ХЛАДНИ РАТ ЗБОГ СРБИЈЕ: Због овога је Примаков отказао разговор са Американцима!

HLADNI RAT ZBOG SRBIJE: Zbog ovoga je Primakov otkazao razgovor sa Amerikancima!

31 jula 2015

al-gor,-primakovČuveni zaokret aviona nad Atlantskim okeanom, koji je tadašnji ruski premijer Jevgenij Primakov naredio 23. marta 1999. godine u 21 čas – upravo u trenucima kada su naredbe o početku bombardovanja Jugoslavije sinhronizovano donete u Pentagonu i sedištu NATO – predstavlja jednu od najupečatljivijih slika novije srpske, ali i svetske istorije.

Nešto kasnije te večeri, generalni sekretar NATO Havijer Solana naredio je komandantu za Evropu Vesliju Klarku početak vazdušnih udara, a premijer SRJ Momir Bulatović proglasio je neposrednu opasnost od ratnog stanja. Neposredno pre toga, Beograd je napustio američki izaslanik Ričard Holbruk, koji je u prethodna 24 sata ubeđivao predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića da dopusti ulazak NATO snaga na Kosmet.

Tog dana, Primakov je poleteo iz Moskve u ranije dogovorenu posetu SAD, ali je već na irskom aerodromu Šenon, gde je pravio pauzu, imao prvi telefonski razgovor sa američkim potpredsednikom Alom Gorom. Posle tog razgovora, Primakov donosi odluku da ipak nastavi put prema Vašingtonu, u nadi da američki domaćini neće početi bombardovanje, a pogotovo ne u trenutku kada im u posetu stiže drugi čovek Rusije, zemlje sa tradicionalno bliskim odnosima sa Beogradom.

Kako se to ipak desilo, o čemu ga je Gor obavestio u 21 čas po moskovskom vremenu, kada je Primakov već bio na pola puta između Evrope i Amerike, drugi čovek Rusije doneo je neočekivanu i dalekosežnu odluku da napravi „zaokret nad Atlantikom”, odbivši čak da sleti i u Genderu na teritoriji Kanade. Iz transkripta sa koga je skinuta oznaka tajnosti, a koji je „Politici” iz lične arhive bivšeg premijera ustupio njegov unuk Jevgenij Aleksandrovič Primakov, nedvosmisleno se vidi koliko je agresija na Jugoslaviju pogoršala odnose Moskve i Vašingtona.

Ovi odnosi se posle toga nikada više nisu popravili i po ocenama mnogih eksperata prerasli su u novi hladni rat.

Prenosimo transkript u celosti.

*    *    *    *

RAZGOVOR SA A.GOROM IZ AVIONA NA LETU U VAŠINGTON, 23. MARTA 1999. GODINE 21.00 (MOSKOVSKO VREME)

gor-primakov1

Al Gor: Jevgenij, zovem te u vezi s našim dogovorom. Holbruk je upravo odleteo iz Beograda. Diplomatski napori nisu dali rezultata. I naše pripreme za udar napreduju bez zaustavljanja. Milošević nastavlja svoju ofanzivu protiv kosovskih Albanaca. To ne može ničim da se opravda, tim pre što se nasilje vrši već nekoliko dana. Svakodnevno srpske snage ubijaju nevine ljude, ruše sela, proteruju ljude iz njihovih domova.

Mi smo uporno radili nad time da pripremimo tvoju današnju posetu. Predstoji nam da odradimo važan posao. Mi ćemo, naravno, biti srećni da te pozdravimo, ako ti odlučiš da doletiš. Ali, ako doneseš odluku da odložiš posetu, predlažem da napomeneš u saopštenju za štampu sledeće momente: američko-ruski odnosi imaju najvažniji značaj; poseta se odlaže, ali ne otkazuje, to jest mi ćemo što je pre moguće da odredimo novi termin njenog održavanja, izrazićemo žaljenje povodom toga što mirno rešenje za Kosovo za sada nije pronađeno.

Ako su ovi stavovi za tebe prihvatljivi, onda bi konkretan tekst mogli da usaglasimo sa vašom ambasadom u Vašingtonu. Kada ti predlažeš da se napravi takvo saopštenje? Gde bi ti želeo da sletiš – u Genderu ili na teritoriji SAD?

Jevgenij Primakov: Pre svega želeo bih da ti zahvalim za otvorenosti. Mi cenimo naše odnose sa SAD. Pokazatelj toga je odluka da se nastavi let za Vašington, koju sam doneo posle našeg prvog telefonskog razgovora, dok sam se nalazio u Šenonu. Međutim, mi smo kategorički protiv udara na Jugoslaviju. Smatram da pravite ogromnu grešku. Pri čemu se to ne tiče samo naših odnosa. To neće doneti nikakav pozitivan rezultat uopšte. Mi ćemo svejedno morati da tražimo političko rešenje problema.

U uslovima kada ti direktno govoriš meni da su udari na Jugoslaviju neminovni, podrazumeva se da ja u Vašington da doletim ne mogu. Moraćemo da razgovaramo kasnije. Uveren sam da još nisu sva politička sredstva za regulisanje iscrpljena. Nadam se da ćete vi još jednom da izvagate sve posledice svojih pretpostavljenih namera. Smatram da će posle vojnih udara biti mnogo teže vratiti se u tok političkog regulisanja.

Žalim što svojim delovanjem vi stavljate pod udar sve što je izgrađeno između Rusije i NATO. A dostići sve to nije bilo nimalo lako. Pod udar se stavlja i ratifikacija Sporazuma START-2. Nadam se da, odlučujući se za takav korak, vi makar proračunavate situaciju dva-tri poteza unapred.

Gor: Molim da se razume, da je reč o tome da se zaustave ubistva potpuno nevinih ljudi. Krajnje žalim što se primena sile protiv Miloševića može odraziti na naše odnose. Hajde da razgovaramo kasnije, kad spadne emocionalni žar. Šta je sa mojim predlogom da saopštimo o tome da se poseta odlaže za kasnije termine?

Primakov: Tražiću odobrenje od predsednika za izjavu otprilike ovakve sadržine: u uslovima kada mi je A. Gor saopštio o neizbežnosti vojnih udara na Saveznu Republiku Jugoslaviju, ja ne mogu da započinjem posetu i ne mogu da izvršim sletanje na teritoriju SAD. Hajde na tome da završimo. Doviđenja.

Gor: Žalim što je sve tako ispalo. Nadam se da ću uskoro ponovo da razgovaram sa tobom.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. LOL says:

    Samo otkazo razgovor ??? Nista vise ??? Al je se pretrgo !!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *