Hinje u politici

Hinje u politici

25 oktobra 2014

Boris KnezevicPiše: Boris Knežević

Kako nazivate ljude koji ujutro misle jedno, u podne drugo, a uveče treće? Da li biste voleli da se u vašem društvu nalaze likovi koji za svaku priliku imaju pripremljenu priču i kojima se doslovno fućka za prijateljstvom, potpisanim ugovorima ili zadatom reči? Pristojan svet ovakve tipuse obično „krsti“ kao smutljivce, dvoličnjake, licemere… Oni drugi nazivaju ih političarima.

Iako je Dragan Čović političar, neki kažu vrstan, zaista će biti zanimljivo videti koga će među suprotstavljenim političkim blokovima u Republici Srpskoj lider HDZ BiH uskoro momački „izraditi“ i baciti u opozicioni očaj za naredne četiri godine. Kojem god jatu da se okrene, Čoviću ne gine da ga ona druga, izlevaćena strana ne nazove najpogrdnijim imenima i hinjom kojoj ništa nije sveto.

Da li će, na primer, u SNSD-u lidera HDZ BiH, u slučaju da sklopi postizbornu koaliciju sa strankama iz Saveza za promene, oceniti kao zrelog i pragmatičnog čoveka koji je odmerio šta je najbolje za njega i njegovu stranku, ili će ga nazvati izdajnikom i Judom koji je za trideset srebrenjaka pristao da okrene leđa onima koji su se poslednjih godina više zalagali za rešavanje hrvatskog pitanja u BiH od samih Hrvata?

Mogu li dva Mladena, Bosić i Ivanić, ćutke da pređu preko Čovićeve izdaje ako predsednik najveće hrvatske stranke u BiH odluči da pravi koaliciju sa Miloradom Dodikom i SNSD-om, iako je pre samo pola godine, zajedno s njima dvojicom, Bakirom Izetbegovićem i Martinom Ragužom, u Sarajevu potpisao deklaraciju i pristupnicu evropskoj porodici narodnjačkih partija? Tada je, između ostalog, pod budnim okom evropskih mentora preporučeno da dva HDZ-a, SDS, PDP i SDA učine što veće napore na približavanju svojih političkih programa i otvaranju mogućnosti za formiranje široke „narodnjačke“ koalicije u BiH.

Na kraju, da li bi nastavak Čovićeve saradnje sa Dodikom u Briselu i Berlinu bio dočekan tek tako, kao usputna vest, ili bi uticajna Evropska narodna stranka, u kojoj glavnu reč vodi sveprisutna nemačka kancelarka Angela Merkel, lideru HDZ BiH, makar posredno, preko Zagreba, počela da „zavrće uši“?

Možda grešim, ali nekako sam najbliže mišljenju da Dragan Čović neće dobiti nijednu novu sedu zbog ključne uloge koja mu je zapala u vezi s tim koje će srpske stranke učestvovati u vlasti na nivou BiH. Da li ste u ovoj zemlji ikada videli političara koji se preterano sekira i daje pet para za prijateljstvo, potpisane ugovore ili zadatu reč? Zato ih, između ostalog, i zovu političarima.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *