arabija „huška Izrael da napadne Liban“, preneli su izraelski mediji izveštaje svetskih agencija. Nasralah je, međutim, dodao da izraelski rat protiv Libana nije izgledan, ali je upozorio Izrael „protiv svakog pokušaja da iskoristi situaciju“.

U izjavi preko televizije, Nasralah je ocenio da je Harijeva ostavka prošle subote bila „saudijsko mešanje bez presedana“ u libansku politiku i pozvao Haririja da se vrati u Liban. On smatra da je Vlada Libana legitimna i da nije podnela ostavku. Nasralah je rekao da je Haririjeva „iznuđena ostavka neustavna jer je podneta pod prinudom“.

„S. Arabija će propasti u Libanu“

Vođa proiranskog šiitskog Hezbolaha je najavio da će Saudijska Arabija propasti u Libanu, kao što je bilo drugde u regionu, i ukazao da njegova organizacija pažljivo posmatra svaki pokušaj Izraela da iskoristi krizu i započne neprijateljstva u Libanu.

On ipak smatra da je Izrael oprezan i da ne veruje da će preduzeti takav potez, što se tumači i kao njegov pokušaj da smiri nervozu stanovništva posle nesporazuma s Saudijskom Arabijom.

Na Haririjevu ostavku podnetu prošle subote gleda se kao na potez Rijada da rivalstvo s Iranom prenese u Liban. Neki strahuju da će napetost utrti put Izraelu da napadne Hezbolah, protiv koga je ranije ratovao.

Nasralah kaže da Izrael ne bi trebalo da misli da je njegova organizacija u nevolji.

„Danas smo samouvereniji i osećamo se jači suočeni sa svakom pretnjom“, rekao je on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *