„ХЛАДАН ТУШ“ ЗА МИЛА ИЗ ВАТИKАНА: Папа Фрања не жели да посети земљу која KРШИ ПРАВА ВЕРНИKА!

„HLADAN TUŠ“ ZA MILA IZ VATIKANA: Papa Franja ne želi da poseti zemlju koja KRŠI PRAVA VERNIKA!

21 juna 2020

Papa Franja neće doći u posetu Crnoj Gori sve dok tamošnja vlast ne povuče zakon koji omogućava otimanje svetinja Srpske pravoslavne crkve.

Krajem prošle godine predstavnici vlasti Crne Gore pompezno su najavljivali da će ih u drugoj polovini 2020. godine posetiti poglavar Rimokatoličke crkve, te da će njegova poseta imati istorijski značaj za ovu zemlju.Ta poseta dogovorena je u Vatikanu, gde se papa sastao sa premijerom Duškom Markovićem, kada je, prema rečima crnogorskog premijera, i „pohvalio crnogorsku politiku u oblasti ekumenizma, kulture, ekologije i humanizacije u svim sferama društvenih odnosa“.

Ubrzo nakon toga crnogorska vlast predložila je (a kasnije i usvojila) sramni zakon o slobodi veroispovesti kojim se udara na svetinje SPC.

Papa Franja bio je među pravima koji je tada ustao protiv tog bezakonja, upozoravajući crnogorski režim da zakon mora da bude zasnovan na demokratskim principima i da ne treba da bude potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih verskih zajednica u državi.

On je sve to naglasio i u pismu koje je uputio srpskom patrijarhu Irineju.

Tada je naveo i da se vatikanski državni sekretar kardinal Pjetro Parolin lično obratio predsedniku crnogorske vlade Dušku Markoviću i skrenuo mu pažnju na nedostatke tog zakona, ali i nezadovoljstvo druge strane, odnosno SPC.

Budući da su Crnogorci, blago rečeno, izignorisali preporuku Svete stolice (kao uostalom i svih pravoslavnih crkava), a usudili se da se ovih dana raspituju o tačnom datumu posete pape Podgorici, iz Vatikana je stigao hladan tuš.

Odatle je, naime, saopšteno da je papa posetu toj zemlji otkazao uz objašnjenje da je „pandemija koronavirusa prevelika opasnost za njegovo zdravlje“.

Portparol Vatikana Mateo Bruni rekao je da „sveti otac nema planirana inostrana putovanja ove godine“, a vernici u Crnoj Gori i predstavnici opozicije ubeđeni su da on posetu nije otkazao zbog korone, nego zbog sramnog zakona koji je ta zemlja usvojila uprkos njegovom otvorenom protivljenju, preko čega on ne može da pređe.

Odluka pape saopštena je juče, zanimljivo, baš u danu kada je započeto suđenje episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika okrivljenim za kršenje zdravstvenih mera u sprečavanju širenja zaraznih bolesti.

Sudija je, inače, vladiku pitao da se izjasni za imovinsko stanje jer za to delo može biti propisana i novčana kazna, a on je odgovorio da nije pristojno to pitati jer monasi nemaju ličnu imovinu.

Suđenje je na kraju, zbog opravdanog odsustva jednog sveštenika, odloženo za 16. jul.Virus doneli navijači – oboleo DPS

Mnogo je nedoumica oko „povratka“ koronavirusa u Crnu Goru posle proglašenja kraja epidemije. Sanja Medenica iz operativnog štaba za praćenje epidemiološke situacije u turističkoj sezoni navela je da se u državi trenutno 207 osoba nalazi u samoizolaciji, a mediji su objavili da je među njima mnogo funkcionera vladajućeg DPS-a, ali i članova štaba za zarazne bolesti.

– Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti je pod sumnjom da je postalo „partijska ćelija“ DPS-a, saopšteno je iz Demokratskog fronta, u kojem smatraju da su sada svi shvatili da su neistinite prethodno izrečene tvrdnje NKT o uvezenim slučajevima koronavirusa sa fudbalskog derbija u Srbiji.

KOMENTARI17 komentara

 1. Epidemiolog says:

  Foliraju se obadvojica!

  • Zoran says:

   Naravno. Papa samo ceka da se zavrsi posao i prizna stanje na terenu. Plus nece ZA SADA da remeti odnose sa Rusijom i SPC.

 2. persida says:

  Papa i Milo su bleferi, lazovi, kriminalci. Mogu da zajebavaju narod sledecih hiljadu godina.

  • Mir brate mir says:

   Ma jasno da su bleferi, ali ako neko zvanično prizna CPC Crnogorsku pravoslavnu crkvu Mila Đukanovića onda je to vaseljenski patrijarh carigradski Vartolomej, isto kao što je pristao da prizna autokefalnost ukrajinske pravoslavne crkve pri otcepljenju od moskovske patrijaršije što je vekovima bila. To se dogodilo u vreme bivšeg predsednika Ukrajine - izdajnika Porošenka, koji je pandam Milu. Nema potrebe da mu dođe Papak, dovoljno je da mu svrne glavni pravoslavni patrijarh Vartolomej kome svaka čast za ukrajinsku pravoslavnu. Samo da napomenem da se Amfilohije dobro kotira i kod papka i kod vaseljenka, pa će tako Milo sam svoj krst da nosi. "Moga Mila udarila šljiva, ne sa grane nego iz kafane."

 3. Kosovac says:

  Lepo papa kaže da neće da poseti Crnu Goru zbog koronavirusa, a novinar navalio kao mutav na telefon da papak neće da dođe zbog nedemokratskog zakona. Čak je i Mila Đukanovića istuširao hladnom vodom.

  • Miraš says:

   Ovo je pisala naša štampa početkom marta ove godine, tad još nije bila objavljena pandemija i to su stavovi Vatikana poznati od ranije: "Vatikan ima ozbiljne rezerve prema crnogorskom Zakonu o slobodi veroispovesti i smatra da treba postići saglasnost svih pripadnika pravoslavlja u Crnoj Gori." Vatikan misli na obadve paravoslavne crkve: na SPC i na CPC. Kao što vidimo nije postignuta saglasnost sa ubedljivo najvećom grupom pravoslavnih vernika u Crnoj Gori > sa vernicima SPC. Izgleda da Marković je hteo da pregovara ali Milo je to obustavio.

  • Slobodanka says:

   Vatikan je odavno poznat po izjavama da je protiv rata u nekoj zemlji, a već sutradan kreće rat u toj zemlji. Ili izjave da su protiv izvršenja smrtne kazne nad nekim, a zatim ubrzo ta smrtna kazna bude izvršena. Licemerstvo koje ima svrhu da sakrije pokvarenu suštinu Vatikana. Moguće je da i u vezi sudbine SPC u Crnoj Gori takodje postoji dvolična igra Vatikana. Milo i Duško će biti izvršitelji zločina i pljačke, a pritom iz Vatikana ne dozvoljavaju da se u tom prljavom delu pominje i Vatikan. Uglavnom narod je u pravu što zna da je opasnost na vratima i da ne smeju da dozvole otimanje svojih svetinja. "Milo lopove, ne damo ti svetinje." - ovo je kratko, jednostavno i TAČNO.

   • evandjelist says:

    Ne zaista oni ne podržavaju ratove i neslogu među ljudima, oni se zapravo bore za Ekumenizam da bi sami vladali čitavim svetom putem vere kao Hristovi namesnici. Oni veruju da je papa nepogrešiv i da sedi na stolici sv. apostola Petra (koga su zaista i ubili u Rimu i na njegovim kostima podigli katedralu sv. Petra. Tu su ubili i sv. apostola Pavla.) Tako su "ispunili" Hristovo proročanstvo da će na sv.Petru biti sazidana Hristova crkva. Papa tu stoluje kao "nepogrešivi" Hristov namesnik na zemlji. Upravo ovo i jeste razlog za raskol istočne i zapadne crkve pri čemu je istočna osudila zapadnu za ovu jeres, jer svaki čovek je pogrešiv. Dakle, njihov zalog je mnogo viši, ne ratovi, nego upravo mir pri kojem će vladati vera, papa i Vatikan. Na tome rade od početka.

 4. Lepi Mića says:

  Vrana vrani ne kopa oči! Samo da Milo proglasi Srbsku Pravoslavnu Crkvu za Crnogorsku - ETO PAPE U PODGORICU... E milo milo, pojest će te narod...

 5. uddu says:

  I, na kraju krajeva,jel Papa ne dolazi zbog sramnog zakona ili zbog sramne korone ? sastavljač teksta mi ovaj put nije baš bio jasan.U svemu ovome još samo fali da se umeša i onaj izdajnik Irinej.

  • Kosovac says:

   @ uddu, …..Ti si gori (bolji?) od perside.

   • evandjelist says:

    Meni je persida najbolja zato što je tipičan predstavnik srpske omladine, kratkorečiva i ubitačna, buntovna, kojoj je kao i svima nama svega dosta, do te mere je iskusila svakakve laži da neće da je drugi uče, ali džaba kao i nama ostalima. Dok recimo Slobodanka ima volje da napiše čitav roman u komentaru, onako pravo kritički da parira čitavom članku. Mislim, svaka čast svima nama što se zaluđujemo ovime, ali ima tu neko skriveno zadovoljstvo. Valjda što možemo da se izjasnimo i podelimo s vama naše mišljenje i shvatanje.

    • Kosovac says:

     @ evandjelist, ….. persida je najbolja zato što je tipičan predstavnik srpske omladine, dobar vic. ………………..Dakle, korigujem onaj moj komentar gore: uddu nije ni bolji ni gori od perside. Persida, ti li si?

     • pera says:

      Jesam, srce moje malo..

     • uddu says:

      Auu..Al sam uneo pometnju !Ja sam muško a ona je žensko(valjda,tako se barem predstavlja mada je na nekim mestima pisala u muškom rodu),I ako nisi primetio,ja ne psujem i ne vređam ali družeći se ovde sa vama,možda i to uradim !

    • Miraš says:

     Persida nije tipičan predstavnik srpske omladine, ali zapadnoj eliti i domaćoj eliti prodane duše jeste cilj da srpska omladina bude zavedena, neinformisana i blesava poput Perside. Sa takvom napola informisanom, tačnije dezinformisanom masom, a koja je sklona buntovnosti oni će lako upravljati za svoje potrebe.

 6. Mir brate mir says:

  "Oproši mi pape, sve te grube riči, i moj život sada na tvoj život sliči." I ja se vala plašim korone i ludoga Mila, ne mogu da potvrdim svoj dolazak u Goru crnu jer sam srbin, a verovatno i oni srbi iz gore crne nemaju kuda sem na jutarnje i večernje litije i male ekskurzije po svojim gradovima. Milo razvija domaći turizam, na litije ste dobrodošli ali imate i posle mali interview u police station da čuje Milo kakvi su vam utisci bili. Uskoro će Milo da poveća uvoz iz Srbije jer i tamo niko ništa ne radi, a pkb srpsko mleko i ostali proizvodi su uvek bili jeftiniji u CG nego kod nas u Srbiji. Pa ti vidi ko podržava Mila. I svetinje svoje smo instalirali kod njih ali Milo zaboravljeni Srbin ih ne poštuje, misli njegovo je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *