„Хипотеке“ мандатарке Ане Брнабић

„Hipoteke“ mandatarke Ane Brnabić

2 jula 2017

Piše: Tomislav Kresović

Moć lokalne partokratije

Ana Brnabić je nesumnjivo politička odluka zapadnih ambasada U Srbiji da bude predsednik vlade Srbije, a na koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bez otpora pristao. Njen angažman u vladi bila je lokalna samouprava i javna uprava odnosno uvodenje e-administracije. Rezultate modela e-uprave vidmo po efikasnosti izdavanja zdrastvenih knjižica, ličnih dokumenata i drugih admnistrativnih papira za potrebe građana. To je jedan deo rada mandatarke Ane Brnabić koji očigledno nije na nivou pohvala. Drugi deo posla bivše ministarke Ane Brnabić bila je lokalna samouprava. Ovaj posao ministarke je pod teškom hipotekom. Zašto? Na ovo pitanje odgovor daje predsednik fiskalnog saveta Srbije dr Pavle Petrović. Petrović kaže „Ako Vlada ne preduzme neophodne mere dugovi gradova i lokalnih zajednica će potopiti državne finansije“. Po podacima fisklanog saveta gradovi i lokalne samouprave u Srbiji duguju oko milijardu evra, a kasne u plaćanju dospelih obveza od 300 miliona evra, što ukupno čini četiri odsto bruto domaćeg proizvoda.

To je put u katastrofa i preti kriza i lokalnih vlasti i funkcionisanja javnih preduzeća i krize upravljanja gradovima u Srbiji i ugrožavanje dosadašnjih mera štednje. Za to su krive vlasti, pre svega lokalne koje već pet godina funkcionišu u Srbiji preko kadrova SNS, SPS i koalicionih stranaka.„Vlada bi trebalo da se uključi u rešavanje tih problema, ali važnije je da lokalne samouprave krenu u taj posa” kaže Pavle Petrović.

Gradovi Srbije pred finansijkim „potopom”

Beograd i Novi Sad, kaže Petrović, su stabilniji, ali i oni imaju probleme. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je Siniša Mali bio najbolji gradonačelnik Beograda u poslednje tri decenije. Fisklani savet napominje da zaduživanje Grada Beograda radi povećanja investicija nije dobar model jer je dug sa 60 miliona evra u 2007. godini narastao na sadašnjih 410 miliona evra. Grad Beograd 15 odsto godišnjeg rashoda ili oko 100 miliona evra daje za pokrivanje gubitaka u Gradskom saobraćajnom preduzeću. Petrović kaže „Beograd sad treba da investira. U prethodne tri godine za investicije je odvojeno svega 80 miliona evra a trebalo je barem duplo. Da bi to postigao, on mora da napravi uštede na svim rashodima“, rekao je Petrović. Mnogo teža situacija je u Gradu Kragujevcu gde je na kraju 2015. godine Kragujevac dugovao četiri milijarde dinara, što je skoro jednako godišnjem budžetu. Lokalna javna preduzeća duguju dve milijarde dinara, a na čelu njih su kadrovi vladaućih partija. Kragujevac je pod upravom SNS kao i Beograd.Petrović kaže „Naša ocena je da je Kragujevcu potreban srednjoročan plan, do 3 do 4 godine, koji bi podrazumevao veoma ošte i bolne mere. Na primer, plan za fiskalnu konsolidaciju, povećanje poreza na imovinu…veće restrukturianje javnih preduzeća, što znači i otpuštanja i da vlada prati te trendove i pomaže“ Očigledno je reč o mešavini partijskih interesa ,ali i neracionalnih troškova i neefikasne javne uprave. Teška situacija je u Nišu i u nizu gradova Srbije. Sve su to bile obaveze ministarke Brnabić koja nije uspela da se ozbiljno uhvati u koštac sa lokalnom vlašću i partijskim interesima pre svega SNS i SPS. To samo govori da je Ana Brnabić bez ozbiljnog autoriteta, i da ne može da se suprostavi moći lokalnih vlati koje dovode gradove i čitavu Srbiju pred finansiski „potpo” kako kaže predsednik Fiskalnog saveta dr Pavle Petrović. Sve ovo govori da partije na vlasti razaraju lokalnu samoupravu stvarajući velike dugove koje mogu dovesti do kolapsa gradova u funkcionisanju energetike, javnih i komunlanih preduzeća ali i bankrota gradova i opština u Srbiji. Ko je za ovo odgovoran nema odgovora?. Zna se da je resorni ministar manje od godinu dana bila ambiciozna i stručna Ana Brnabić.Ako se oako nastavi sledi građanska pobuna protiv lokalne ali i republičke vlasti. Nefikasni funkcineri bi trebalo da budu razrešeni i ispitani da li postoje dublji oblici korupcije.

(Vidovdan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *