ХИТАН САСТАНАК НАТО-а И УКРАЈИНЕ!

HITAN SASTANAK NATO-a I UKRAJINE!

26 novembra 2018

 

NATO je objavio da će ambasadori država članica Alijanse i izaslanik Ukrajine pri NATO-u kasnije tokom današnjeg dana održati hitni sastanak u Briselu u vezi s mornaričkim incidentom između Ukrajine i Rusije u Kerčkom moreuzu, koji povezuje Crno more s Azovskim morem.

AP prenosi da je NATO saopštio da je sastanak sazvan na zahtev ukrajinskog predsednika Petra Porošenka nakon njegovog razgovora s generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Navodi se da je Stoltenberg u ime NATO-a izrazio „punu podršku teritorijalnom intergritetu i suverenitetu Ukrajine, uključujući njena navigaciona prava u sopstvenim teritorijalnim vodama u skladu s međunarodnim pravom“.

Ruska Obalska straža pucala je juče na tri broda ukrajinske mornarice u blizini Kerčkom moreuza, pri čemu su ranjena šestorica mornara.

U sedištu NATO-a u Briselu ranije danas su odbili da kažu da li će biti sastanka ambasadora država članice Alijanse, a portparolka NATO-a Oana Lungesku kazala da je Alijansa u kontaktu s ukrajinskim vlastima.

Ona je navela da NATO „poziva Rusiju i Ukrajinu da pokažu uzdržanost“.

Dodala je da NATO podržava to da Ukrajina ima „navigaciona prava u sopstvenim teritorijalnim vodama“ i poziva Rusiju da „osigura neometani pristup lukama u Azovskom moru, u skladu s međunarodnim pravom“.

Sputnik.rs

KOMENTARI7 komentara

 1. Kulak says:

  Jako uzdržana izjava. Jasno je kao dan da NATO zbog ukrajine neće ići u rat sa RUSIJOM.

 2. M says:

  Kamen po kamen-palača! Problem po problem-Rat!!!

  • Slobodanka says:

   Ne bojte se, zbog lakrdijaša kao što je Potrošenko neće izbiti sukob SAD i NATO protiv Rusije. Ni u Siriji gde je stanje puno teže Rusija se nije upustila u direktan sukob sa SAD. Zašto bi to naivno uradila u Ukrajini? S druge strane SAD-isti bi rado poubijali rusku vojsku, ali samo iza ćoška i da se što manje zna da su to oni uradili. Dok god je ovakav odnos vojnih snaga SAD i NATO neće se upustiti u direktan i otvoren sukob sa Rusijom.

 3. Budi Bog s nama says:

  Da se ta pametna Ukrajina nije otepila od Rusije ne bi sada morali da se suzdržavaju, da se najavljuju za prolaz kroz moreuz, da proglašavaju ukrajinsku crkvu autokefalnom itd, itd. Ali dobro kada već može komplikovano, onda tako.

 4. Miraš says:

  Porošenko računa da njegov opstanak na vlasti u Ukrajini biće podržan ako da žestok prilog za sadašnji vruće-hladni sukob NATO-Rusija. Samo taj prilog dače uglavnom u ukrajinskim glavama i zbog toga neće sačuvati vlast. Nije samo vlast u pitanju nego i ogromne sume novca koje on sa lakoćom zaradjuje dok je na tako visokom položaju. Medjutim ovom prilikom od NATO-a će dobiti uglavnom samo političku podršku, neće dobiti onoliko koliko očekuje. Inače SAD ni ne računa sa tim da Porošenko bude novi predsednik Ukrajine. Za baš uspešan sukob sa Rusijom NATO sada nema dovoljno jake kapacitete, nego rade na tome u budućnosti. S druge strane Rusija nema ambicije da Ukrajine se pretvori u veliki ratni poligon. Ukrajina će se naći u nezavidnom položaju da je ponajviše prepuštena sama sebi u svom neprijateljstvu prema Rusiji. Takvo stanje biće još grdje i još nepovoljnije za Ukrajinu nego što je bilo do juče i izazvaće bes najekstremnijih fašističkih snaga u Ukrajini poput Desnog sektora; smatraće da je Porošenko veoma nesposoban. Procenjujem da gledaćemo uglavnom ozbiljne sukobe unutar Ukrajine, ali i žestoka politička trvenja i obračune medju ukrajinskim glavešinama. Poješće jedni druge.

  • Deda Micko says:

   Putin odrzava na vlasti i Vucica i Porosenka (pravo prezme Vajcman). Jer, sto god oni uradili, biva im oprosteno.

   • Miraš says:

    Putin tj. Ruska federacija ne treba da juriša na Ukrajinu jer onda se ujedinjuju razne političke opcije u Ukrajini. Ovako malo umerenije je bolje jer otimajući se za vlast ukrajinski lideri će sami između sebe da zarate. Da Putin podržava Porošenka on ne bi bio tek peti po rejtingu u Ukrajini. Naravno ne podržava ni Timošenkovu koja je sad na prvom mestu. Porošenka će likvidirati njegovi iznutra možda baš Dmitrij Jaroš (Desni sektor), a to bi čak bila neka korist od ukrajinskih fašista.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *