ХЛАДАН ТУШ ЗА ВАШИНГТОН: Чешка одбила да прихвати америчке војнике

HLADAN TUŠ ZA VAŠINGTON: Češka odbila da prihvati američke vojnike

11 avgusta 2020

Češke vlasti ne vide razlog da razmeštaju u svojoj zemlji američke vojnike, izjavio je novinarima češki premijer Andrej Babiš uoči početka pregovora sa američkih državnim sekretarom Majkom Pompeo, koji je stigao u posetu u tu zemlju.

Komentarišući premeštanje 12 hiljada američkih vojnika, trenutno raspoređenih u Nemačkoj, Babiš je rekao da ne vidi smisao u tome da oni budu raspoređeni u Češkoj.„Ne vidim razlog zbog čega bi trebalo da imamo američke vojnike u svojoj zemlji. Mi smo NATO saveznici, u tom pogledu se ništa ne menja. Još uvek se ne zna kuda će se ti vojnici uputiti iz Nemačke, ali definitivno neće ka nama, to pitanje nikada nije bilo na dnevnom redu. Kao što sam govorio, u pregovorima sa Pompeom me više zanimaju naši trgovinski odnosi i poslovanje naših firmi“, rekao je Babiš.

Pompeo je u utorak ujutro stigao u Prag, a u sredu će održati pregovore sa premijerom Babišem, posle ćega će ga primiti predsednik Češke Miloš Zeman. Američki državni sekretar će u drugoj polovini dana održati govor pred članovima gornjeg doma parlamenta – Senata, i učestvovaće u diskusiji s njima o aktuelnim političkim temama.

KOMENTARI4 komentara

 1. Zorana says:

  Cesi su mudar i pametan narod.

 2. petrovgrad says:

  Ameri bi da budu što bliže granici Rusije. Česi ih odmah provalili.

 3. Kosovac says:

  Češki premijer Andrej Babiš ne vidi razlog da se 12.000 američkih vojnika razmeštaju po Češkoj. Ali ako Pompeo da neki ubedljivi razlog, e, to je već nešto drugo. Mislim da će Pompeo da priča tiho i da vodi psa sa sobom.

 4. M says:

  Uzet će ih Poljska,oni igraju jednu mudru i pametnu politiku,tkzv.spaljene zemlje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *