Hitlerova vojska bila na teškim drogama?

Hitlerova vojska bila na teškim drogama?

3 juna 2013

HitlerTokom II svetskog rata nemačkoj vojsci podeljeno je više od 200 miliona pilula leka Pervitin koji je nacistima davao nadljudsku snagu i izdržljivost, pokazuju najnovija istraživanja. Dnevni avaz prenosi da je na etiketi leka pisalo da sredstvo služi podizanju „pripravnosti“ i da ga treba uzimati kako bi se „očuvala budnost“. Inače, ova supstanca je danas poznata kao metamfetamin ili kristalni met. Ova droga je sitentička a stimulativna svojstva su joj slična adrenalinu. Međutim, efekti su mnogo jači nego kod kokaina i često se može pojaviti akutna depresija, psihotične halucinacije ili oštećenja mozga.

Nešto najsrodnije ovoj drogi su amfetamini, koji se ilegalno najčešće prodaju u obliku takozvanog spida. Međutim, metamfetamin je nekoliko desetina puta jači od spida, ali i mnogo opasniji jer izaziva brzu zavisnost. U periodu od 1939. do 1945. godine podeljeno je oko 200 miliona ovih pilula, koje su vojnici u žargoni zvali „tenkovska čokolada“. Avaz tvrdi da je engleska štampa u to vreme izveštavala kako nemačke snage uzimaju „magične pilule“ a spekuliše se da je i Adolf Hitler dobijao intravenozno ovu supstancu.

Iako je droga delovala na nacističku vojsku tako da su duže mogli da budu budni i izdrže mnogo veće napore, sporedne pojave bile su katastrofalne. Tako su mnogi patili od užasne zavisnosti, nesvestice, prekomernog znojenja, depresije kao i halucinacija. Mnogi su imali srčane probleme, a neki su čak izvršavali samoubistva u toku psiho napada.

Leonard Konti, jedan od vodećih lekara Rajha, probao je čak da ograniči upotrebu ovog leka, ali bez uspeha.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *