ХЛАДАН ТУШ ИЗ КАТАРА ЗА ЕВРОПУ: Не можемо вам помоћи да замените руски гас

HLADAN TUŠ IZ KATARA ZA EVROPU: Ne možemo vam pomoći da zamenite ruski gas

28 marta 2022

Katar trenutno nije u mogućnosti da pomogne zemljama EU u njihovim pokušajima da pronađu alternativu ruskim isporukama gasa, izjavio je u subotu, 26. marta, katarski ministar energetike Saad bin Šarid al-Kabi na međunarodnoj konferenciji Doha Forum.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku ne postoji niko ko bi u bliskoj budućnosti mogao u potpunosti nadomjestiti snabdevanje ruskim gasom evropskim potrošačima.Ovo nije prva izjava Al-Kabija u vezi zamene uvoza ruskog gasa. Ranije je već izjavljivao kako Katar neće moći zameniti Rusku Federaciju, koja čini 30-40 odsto gasa koji se isporučuje Evropi, i da emirat nije u mogućnosti zameniti takve količine.

U intervjuu za Si-En-En biznis katarski ministar izjavio je da je Katar uložio 28 milijardi dolara u proširenje svog divovskog Severnog polja i očekuje povećanje kapaciteta gasa za više od 60 odsto u naredne četiri godine. Nakon toga očekuje se da će oko polovine njegovih kapaciteta otići u Evropu. “Naš plan je da želimo biti 50 odsto istočno od Sueca, 50 odsto zapadno od Sueca”, rekao je ministar. Oko 80 odsto katarskog gasa trenutno ide azijskim kupcima, od kojih su mnogi potpisali dugoročne ugovore koji ne dopuštaju preusmeravanje snabdevanja drugim kupcima.

Slične stavove katarski ministar iznio je juče i u intervjuu za njemački medij Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

“Mislim da ne možemo pomoći (Evropi) u ovom trenutku. Biće potrebne godine da se uspostavi snabdevanje gasom iz Katara”, rekao je. “Reći da danas mogu bez Rusije i reći da je Katar ili drugi (izvoznici) mogu zameniti jednostavno je smešno. To se neće dogoditi”, kazao je Saad bin Šarid al-Kabi po EU i Veliku Britaniju neugodnu vest.

Naime, poslednjih meseci predstavnici Evropske unije i Velike Britanije u više su navrata izjavljivali potrebu napuštanja ili smanjenja zavisnosti od ruskog gasa. U isto vreme, Katar se smatrao alternativnim dobavljačem. Nemački ministar privrede i zaštite klime Robert Habek izjavio je 20. marta, nakon posete emiratu, da je dogovorio saradnju u energetskom sektoru, koja predviđa snabdevanje Nemačke tečnim prirodnim gasom (LNG). Naglasio je da se tokom susreta razgovaralo o tačnim količinama i vremenu isporuke, ali je odbio dati detaljne detalje i brojeve.

U istom intervjuu za FAZ, Saad bin Šarid al-Kabi demantovao je i izveštaje o navodno postignutom dugoročnom sporazumu za isporuku LNG-a iz Katara u Nemačku, koji su se u nemačkim medijima počeli pojavljivati ​​u kontekstu Habekovih izjava. Na pitanje postoji li takav dogovor, državni ministar je nedvosmisleno odgovorio: “Ne”. Pritom je istakao kako postoji “ozbiljan interes” za bilateralnu saradnju, koja, međutim, još nije poprimila oblik konkretnih sporazuma.

Nemački ministar privrede i zaštite klime Robert Habek izjavio je u petak, 25. marta, da je Nemačka već postigla značajan napredak u smanjenju zavisnosti od ruskih energenata. “Nakon isteka ugovora s ruskim dobavljačima, kompanije ih ne obnavljaju i prelaze na druge dobavljače. I to se događa ludim tempom.” Prema njegovom mišljenju, Nemačka može postati “u velikoj meri nezavisna” od plavog goriva od Rusije do sredine 2024. godine.

Nemački kancelar Olaf Šolc takođe je u petak, 25. marta, sugerisao da bi Nemačka mogla postati nezavisna od ruskog gasa brže nego što bi “mnogi mogli očekivati”.

S obzirom na navedene vesti katarskog ministra optimizam vodećih nemačkih političara mogao bi biti kratkog veka. U svakom slučaju, izjave iz Dohe su otrežnjujuće tj. imaju kapacitet „hlađenja usijanih glava“ i racionalnijeg sagledavanja stvarnosti – pre svega za dobrobit svog stanovništva i nemačke privrede.

(Anabela Jelenčić/geopolitika.news)

KOMENTARI9 komentara

 1. Alexa S says:

  Da te nije možda Bajden zvao i naredio ??

 2. Zoran says:

  Nista nbecete da dobijete stavljanjem u usta nekom sto niej rekao. Samo gubite. Isto i Novosti.

 3. milos says:

  shvatam ih.nemaju 500 luka i 5000 tankera da svaki dan salju u evropu a ni logistiku da ih napune. mozda amerikanci imaju? ha ha ha..

 4. milorad5 says:

  ccc ,NEMA BRE NAFTE NI GASA dovoljno bez ruskih isporuka,rusi ih drže čvrsto za jaja i sad će da im ih zavrnu.Ima bre da plaču za rubljom da bi mogli da stanu u red za naftu i gas i to po TRŽIŠNIM CENAMA.Nema više jeftine nafte dugoročnih ugovora i dogovora radi svetskog tržišta i nekog navodnog svetskog mira,zapad je IZGUBIO jer NEMA NAFTU,sve su potrošili bre.Nije mi jasno kako misle da budu KONKURENTNI KINEZIMA kada budu plaćali energiju 3x skuplje od kineza. ZATO je i naparavljen ovaj napad kao pokušaj pritiska na rusiju da im prodaju svoju naftu budzašta i da povrate kontrolu nad kreiranjem cena i proizvodnje i tako stisnu kinesku industriju i finansije.Ako to ne uspeju pukli su.Medjutim rusi su ih izvukli za uši iz rupe RANIJE nego što su oni mislili i nisuz do kraj spremni pogotovo ne u ovom trenutku.Putin je genijalno naterao zmiju da se pokaže OTVORENO na sceni,sad su tek ugasili kad su ostali videli koji se scenarijo NJIMA sprema.

  • Srbski vitez says:

   Bravo brate za komentar! Savršeno tačno rečeno! :-))) A kad im i zavrnu jaja... onda tek ima da bude kuku i lele...:-)))

 5. Pravda says:

  Krpelji su u panici, moraju od nekud da sisaju ili ce pokrepati.

 6. Duca says:

  :-)

 7. Rašo says:

  Tako je to kad se na čelo država postavljaju osobe "s koca i konopca"! Niti šta znaju, niti su kada radili bilo kakav ozbiljan posao da bi znali kako zaista funkcionišu države, krupne korporacije, međunarodni ugovori, ... Taj skup ljudi veruje da kada oni nešto požele i kažu to se odmah pretvara u stvarnost. Decenijama će EU plaćati skupo ove lakrdije sa svojim "državnicima" koji su potpune neznalice i bez sposobnosti da zaista upravljaju državama!

 8. Petrovgrad says:

  JA U TO NEVERUJE, SVE JE TO MILOŠEVIĆEVA PROPAGANDA, ŠTO BI REKAO POMAHNITALI VUK DRAŠKOVIĆ. ZAPADNO EVROPSKI PLJAČKAŠI USKORO VAM SLEDI UNIŠTENJE. DOSTA STE PLJAČKALI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *