HLADNI ODNOSI: Samit Rusija – EU

HLADNI ODNOSI: Samit Rusija – EU

28 januara 2014

Russia-EU_flags_2Predsednik Rusije Vladimir Putin sastaće se sutra u Briselu sa najvišim zvaničnicima Evropske unije u atmosferi sve zategnutijih odnosa EU i Moskve.

Putin u Brisel dolazi u društvu ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, dok će sa druge strane stola sedeti predsednik

Evropskog saveta Herman Van Rompej, predsednik Komisije Žose Manuel Barozo I visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Za razliku od prethodnih samita kada su sa obe strane bile velike delegacije, ovogodišnji samit će trajati kraće i praktično će se svesti na radni ručak visokih funkcionera i njihovih najbližih saradnika.

Mnogi ovo tumaace kao znak zahladnelih odnosa, a iz Saveta je saopšteno da je skraćeni format “pogodniji za produbljenu političku diskusiju” o brojnim spornim pitanjima na relaciji Brisel-Moskva.

Kao prva takva tema izvesno će se nametnuti tekuća kriza u Ukrajini, gde su višemesečne demonstracije protiv odluke vlasti da odustane od trgovinskog sporazuma sa EU i okrene se Rusiji prošle nedelje dovele do prvih ljudskih žrtava.

Dosad su Rusija i EU u nekoliko navrata razmenile optužbe za mešanje u unutrašnje stvari Ukrajine, a Moskvu je posebno naljutilo prisustvo visokih funkcionera EU među demonstrantima na glavnom kijevskom trgu proteklih nedelja.

U centru drugog velikog spora je ruski energetski gigant Gazprom, protiv koga je EU prošle godine pokrenula istragu zbog monopolskog ponašanja i manipulisanja cenama, što Rusija doživljava kao diskriminatornu meru.

U međuvremenu, Evropska komisija je ustanovila da su bilateralni sporazumi o gasovodu Južni tok, koje su potpisale šest članica EU i Srbija, u neskladu sa propisima EU i da ih treba revidirati, što zasad nalazi na oštro odbijanje Moskve.

Treći kamen spoticanja su ljudska prava u Rusiji, a naročito LGBT populacije, koja se našla na udaru novih zakona o zabrani propagiranja “neprirodnih” seksualnih odnosa među decom i omladinom.

Ovi zakoni su naišli na žestoke kritike iz EU, dok su iz Moskve uzvratili optužbom da EU podstiče devijantno seksualno ponašanje kako bi podrila temelje ruskog društva i tradicije.

Sa druge strane, analitičari ukazuju da bi u vezi sa nekim pitanjima, kao što su vizna liberalizacija za ruske građane i saradnja u borbi protiv terorizma, moglo doći do umerenog napretka.

Sem toga, zategnuti odnosi zasad ne ugrožavaju intenzivnu privrednu saradnju: Rusija plasira polovinu svog izvoza na evropsko tržište, a skoro isto toliko čini udeo kompanija iz zemalja EU u ukupnim stranim investicijama u Rusiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *