Hitlerovo znamenje na jevrejskom groblju

Hitlerovo znamenje na jevrejskom groblju

24 јануара 2013

polandvandalhighres_00000403151650-725x483Još uvek neotkriveni vandali oskrnavili su jevrejsko groblje u Poljskoj, ispisujući kukaste krstove i antisemitske parole na nadgrobnim spomenicima i spomen pločama, saopštio je danas američki advokat Majkl Trejson koji je ustanovio fond za obnovu tog groblja, javio je AP.

Vandali su takođe napisali „Ovo je Poljska, ne Izrael“, na jednom mestu na jevrejskom groblju u gradu Visoki Mazovjeci na istoku države, prema saopštenju Fondacije za očuvanje jevrejskog nasleđa u Poljskoj.

Policija istražuje taj vandalski čin koji je počinjen u nedelju uveče u gradu koji se trudi da sačuva uspomenu na Jevreje koji su nekada tu živeli.

Groblje, koje je obnovljeno pre šest godina, nije u potpunosti ograđeno i nije prvi put da se našlo na meti vandala, rekao je Trejson.

„Narod Visokih Mazovjeckih podržava jevrejsko nasleđe“, rekao je on i dodao da „svi mi koji smo čuvari groblja znamo da je vandalizam izolovan primer antiteze onoga što su Poljaci i Poljska danas“.

U Poljskoj je bila najveća jevrejska zajednica u Evropi, koju je nacistička Nemačka skoro „zbrisala“ u holokaustu, podseća AP, dodajući da danas u toj zemlji živi mali broj Jevreja.
Poneki put u Poljskoj se pojavi pokoji antisemitski grafit ili fudbalski navijači uzvikuju antisemitske poruke, međutim, fizičko nasilje protiv Jevreja se izuzetno retko počini, navela je američka agencija.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u