ХЛАДАН ТУШ ЗА ПРИШТИНУ: Велике силе мењају…

ХЛАДАН ТУШ ЗА ПРИШТИНУ: Велике силе мењају…

28 јула 2018

Све је дужа листа савезника Приштине који полако ускраћују безрезервну подршку косовским Албанцима у дијалогу са Београдом, а државама које почињу отворено да им „лупају пацке“ да смање апетите у преговорима полако се придружује и најјачи покровитељ независности Косова – Америка.

Судећи према сигналима које су неки од најважнијих вашингтонских званичника слали последњих дана у сусретима с премијерком Аном Брнабић и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, није искључен ни заокрет у политици САД кад је реч о решавању косовског питања.Тако је саветник председника САД за националну безбедност Џон Болтон отворено пренео Дачићу да је досадашња америчка политика према региону била руковођена „аутопилотом“, односно ставовима дефинисаним пре 20-30 година, и да је садашња администрација спремна да „чује креативна решења за Косово“.

И атмосфера на састанцима председнице Владе с низом утицајних конгресмена, сенатора и представника Стејт департмента била је обојена позитивним сигналима, па је генерални утисак који Брнабићева носи из Вашингтона да Србија коначно има саговорнике који су спремни да саслушају њене ставове.

Све то подгрева нервозу у Приштини, где се албански лидери не либе чак ни да запрете ратом ако се макар и помене неко решење које им се не допада. А тренутно им је прихватљив само један исход – да се у потпуности заокружи њихова лажна држава.

Очигледно изиритиран добрим пријемом наше делегације у Вашингтону и порукама које су одатле послате, Авни Арифи, шеф приштинског тима у дијалогу са Београдом, брже-боље је у петак запретио да ће рат бити неизбежан ако неко размишља о прекрајању граница на Балкану и поручио шта Приштина очекује:

– Желимо узајамно признање, успостављање билатералних односа баш као са другим суседним државама.

О све очигледнијим померањима у међународној арени у вези с косовским проблемом и паници Приштине говорио је и председник Александар Вучић, који је поручио да је због тога све чешћа мета напада:

– Критике су учестале после састанака које сам имао са Путином, америчким представницима, Меркеловом, са лидерима сила без којих неће бити решења. А нарочито после сусрета са Макроном, јер су схватили да подршка Србији расте.

Брнабићева, која је у САД присуствовала обележавању 100 година од подизања српске заставе на Белој кући, рекла је да јој се чини да се сада Србија и Америка боље разумеју када је реч о питању Косова. И министар Дачић поручује да је осетио позитивне сигнале у Вашингтону:

– Пренео сам председнику Вучићу утисак је да је ситуација сада битно различита. Највећа промена је та што су вољни да саслушају и аргументе Србије, а не као пре, да само поручују да је питање Косова решено. Сада кажу треба да се нађе компромис, а то је велика разлика.

Међутим, иако преко окена очигледно стижу топлије струје, а и европске земље почињу да попуштају, најутицајнија држава ЕУ – Немачка, засад стоји на истом становишту – да Срби на Косову могу да добију ЗСО, а да се заузврат Приштини отворе врата у свим међународним организацијама.

KOMENTARI3 коментара

  1. goran says:

    Nista ne menjaju, nego navlace glupe Srbe da ih opet nasankaju.

  2. Kulak says:

    Čisto sumnjam. Vide da među Srbima ima budaletina tipa milojko pantić "navijač rvata", pa lagano bacaju udicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u