ХЛАДАН ТУШ ЗА ШИПТАРЕ: Оштро упозорење за Приштину! ХАРАДИНАЈ НАПАО МОГЕРИНИЈЕВУ

HLADAN TUŠ ZA ŠIPTARE: Oštro upozorenje za Prištinu! HARADINAJ NAPAO MOGERINIJEVU

18 decembra 2018

Predstavnici Evropske unije ponovo su pisali premijeru privremenih kosovskih institucija Ramušu Haradinaju.

Predstavnici EU Federika Mogerini, komesar za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johanes Han uputili su novo pismo premijeru privremenih kosovskih institucija Ramušu Haradinaju, u kojem navode da je svojim jednostanim akcijama ugrozio napredak koji je do sada postignut u dijalogu.Evropski funkcioneri takođe pozdravljaju rezoluciju o dijalogu, koju je kosovska skupština usvojila na Haradinajevu inicijativu, ali, kako prenose prištinski mediji, ukazuju da će dijalog biti nastavljen u istom formatu, koji podrazumeva da EU zastupnikom stavova Prištine i učesnikom u dijalogu i dalje smatra samo Hašima Tačija.

Portparol Evropske unije Maja Kocijančič potvrdila je za Tanjug da je pismo Mogerinijeve, Hana i Malstroma upućeno Haradinaju, ali nije želela da govori o njegovom sadržaju.

Sadržaj je obelodanila „Gazeta ekspres onlajn“, ističući da evropska „trojka“ u pismu najpre odbacuje Haradinajevu ocenu, koju je izneo u svom prethodnom pismu Briselu, da je u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine malo toga učinjeno.

Poručuju takođe da kosovskoj vladi treba da bude jasno da dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljen u formatu u kojem je taj proces i započet:

„Snažno odbacujemo vašu ocenu da dijalog stagnira. Umesto toga, dijalog na čelu sa dva predsednika obeležava i označava stalni napredak. Ovu procenu smo podelili sa liderima EU na Evropskom savetu u decembru i dobili smo ohrabrujuće poruke podrške“, navodi se u pismu upućenom Haradinaju.

Predstavnici EU smatraju da je rezolucija usvojena u kosovskoj skupštini važna i da treba da doprinese ubrzanju nastavka procesa na konstruktivan način, u okviru dijaloga na visokom nivou.

„Mi to pozdravljamo i smatramo to uvodnim stavovima Kosova koje će njegov predsednik izraziti u nastavku dijaloga“, kaže se i ističe da je za EU dijalog jedini realni okvir za rešavanje normalizacije odnosa između Prištine i Beograda.

HARADINAJ NAPAO MOGERINIJEVU

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj rekao je danas da nije on odgovoran za neuspeh dijaloga sa Beogradom nego Federika Mogerini, jer je dozvolila da taj proces „isklizne iz šina“.

Haradinaj je to rekao novinarima u Prištini nakon sednice vlade.

On je inače ranije danas dobio još jedno pismo od briselske „trojke“, Mogerinijeve, Malstrom i Hana, u kojem su ga optužili da je jednostranim akcijama ugrozio nastavak dijaloga sa Beogradom i da Prištinu u dijalogu predstavlja Hašim Tači.

Kosovska vlada je, inače, na današnjem sastanku raspravljala o sveobuhvatnom i obavezujućem nacrtu sporazuma Beograda i Prištine.

Nacrt sporazuma je predstavio savetnik Haradinaja Avni Arfifi i istakao da taj dokument predviđa da Srbija prizna kosovsku nezavisnost, suverenitet Kosova, pravdu za ratne zločine i obeštećenje žrtvama seksualnog nasilja.

Takođe, rekao je, traži se članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Arifi je rekao da na tri sastanka sa, kako je naveo, „srpskom stranom, oni nisu bili spremni da sprovedu bilo kakav sporazum“.

„Vlada Kosova sprovela je svaki briselski sporazum. Odbijanje srpske strane dovelo je do gubitka od 12 miliona evra. Građani Kosova zaustavljaju se svakodnevno, na graničnim prelazima“, rekao je on.

Haradinaj je još jednom ponovio da porez na srpsku robu neće biti ukinut dok, kako je rekao, „Srbija ne prizna Kosovo“.

Na pitanje zašto je bio ljut tokom jučerašnjeg sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini u Briselu, premijer Haradinaj je rekao da je „nju povredila njegova istina“.

„Kosovo više neće biti na milosti drugih. Svi će videti da ova poreska mera neće biti ukinuta, već da će naprotiv biti konsolidovana i neće se menjati sve dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost, a njima je potrebno naše tržište“, rekao je Haradinaj.

„Bota sot“ piše da iako Haradinaj nije pozvan na sutrašnji sastanak u Briselu, rekao je da nema razloga da on bude tamo, te da je već uradio ono što je imao da uradi i kaže.

„Mogerinijeva je naštetila dijalogu i to je izazvalo mnoge probleme u regionu“, rekao je.

KOMENTARI6 komentara

 1. Filip says:

  Brattttte, ova slika gore izgleda kao da su ih uhvatili na vratima wc-a in flagranti...

  • Budi Bog s nama says:

   Vrata tog WC-a su čuveni kabinet gde se održavaju sastanci sa temom "Sve Srbe u jedan džak pa udri motkom". Da tu nešto smrdi, da, i da nakon tih sastanaka Srbima uvek pripadne muka od smrada, i to da. Dakle samo da ih zamolimo da ne prazne crijeva u isto vreme, možda ćemo tako lakše podneti.

 2. trikornjanin says:

  Srbiji je sam Haradinaj napravio veliku uslugu. Sada je momenat da se povuku svi dogovori sa siptarima i sa nato paktom. Ovo bi i politicar iz vrtica znao da iskoristi, naravno ako misli dobro svojoj zemlji. A kfor neka se slobodno povuce sa tih proistora mi sa siptarima lako mozemo da se dogovorimo, direktno, bez posrednika.

 3. mrak says:

  Operi kosu bar jednom, talijanska tupa ober fukso ...

 4. Dani says:

  majmunski cirkus...haradinaj i taci sve ovo rade,jer su ucenjeni sa sudom za ratne zlocine,znaci nemaju kud!Jasno se vidi da ih sad,vb,eu drzi na kratkom lancu,da se njima poigravaju i vec ih polako pustaju u pravcu kanalizacije iako oni sprovode sve sto se od njih trazi.Oni im vise ne trebaju,svrha njihovog postojanja polako nestaje(a ovi se ,sto bi nas narod rekao batrljagaju).Trenutno ponasanje ovih kozosmaraca sluzi u svrhu da se dokazuju kod njihovog naroda i da jos malo egzistiraju na vlasti,pre nego im se omca na vratu zategne.Uskoro na vlast stizu malo"pametniji"(ako se to za scipetare moze uopste reci) i manje kompromitovani.

 5. Budi Bog s nama says:

  Ona je luda i on je lud, a pametna Srbija takvima donosi posao i profit. Ona ga je ošamarila ali će on da je naguzi, pa kom opanci kom obojci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *