„Хипотеке“ мандатарке Ане Брнабић

„Хипотеке“ мандатарке Ане Брнабић

2 јула 2017

Пише: Томислав Кресовић

Моћ локалне партократије

Ана Брнабић је несумњиво политичка одлука западних амбасада У Србији да буде председник владе Србије, а на које је председник Србије Александар Вучић без отпора пристао. Њен ангажман у влади била је локална самоуправа и јавна управа односно уводење е-администрације. Резултате модела е-управе видмо по ефикасности издавања здраствених књижица, личних докумената и других адмнистративних папира за потребе грађана. То је један део рада мандатарке Ане Брнабић који очигледно није на нивоу похвала. Други део посла бивше министарке Ане Брнабић била је локална самоуправа. Овај посао министарке је под тешком хипотеком. Зашто? На ово питање одговор даје председник фискалног савета Србије др Павле Петровић. Петровић каже „Ако Влада не предузме неопходне мере дугови градова и локалних заједница ће потопити државне финансије“. По подацима фискланог савета градови и локалне самоуправе у Србији дугују око милијарду евра, а касне у плаћању доспелих обвеза од 300 милиона евра, што укупно чини четири одсто бруто домаћег производа.

То је пут у катастрофа и прети криза и локалних власти и функционисања јавних предузећа и кризе управљања градовима у Србији и угрожавање досадашњих мера штедње. За то су криве власти, пре свега локалне које већ пет година функционишу у Србији преко кадрова СНС, СПС и коалиционих странака.„Влада би требало да се укључи у решавање тих проблема, али важније је да локалне самоуправе крену у тај поса” каже Павле Петровић.

Градови Србије пред финансијким „потопом”

Београд и Нови Сад, каже Петровић, су стабилнији, али и они имају проблеме. Председник Србије Александар Вучић каже да је Синиша Мали био најбољи градоначелник Београда у последње три деценије. Фисклани савет напомиње да задуживање Града Београда ради повећања инвестиција није добар модел јер је дуг са 60 милиона евра у 2007. години нарастао на садашњих 410 милиона евра. Град Београд 15 одсто годишњег расхода или око 100 милиона евра даје за покривање губитака у Градском саобраћајном предузећу. Петровић каже „Београд сад треба да инвестира. У претходне три године за инвестиције је одвојено свега 80 милиона евра а требало је барем дупло. Да би то постигао, он мора да направи уштеде на свим расходима“, рекао је Петровић. Много тежа ситуација је у Граду Kрагујевцу где је на крају 2015. године Kрагујевац дуговао четири милијарде динара, што је скоро једнако годишњем буџету. Локална јавна предузећа дугују две милијарде динара, а на челу њих су кадрови владаућих партија. Kрагујевац је под управом СНС као и Београд.Петровић каже „Наша оцена је да је Kрагујевцу потребан средњорочан план, до 3 до 4 године, који би подразумевао веома оште и болне мере. На пример, план за фискалну консолидацију, повећање пореза на имовину…веће реструктуриање јавних предузећа, што значи и отпуштања и да влада прати те трендове и помаже“ Очигледно је реч о мешавини партијских интереса ,али и нерационалних трошкова и неефикасне јавне управе. Тешка ситуација је у Нишу и у низу градова Србије. Све су то биле обавезе министарке Брнабић која није успела да се озбиљно ухвати у коштац са локалном влашћу и партијским интересима пре свега СНС и СПС. То само говори да је Ана Брнабић без озбиљног ауторитета, и да не може да се супростави моћи локалних влати које доводе градове и читаву Србију пред финансиски „потпо” како каже председник Фискалног савета др Павле Петровић. Све ово говори да партије на власти разарају локалну самоуправу стварајући велике дугове које могу довести до колапса градова у функционисању енергетике, јавних и комунланих предузећа али и банкрота градова и општина у Србији. Kо је за ово одговоран нема одговора?. Зна се да је ресорни министар мање од годину дана била амбициозна и стручна Ана Брнабић.Ако се оако настави следи грађанска побуна против локалне али и републичке власти. Нефикасни функцинери би требало да буду разрешени и испитани да ли постоје дубљи облици корупције.

(Видовдан)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u