ХН: Награда монографији о Воју Станићу

HN: Nagrada monografiji o Voju Staniću

31 jula 2017

Izdavačima „Obodsko slovo“ (Podgorica) i „Štampar Makarije“ (Beograd) pripala je plaketa 15. hercegnovskog „Trga od knjige“ za izdavački poduhvat godine – monografiju „Vojo Stanić: slike-pejntings“, čiji je priređivač Niko Martinović.

– Monografija u monumentalnom obliku predstavlja delo ovog jedinstvenog stvaraoca, njegove refleksije o životu i kreativnom načelu i tekstove uglednih istoričara umetnosti, koji su mu posvetili svoje najbolje analitičke trenutke. Slikareva autopoetička razmišljanja – beleške o sebi samom i drugima, o ljudskoj sudbini, dokolici, moru, gradu Herceg Novom i celom ovom podnebesju – odlikuju vedrina, lucidnost, duhovitost i staložena mudrost – navedeno je, između ostalog, u obrazloženju žirija u kojem su bili prof. dr Ratko Božović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović.

Za najbolju ediciju plaketa je pripala izdavaču „Akademska knjiga“ iz Novog Sada za ediciju „Horizonti“, u kojoj je do sada objavljeno tridesetak dela eminentnih domaćih i stranih autora iz oblasti nauke i književnosti, a za najlepšu knjigu beogradskoj „Geopoetici“ za knjigu „Muzej prepiske: lična pisma koja bi trebalo da pripadaju svima“ Šona Ašera.

„Krokodil peva“ Vesne Aleksić u izdanju Kreativnog centra Beograd nagrađena je kao dečja knjiga godine, a jedna od ocena žirija bila je da „književnost za decu zaslužuje najveća pera i rad od najveće ozbiljnosti, između ostalog i zbog toga što je ovaj žanr uvod u celi čitalački život“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *