ХИЛ ПОНОВО ПРОВОЦИРА

HIL PONOVO PROVOCIRA

5 marta 2024

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je važno pogledati činjenicu da Srbija radi dobre stvari za Ukrajinu, ali da se o nekim stvarima priča, a o nekima ne.

Hil je to rekao na Kopaonik biznis forumu, govoreći o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU.„Ako pogledate činjenicu da se srpski predsednik (Aleksandar Vučić) četiri puta za 10 meseci sastao sa ukrajinskim (predsednikom Vladimirom Zelenskim), to su smisleni susreti, činjenicu da je srpska Privredna komora preduzela korake da pozove privrednu komoru Ukrajine, da razgovaraju i potpišu Memorandum o bilateralnoj rekonstrukciji Ukrajine, to su važni koraci“, rekao je Hil.

Ambasador je naglasio da ljudi trebaju da imaju na umu činjenicu da Srbija pokušava da učini neke stvari na svoj način, možda nekada i na bolji način nego što neko drugi radi.

On je istakao da je važno da Srbija preuzme vođstvo u inicijativi „Otvoreni Balkan“ koja podrazumeva koncept regionalne integracije u kojom su uspostavljeni načini saradnje kao u EU i dodao da ti šabloni saradnje opstaju i ne dozvoljavaju da problemi nastali van Evrope uđu u EU.

Prema njegovim rečima, Srbija zapravo predlaže regionalnu integraciju.

Podsetio je da je jedno vreme proširenje bilo skinuto sa dnevnog reda ali da sada nije i da je Srbija na putu kojem pripada.

„Srbija dolazi u EU sa sopstvenom ličnošću, a ta ličnost Srbije obuhvata odnose sa najrazličitijim željama sa kojim zemlje zapadne Evrope nisu imale odnose. To znači da Srbija može da donese na sto nešto drugačije. Istovremeno kada govorimo o bilo kom klubu taj klub mora da osigura da novi članovi donesu vrednosti i da podržavaju vrednosti i interese kluba“, rekao je Hil.

Prema njegovim rečima fer je da se održavaju razgovori i da se dublje zađe u neke od pitanja koji sugerišu drugačijeg igrača za stolom kao što Srbija može da bude.

KOMENTARI7 komentara

 1. Velika Metla says:

  Dok god su na vlasti razni Tadići, Dačići, Vučići i ostali kvislinzi ovaj teroriste i satanista može da prpvocira. Da je na vlsti makar JEDAN JEDINI Srbin mogao bi ovaj terorista i satanista da kevće ali sa neke daleke distance. Ovako dok god su na vlasti oni koje je upravo ovaj satanista i terorista postavio ima ovako da bude. Srbija je BANANA nazovi država.

 2. Velika Metla says:

  Dok god su na vlasti razni Tadići, Dačići, Vučići i ostali kvislinzi ovaj terorista i satanista može da prvocira. Da je na vlasti makar JEDAN JEDINI Srbin mogao bi ovaj terorista i satanista da kevće, ali sa neke daleke distance. Ovako dok god su na vlasti oni koje je upravo ovaj satanista i terorista postavio ima ovako da bude. Srbija je BANANA nazovi država.

 3. Gagi says:

  Bla, bla , bla. Ta svetski povezana neradnicka administracija pravi krize a potom ih "resava". To je njihov posao i zivotna egzistencija. Ti ljudu su najgore neradnicke krvopije i kamen oko vrata narodima da bi mogli normalno da zive. TO je ta "elita" koja stvara haos, sto je veci haos, zivotna egzistencija im je sigurnija. Ima takvih na ovom svetu, svoj "uspesan" zivot su zasnovali na nesreci drugih.

 4. Ivke says:

  Zasto se interessujemo i iscudjavamo za takve osobe? Pa to je njegov posao . Mi samo trebamo nas posao da radimo, pazimo svoje probleme a ne o njemu da raspravljamo. A ako nam smeta proglasiti ga nepozeljnim i to je to.

 5. da da says:

  Ustaša se sastaje sa ustašom,na račun Srba i srpske države.

 6. Milutin says:

  Naravno da ćemo sarađivati sa Ukrajinom. Oni su kao i Rusi naša braća. To što se događa u Ukrajini događalo se i nama u bratoubilačkim ratovima 90-tih. A kao ni nama ni Ukrajini nije neprijatelj Rusija. Imamo istog neprijatelja. Zapad. Ovakav kakav je danas. Izopačen. Izvrnutih vrednosti. Bez moralnih kočnica. "Zapad" je uvek postojao. Razlikovao se po tome dali je bio na severu, jugu, zapadu ili istoku. Doduše nikad nije bio ovakav, sveobuhvatan. Bio je regionalna jer svet nije bio globalno selo kao što je danas. A Zapadu bi bilo mnogo bolje da se uključi u nasatajući poredak ravnopravnosti. Jer ako se ne ujedinimo svi oko ove ideje koliko sutra i zapadu će neko postati Zapad. Ko zna sa koje strane sveta i sa kakvim idejama. I današnji Zapad će onda biti krivac za propuštenom šansom za celo čovečanstvo. Za mnogo stotina godina. A što se Srbije tiče, Hill je i neznajući potpuno u pravu. Jer Hill misli na političku Srbiju. Ali ne leži tu snaga Srbije. Snaga Srbije je u njenim ljudima. Sposobnim da se uhvate u koštac i sa nadolazećim tehnološkim izazovima i sa društvenim promenama. Jer najveći broj u sebi čuva ljudskost i čovečnost kao osnovu sa kojom gradi svoju kuću. I čuva svoj dom.

  • Velika Metla says:

   Milutin, da smo mi u Jugoslaviji bili braća nebi pucali jedni na druge. Meni braća šiptari, balije, ustaše, janezi nisu. Ni po čemu. Tebi očigledno jesu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *