ХИТАН САСТАНАК ПУТИНА И ЕРДОГАНА

HITAN SASTANAK PUTINA I ERDOGANA

29 septembra 2021

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogan razgovaraće 29. septembra u Sočiju o trgovinsko-ekonomskim odnosima i regionalnim problemima – Siriji, Avganistanu, Libiji, kao i o drugim pitanjima.Turski politikolog Mehmet Perinček ukazao je na značaj zajedničkih akcija Turske i Rusije po pitanju situacije u Idlibu i celom Bliskom istoku u trenutku smanjenja prisustva SAD u istočnom Mediteranu i na evroazijskom prostoru.

„Sastanak Putina i Erdogana u svetlu poraza SAD, između ostalog u Avganistanu, dobija na još većem značaju. Vidimo da SAD gube raniji uticaj. dok regionalni igrači dobijaju na značaju. U ovom periodu Turska i Rusija igraju posebno važnu ulogu. Naravno, u tursko-ruskim odnosima postoje pitanja koja zahtevaju rešavanje, i paralelno s tim one treba da donose odluke o zajedničkim akcijama u okviru jedinstvene strategije za osiguranje jedinstva regionalnih država, njihovog ekonomskog blagostanja, nacionalne bezbednosti“, smatra stručnjak.

On smatra da će glavna tema predstojećeg sastanka biti Sirija. Područje Idliba i teritorija istočno od Eufrata će se razmatrati kao jedinstveni front, u čijim granicama bi trebalo da se pokrene proces likvidacije terorističkih elemenata.

– Turska i Rusija su postigle dogovor o Siriji tokom astanskog procesa, čiji najvažniji princip je osiguranje teritorijalne celovitosti Sirije. Radikalne terorističke grupe u Idlibu i separatističke terorističke organizacije istočno od Eufrata se bore i protiv Turske i protiv Rusije, dok iza njih stoje SAD. Bez eliminisanja radikalnih terorističkih grupa ne može se okončati separatistički terorizam, i obrnuto. Moskva i Ankara treba jasno to da znaju, rekao je Perinček.

Politički analitičar, novinar Džejhun Boskurt slaže se sa istoričarom Perinčekom kada je reč o ključnim temama o kojima će se razgovarati na predstojećem sastanku u Sočiju.

– Očigledno je da će se razgovarati o pitanjima kao što je situacija u Idlibu, aktivnost kurdskih formacija u Siriji, situaciji u istočnom Mediteranu, Libija, Krim, situacija na Južnom Kavkazu, saradnja u sferi odbrambene industrije, ističe Boskurt. Takođe je podsetio da „u poslednje vreme rastu tenzije oko Idliba“.

– Vazdušni napadi ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na teritoriji južno od autoputa M4 Turska doživljava kao napad na prisustvo njenih Oružanih snaga u regionu, što veoma zabrinjava Ankaru. Pored toga, prisustvo kurdske partije Demokratskog saveza (proglašena u Turskoj za terorističku) u Siriji predstavlja pretnju kako teritorijalnom integritetu Sirije, tako i bezbednosti na turskoj granici. Obe zemlje bi trebalo da se fokusiraju na rešavanje ta dva pitanja održavanjem indirektnih kontakata sa zvaničnim Damaskom, smatra ekspert.

Pored toga, ističe Boskurt, u poslednje vreme su date „prilično oštre izjave na temu Krima, a takođe su primetna neslaganja po pitanju Kipra“.

– Traženje dodirnih tačaka o tim temama trebalo bi da bude usmereno na to da se Rusija i Turska izbore sa zapadnim obuzdavanjem. U aktuelnim okolnostima odnosi Turske i Rusije trebalo bi da budu orijentisani na dugoročne ciljeve i transformisani u stratešku saradnju, što odgovara interesima obe zemlje. Jačanje odnosa zasnovano je na određenom osnovnom sporazumu između dve zemlje u pogledu najosetljivijih tačaka. Ako on bude realizovan, Turska i Rusija će biti među vodećim silama koje određuju globalnu politiku na evroazijskom prostoru, zaključio je Boskurt.

KOMENTARI2 komentara

  1. Rista says:

    "Ako on bude realizovan..." Pa biće, jer Turska je bezbedna i sigurna u američko nato krilu, od ruskih napada na Tursku nema ništa a poraz Amerike...Pa ne znam. Čini mi se da su se neki gadno... Amerika drži Rusiju u šaci, ali ne sme da stegne jer Rusija može jako da pukne i zato se čeka da se događaji nižu a ne nižu se baš u korist Rusije. Što se tiče Turske, ona je Američki saveznik BEZ obzira na smutna pisanja štampe. Turska ima dozvolu Amerike da radi to što radi. Ono malo "saradnje" sa Rusijom je samo vučenje Rusije za nos. Rusija je preslaba ili preplašljiva da uradi ono što treba da uradi i u siriji, i u Ukrajini i u Belorusiji, pa i u Srbiji i RS. To je veći teritorija gde je Rusija trebala i pomalo čak i pokušala da uđe, ali minimalni uspeh nije ni očešao Ameriku i Tursku. Onaj manji deo gde je Rusija trebala da uđe su Bugarska i Rumunija, ali to je već istorijska pobeda Amerike, ili poraz Rusije. Amerika je prepustila Turskoj u Siriji da davi Rusiju i samo zadržala izvore nafte za sebe. Možda i Erdogan dobija koji barel usput. Ako se ovako nastavi. Ameri će postaviti nuklearke u donjecku, a kada to nađu za shodno, primiće Ukrajinu u NATO. Šta će tada Rusija uraditi? Pa ništa, kao i do sada. Svaka godina je sve gora oko Rusije a verovatno i u Rusiji. O tome sam pisao još u prošlom veku i događa se tačno ono što sam predvideo onda. A i onda su me minijaturna shvatanja pljuvala kao i danas a pogubljeni mozgovi lajali sa par reči ispod mojih komentara, kao i danas. Dakle, taj sastanak u Sočiju je nepotreban a pogotovo ne hitan jer to je još jedno srozavanje Rusije. (gagi, srpski tenkovi i vojska pod komandom američkih agenata neće ništa uraditi čak i ako ih prime na Kosovo. Tamo je Bondstil i baš si postavio pitanje bez veze, kao da to ne znaš. Ono što Vučić radi je očajanje čoveka koji se bori da ostane precednik. A ti Kosovac, jesil se povratio malo ili i dalje hoćeš da glumiš onog očajnika ispod mene?)

    • E.Lirsch says:

      I ovo podpisuem. Ali nemo neko nesto ad REKNE PROTIVU "CARA" . Godinama cera "mudru" politiku a Rusija sabijena uza zid. Ide zima i trebace gasa. Mali KGB-jac se ispilio ispod koznog mantila i njegov mentalni sklop ne kapira posnovno. Zalosna slika Rusije i pravoslavlja. Tmurno tmusa se jos vid se navija. Sto gore to bolje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *