ХИЛ ОТКРИО КАДА СРБИЈА МОЖЕ У ЕУ

HIL OTKRIO KADA SRBIJA MOŽE U EU

14 juna 2024

Ambasador SAD Kristofer Hil kaže da misli da se od Srbije neće tražiti de jure priznanje takozvanog Kosova za ulazak u Evropsku uniju, već normalni odnosi Beograda i Prištine, kao što Brisel i kaže da traži.

Kristofer Hil rekao je da Evropljani traže upravo ono što i kažu – normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.„Oni žele mir i bezbednost u regionu, a svakako između Kosova i Srbije“, rekao je Hil u intervjuu za NIN na konstataciju da Ohridski sporazum ne predviđa de jure priznanje Kosova.

Ambasador je naglasio da misli da je vreme da se sprovede ono što je dogovoreno pre 11 godina, ali da u kontekstu implementacije postoji jasna slika za Srbe koji žive na KiM.

„Ohridski sporazum jeste odredio neke oblasti na koje se treba fokusirati i jedna od njih je potreba za stvaranjem Zajednice srpskih opština“, rekao je Hil i naglasio da je normalizacija nešto na čemu se može raditi, ali u kontkestu regiona.

„Mislim da su vrlo jasno rekli da postoje članice EU koje ne priznaju Kosovo, tako da je pravo pitanje da pokušamo da dođemo do normalizacije tamo gde granice neće biti granice koje dele, već granice koje spajaju, granice koje zaista spajaju“, rekao je Hil i naveo da Srbiju vidi kao igrača u Evropi, kao zemlju koja ima mnogo toga da ponudi.

(RTS)

KOMENTARI5 komentara

 1. Teks says:

  Šiptarski sponzor priča o stvarima kojih ga se ne tiče. Šta briga Amerike kada i da li će Srbija u Evropsku uniju? Za ovog izblijedjelog službenika bi najbolje bilo da se brine o svom dvorištu, pošto imaju dosta problema. Njihov moto je: "ako mi imamo probleme, napravimo drugima veće, da bi naši izgledali manji". Smeće pirgavo.

 2. Kosovac says:

  Nešto se mnogo spominje Ohridski sporazum a da bi bio nepotpisan. Predlažem da srpskog predsednika stavimo na detektor laži. Pa kom obojci a kom opanci.

 3. Gagi says:

  Svakom normalnom coveku je bas sve poznato i jasno, suvisno je bilo sta vise raspravljati i predvidjati. Sve ono sto su nam skrojili tita i njegovi komunisti, mora da se sprovede do kraja. Taj zadatak su danas dobili demokrate i nacionalisti, poneki kurvati iz vlasti koji izgibose za Srbiju. Svi smo bili svedoci bombardovanja 99-te, to se dogodilo da bi nas sprecili da povratimo svoju otetu imovinu posle II rata. Ista je situacija danas u Ukrajini, zapad naoruzava i finansira taj jadni narod da bi im sacuvali i odbranili otetu imovinu od Rusa. Boljsevicka imovina zapadu nije gadna i odvratna kako su nekada navodili i pricali o tom sistemu. Sada je stigla njihova nacisticka "demokratija" u te drzave, to je taj njihov savremeni progres, jel da.

 4. Paja says:

  Lupetaš bez milosti, čista budalaština !

 5. Beli Orao says:

  Lopužo samo ti idi već jednom u EU. Mi nećemo !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *