Hitna evakuacija sela uz obalu Save

Hitna evakuacija sela uz obalu Save

19 maja 2014

PRIPADNICI VOJSKE POSTAVLJAJU DZAKOVE ZA ODBRANU OD POPLAVALjubiša Diković naložio je danas hitnu evakuaciju meštana sela u slivu Save pored grada zbog problema na bedemima.

U toku je preventivna evakuacija deset sela u okolini Šapca izjavio zamenik komandanta kriznog štaba Šapča Boban Bimbašević.

Reč je o selima Drenovac, Ševarice, Tabanović, Pričinović, Majur, Mišar, Orašac, Miokus, Dragojevac, Mrđenovac i Provo.

Bimbašević je apelovao da se najpre obavi evakuacija dece i žena, kako bi muskarci mogli da pomognu u evakuaciji.

Nekoliko stotina pripadnika Vojske Srbije uz druge građane angažovano je na utvrđivanju bedema u okolini Šapca, uzvodno na reci Savi, rekao je danas Tanjugu brigadni general Duško Žarković. Po njegovim recima, stanje je pod kontrolom, sanacija se vrši na nekoliko kritičnih mesta i on se nada da će se u tome uspeti.

Prethodno je komadant kriznog Štaba u Šapcu general Ljubiša Diković naredio hitnu evakuaciju stanovništva iz sela uz Savu u okolini Šapca, zbog velike opasnosti od pucanja nasipa.

„Nivo vode oko Šapca se smanjuje, ali to ne znači da je opasnost prošla. Bedemi su puni vode i preti realna opasnost da dođe do proboja“. Noćas smo imali izuzetno tešku situaciju kod Čevrntije, koju je 500 vojnika uspešno saniralo za sada i sprečilo da se voda izlije i napravi katastrofu od ušća Drine ka Šapcu“, rekao je Diković u Šapcu.

Šef Gradskog štaba za vanredne situacije u Šapcu, načelnik Generalštaba Vojske Srbije je meštanima sela Drenovac koji su na spisku za seljenje, ali to nisu uradili, rekao da je najbolje da sami odu do bedema i uvere se koliko propušta, ako ne veruju njemu.

„Donja zona bedema pretvorila se u blato, a curenje je prvi znak da bedem više nije siguran“, rekao je Diković.

U kriznom štabu doneta je odluka da građani više ne učestvuju u odbrani Save nakon 20 časova, već da to rade vojska i policija, a doneta je i zabrana ulaska u zonu za privatna vozila.

„Zbog mogućeg proboja vode, građani su obavešteni da ako čuju signal za evakuaciju, krenu od bedema levo i desno, a da za sobom ostave materijalna dobra“, dodao je Diković.

U Štabu su rekli da je proboj vode realna mogućnost, ali da nije došlo do toga, te nema mesta za paniku.

Iz šabačkih sela evakuisano 814 ljudi

Od 15. maja do sinoć, sa područja šabačkih sela u kojima je naređena preventivna evakuacija stanovništva, izvedeno je 814 ljudi, objavila je Gradska uprava.

Jedan deo odbija da posluša naredbu o evakuaciji, zbog čega Štab za vanredne situacije upozorava da je situacija takva da se nikome ko živi u blizini nasipa u ovom trenutku ne može garantovati bezbednost. Najverovatnije zbog nepridržavanja naredbi o evakuacijama, u Mrđenovcu i Krupnju, dve osobe su izgubile živote.

Štab za vanredne situacije naložio je lokanoj samoupravi da od danas angažuje radnike javnih preduzeća na poslovima za koje nedostaje ljudstva za odbranu grada, kao što je punjenje vreća sa peskom i još jednom pozvao Šapčane da se prijave u što većem broju, u kasarni ili u Hali sportova „Zorka“.

Pošto vanredna situacija traje već više dana i svi su izgledi da će potrajati još neko vreme, gradu je potrebna hrana i voda, čizme i obuća, stočna hrana, kao i pumpe za ispumpavanje vode iz objekata, pa je Štab pozvao sve koji su u mogućnosti, da upute pomoć. U ataru sela Mrđenovca, gde je naređena evakuacija ljudi, ostalo je 30 ovaca, 40 krava i oko 100 svinja koje je neophodno hraniti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *