HILJADE GRAĐANA U CENTRU BEOGRADA: Dveri u borbi protiv medijskog mraka u Srbiji

HILJADE GRAĐANA U CENTRU BEOGRADA: Dveri u borbi protiv medijskog mraka u Srbiji

9 marta 2014

555Na protestnoj šetnji Dveri zatražile ravopravan tretman svih učesnika na izborima na javnom servisu RTS-a. Protest je počeo ispred zgrade RRA.

Pokret Dveri organizovao je u centru Beograda protest jer njihova izborna lista nije, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, dovoljno zastupljena na programima televizija sa nacionalnom frekvencijom, a posebno RTS-a, prenosi Tanjug.

Na početku protesta, pod sloganom “Probijanje medijske okupacije”, predstavnici Dveri, Vladan Glišić i Boško Obradović, izjavili su novinarima da žele poštovanje zakona u izbornoj trci.

Protest je počeo ispred zgrade Republičke radiodifuzne agencije (RRA), uz objašnjenje Glišića da su se Dveri za to odlučile jer žele da ta ustanova omogući da sve izborne liste budu ravnomerno zastupljene, a ne kao što je bio slučaj do sada.

Glišić je istakao da Dveri ne žele ukrajinski scenario u Srbiji, već da će tokom današnje protestne šetnje pokazati da su normalni i porodični ljudi koji najviše i cene i poštuju takve vrednosti.

Obradović je rekao da do sada na programima RTS-a u centralnim informativnim emisijama Dveri nisu bile zastupljene i da zato traže ostavku glavnog i odgovornog urednika javnog servisa Nenada LJ. Stefanovića.

On je dodao i da se od RTS-a traži da u narednih pet dana, koliko traje predizborna kampanja, omogući da se čuje glas pokreta Dveri u najgledanijim emisijama javnog servisa.

Obradović je istakao da će 16. marta izbori u Srbiji predstavljati svojevrsni referendum između EU i Rusije, dodajući da Dveri tu jasno i glasno kažu da biraju Rusiju.

Predstavnici Dveri će tokom protestne šetnje, kako su najavili, doći do Republičke izborne komisije (RIK) gde će protestvovati “kako bi ukazali da izborna krađa na ovim izborima neće proći”, a potom i do zgrade RTS-a u Takovskoj ulici.

Pristalice Dveri koje su se okupile da protestuju, kako su njihovi predstavnici rekli i zbog stranačke pljačke Srbije, nose državne i zastave svog pokreta.

Na protestu pokreta Dveri na Trgu Nikole Pašića, koji je još uvek u toku, okupilo se oko 2.000 građana, koji su iskazali nezadovoljstvo zbog lošeg tretmana i diskriminacije medija prema predstavnicima pokreta.

dveri-protest-09-03-2014-14-333Boško Obradović: Dveri diskriminisane u medijima

Beograd — Lider Pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas da je taj pokret i dalje diskriminisan u svim medijima, a naročito elektronskim sa nacionalnom frekvencijom.

Obradović je naveo da će zbog takvog ponašanja medija, Dveri u nedelju u 14 sati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu održati protest.

“Svi kojima u Srbiji nije dobro pozvani su da se okupimo ispred sedišta Republičke radiodifuzne agancije na Trgu Nikole Pašića”, naveo je Obradović u pisanoj izjavi.

Prema njegovoj oceni, RRA nije obezbedila ravnopravan tretman svih izbornih učesnika, a bila je obavezna da to učini.

“Uprkos svim našim prigovorima i predstavkama i dalje se krši Zakon o izboru narodnih poslanika i Opšteobavezujućem uputstvu same RRA. Zato smo prinudjeni da se za poštovanje zakona u državi izborimo izvan državnih institucija”, rekao je Obradović.

On je najavio da će posle skupa na Trgu Nikole Pašića pristalice Dveri krenuti u protestnu šetnju do sedišta Republičke izborne kampanje, a protest će biti završen ispred sedišta RTS-a u Takovskoj.

(Dveri)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *