ХИЉАДЕ НА ПРОТЕСТУ У МОЛДАВИЈИ: Траже уједињење са Румунијом

HILJADE NA PROTESTU U MOLDAVIJI: Traže ujedinjenje sa Rumunijom

1 septembra 2018

Nekoliko hiljada građana Moldavije okupilo se u Kišinjevu kako bi zahtevali ujedinjenje sa Rumunijom.

Okupljeni su nosili rumunske i zastave Moldavije koje su gotovo identične i uzvikivali „ujedinjenje“, „Besarabija, rumunska zemlja“, prenosi AP.Demonstranti su aplaudirali grupi od nekoliko desetina Rumuna koji su se pridružili protestima, a koji su stigli u glavni grad Modlavije nakon što su prešli put od 1.300 kilometara započet u Rumuniji 1. jula.

Kako se navodi, državljanima Rumunije već nekoliko dana je zabranjen ulazak u Moldaviju, nakon što je granična policija procenila da predstavljaju opasnost po javni red.

Moldavija, koja je do Prvog svetskog rata bila u sastavu Rusije, ujedinila se sa Rumunijom 1918. godine, da bi 1940. bila pripojena Sovjetskom Savezu, a 1991. godine postala nezavisna.

KOMENTARI5 komentara

 1. Besorabija says:

  je stara srpska pokrajina.

 2. Hruscov says:

  Deo Rusima, deo Rumunima i cao.

  • Milan says:

   Ne, baš ovako kao što je sada to je dobro s tim da se Moldavija ne pripoji Rumuniji. Ovako je cela Moldavija vojno neutralna. A Rumunija je NATO članica te ne treba ništa da dobije da se ne bi širio NATO. Rumuni neka misle kako će platiti onih 2% NATO-u. Šteta što već nije poraslo na 4%.

 3. PRVA LINIJA says:

  NAPRAVITE TEKST I OBJAVITE STA TO RUSKI VOJNICI CUVAJU U MOLDAVIJI... STA JE POSEDOVALA SOVJETSKA DAL 18 ARMIJA I STA SE TO CUVA U MAGACINIMA OD NAORUZANJA A NIJE POVUCENO U RUSIJU... MISLIM DA BI TO BILO INTERESANTNO ZA MNOGE POGOTOVO STO NAS DO TIH MAGACINA DELI SAMO PAR STOTINA KILOMETARA...

  • Milan says:

   Blizu su, ali nije u tome stvar. U magacinima u Pridnjestrovlju ruski vojnici sigurno nešto čuvaju i nije bitno šta konkretno čuvaju. Ovo je bitno: da bi neka država postala članica NATO-a ona mora imati kontrolu svih svojih granica. Moldavija (33.846 km2) nema kontrolu svoje istočne granice zbog pobunjene pokrajine Pridnjestrovlje (4.163 km2). Pridnjestrovlje je faktički manja nezavisna država, ali i nepriznata država. Moldavija zasad je vojno neutralna i drži se tog kursa, ali ako bi se pripojila Rumuniji onda se ona pripaja državi koja je NATO članica od okotbra 2004 godine! Time bi se i NATO proširio još na istok, a problem Pridnjestrovlja postao bi ponovo veoma aktuelan. Da se vratimo na početak. Ruski vojnici kad čuvaju svoje pozicije u maleckom Pridnjestrovlju čuvaju celu Moldaviju jer zbog njih Moldavija ne ispunjava uslov da postane članica NATO-a. Sličan problem ima Ukrajina zbog Donbasa (jugoistočne Ukrajine), zatim Gruzija zbog Južne Osetije i Abhazije. Ni Vučićeva Srbijica nema kontrolu svojih južnih granica te u ovakvom stanju sve i da hoće ne može Vučko ni da pošalje zahtev za članstvo Srbije u toj alijansi. KIM sve u ovakvom porobljenom stanju verno nas čuva od članstva u NATO-u.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *