ХИСТЕРИЈА У АМЕРИЦИ: САД подељеније него икад! (ФОТО)

HISTERIJA U AMERICI: SAD podeljenije nego ikad! (FOTO)

25 avgusta 2017

Amerikanci u 12 država srušili 21 spomenik posvećen Građanskom ratu jer statue „vređaju osećanja crnaca“. Sportskom komentatoru zabranjeno da prenosi utakmicu samo zato što se zove kao general nekadašnjeg Juga – Robert Li

Amerikanci su upali u neverovatnu histeriju zbog sopstvene istorije. Poslednjih mesec dana masovno ruše spomenike Konfederacije, kako se zvala alijansa država Juga tokom Američkog građanskog rata, zato što „vređaju osećanja crnaca i dovode do rasnih nereda“.

Dosad je uništena najmanje 21 statua u 12 država, a vrhunac ludila dogodio se tokom vikenda kad je sportskom komentatoru zabranjeno da prenosi utakmicu američkog fudbala samo zato što se zove kao general nekadašnjeg Juga – Robert Li.

Šta će nam?!
Šta će nam statue nekih komandanata belaca koji su otvoreno bili rasisti i podržavali ropstvo
Dvajt Ajhman

Da ne izazovu konflikte
Televizija ESPN u nedelju je odlučila da komentatoru, koji važi za jednog od najboljih u Virdžiniji, ne dozvoli da prenosi utakmicu koja bi trebalo da bude odigrana 2. septembra. Televizijska stanica se nije obazirala na to što novinar nema veze s porodicom vojskovođe, već potiče iz Azije, gde je prezime Li veoma često.
– Doneli smo odluku da Roberta prebacimo na prenos utakmice u Pitsburgu, umesto u Šarlotsvilu u Virdžiniji. Njegovo ime moglo bi da povredi osećanja građana – naveli su iz ESPN.

Na takav potez su se odlučili nakon što su u Šarlotsvilu 12. avgusta baš zbog spomenika generalu Robertu Liju izbili neredi, u kojima je jedna osoba ubijena, a više od 40 povređeno. Tada su se zbog odluke vlasti Virdžinije da ukloni statuu Lija neonacisti sukobili sa suparnicima. Ekstremni desničari se protive uklanjanju spomenika Konfederacije, dok njihovi suparnici to podržavaju, tvrdeći da statue vređaju osećanja miliona crnaca i podsećaju ih na surovo vreme ropstva.

Haos na protestima protiv Trampa u Finiksu
Stotine demonstranata sukobile su se u utorak uveče sa policijom na protestima protiv predsednika Donalda Trampa. Demonstracije su održane ispred hale u kojoj je Tramp razgovarao sa pristalicama, a policija je jedva rasterala okupljene, koji su njih bacali kamenice.
– Tramp da podnese ostavku! – vikali su okupljeni.

Posle tih krvavih nereda histerija se proširila po čitavoj zemlji, a najviše na Floridi, u Teksasu, Luizijani, Džordžiji, Južnoj Karolini, Kentakiju, Merilendu, ali i po Kaliforniji i Vašingtonu. Lokalne vlasti u tim državama donele su odluke o rušenju spomenika, međutim, pojedini građani su rešili da ih preduprede. Amerikanci su tako porušili statue bagerima, testerama, a pre tri dana je u Teksasu uhapšen jedan mladić koji je hteo da podmetne eksploziv pod spomenik Konfederacije.
Pristalice rušenja tvrde da će to omogućiti veći mir u podeljenoj zemlji, u kojoj već više od dve godine besne rasni sukobi.
– Šta će nam statue nekih komandanata belaca koji su otvoreno bili rastisti i podržavali ropstvo. Ti ljudi su poveli rat kako bi se izborili za očuvanje jednog brutalnog sistema koji je porobio crnce i tretirao ih kao stoku – rekao je crnac Dvajt Ajhman (45) iz Nju Orleansa, grada u kom je takođe porušen spomenik generalu Robertu Liju.

Ne menjaju se činjenice
Međutim, istoričari tvrde da rušenje nije dobro jer se na taj način briše važan deo američke istorije.

– Uklanjanje spomenika predstavlja jedan oblik kulturnog čišćenja. Čak i kad ih sve sklone sa ulica, neće uspeti da poreknu da je ropstvo postojalo na jugu SAD i da su belci na najbrutalniji način iskorišćavali Afroamerikance kao radnu snagu. Moramo da shvatimo da je to važan deo našeg nasleđa i da ne treba da negiramo sopstvenu istoriju. Sasvim suprotno, dobro bi bilo da učimo iz nje – poručio je američki profesor istorije Alfred Brofi.

On je dodao da je ovo što se dešava u SAD posledica neznanja istorije.

– Američki građanski rat nije se vodio zbog oslobađanja crnaca iz ropstva, već prvenstveno iz ekonomskih razloga. Možda Konfederacija asocira na ropstvo, ali je pogrešno pokušavati da se rušenjem spomenika menja istorija – kaže Brofi.

SPORNI SPOMENICI:
– 700 spomenika Konfederaciji postoje širom Amerike
– 21 spomenik Konfederacije dosad je porušen u 12 država SAD
– 18 spomenika je u planu za rušenje narednih nedelja

KOMENTARI3 komentara

  1. Kosovac says:

    Ovi sorošoidi su u startu 1990. godine nešto pogrešili, nisu mislili da će baš u Americi da iz boce procure njihove ideje. Pustiš otrov u vazduh, a vetar dune onako kako nismo planirali, pananas….. Počeli da ruše spomenike kao onomad mi kada smo rušili spomenike Je Bo Te. Ili Rusi Lenjinove ?..... Moj problem je samo što nemam gde da se sklonim, pa da ih gledam, pa da seirim.

  2. Aleks says:

    Nek se rokaju 😉

  3. doktrina soka, says:

    Mogu oni sve i jedan somenik konfederacije da sruse,ali u ropstvu ce da nastave zivot.Niti jedan amerikanac,bio beli ili crni nece se spasiti korporacija ako zeli da prezivi,jer ne znaju svoju istoriju koja je kaitalisticko izrabljivacko osvajacka,kojom vladaju bankarsko mafijaske elite.Dobro dosli u pakao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *