HOĆE LI BITI NOVOG VELIKOG RATA? – NATO gura Evropu u sukob sa Rusijom

HOĆE LI BITI NOVOG VELIKOG RATA? – NATO gura Evropu u sukob sa Rusijom

5 новембра 2014

173rdOd početka nedelje u Litvaniji se odvijaju masovni manevri Gvozdeni mač 2014, u kojima učestvuje više od dve i po hiljade vojnika iz devet zemalja NATO-a – Češke, Estonije, SAD, Velike Britanije, Kanade, Litvanije, Luksemburga, Mađarske i Nemačke. Njihov cilj je uvežbavanje saradnje u okviru odgovora na hipotetičku „opasnost sa Istoka“.

Komandant oružanih snaga Litvanije general-major Jonas Žukas povezao je ove manevre sa temom jačanja bezbednosti na evropskom kontinentu. Ipak, prema mišljenju značajnog broja eksperata, ratne igre NATO-a u neposrednoj blizini ruskih granica ovu bezbednost, naprotiv, potkopavaju.

Prema osnovnom aktu Rusija-NATO iz 1997. godine, alijansa je preuzela na sebe obavezu da ne razmešta na teritoriji istočnoevropskih zemalja dodatne bitne borbene snage na stalnoj osnovi. Danas je ovo obećanje faktički prekršeno. U Istočnu Evropu se prebacuje teška tehnika SAD, raste aktivnost borbene avijacije i vojno-pomorskih snaga saveznika iz NATO-a. Pri tome Moskva nije dočekala odgovr na pitanje koje snage u zamsili NATO stratega jesu „bitne“. A što se tiče stalne osnove, stalne rotacije omogućavaju NATO-u da zaobiđe ovu tačku sporazuma.

U suštini zveckanje oružjem je svojevrsna poruka koju Vašington upućuje Moskvi, pokušavajući da je prinudi da preda geopolitičke pozicije. Naravno, ona preduzima sve neophodne mere kako bi osigurala pouzdanu zaštitu nacionalnih interesa. Ali, bez obzira na očiglednost opasnosti, Rusija odustaje od konfrontacije. Ovo je izjavio ovih dana predsednik Vladimir Putin.

Svet u 21. veku nije postao ni stabilniji, ni bezbedniji. Nekadašnje pretnje nisu nikuda nestale. A u nizu regiona stanje stvari se čak zaoštrilo. Ozbiljno žarište napetosti i dalje ostaje na granicama Rusije na jugoistoku Ukrajine.

Ne prestaju pokušaji da se naruši uspostavljen strateški paritet. Arsenali vodećih zemalja razvijaju se i usavršavaju. Na septembarskom samitu NATO-a njegovo rukovodstvo otvoreno je izjavilo o predstojećem uvećanju vojnih mogućnosti Alijanse. Umesto kolektivnog, civilizovanog rešavanja međunarodni problema u opticaju su sve češće ekonomske, informacione poluge pritiska.

Rusija ne namerava da ulazi u konfrontaciju koju pokušavaju da joj nametnu. Mi smo otvoreni za ravnopravni dijalog o svim problemima globalnog i regionalnog dnevnog reda.

Prema mišljenju stalnog predstavnika RF u NATO-u Aleksandra Gruška, događaji u Ukrajini su za Zapad postali samo povod za jačanje pritiska na Rusiju. Bio je potreban veliki povod za povratak na teritorijalnu odbranu iz vremena hladnog rata. I on je pronađen.

Ali od tada svet se promenio. Prekidajući saradnju sa Rusijom, Zapad slabi potencijal međunarodnih napora u borbi protiv terorizma, piraterije, rasprostiranja oružja za masovno uništenje, prometa narkotika, regionale nestabilnosti. Ovim izazivoma NATO teško da može sam da se suprotstavi.

(Glas Rusije)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. milan says:

    Zaključak je ispravan. Šta ce biti kada se nduveni NATO balon izduva? Šta ce biti kada se mišici koji se stalno naduvavaju umore. kada splasne intenzitet doživljavanja? Šta ce biti kada svet jednoznačno kaže, kao čto je to rekao Miloš Zeman, da su pripadnice Pussy i nešto amo obične kurve...prostitutke, koje su se skidale gole u Crkvi, Crkvi koju netko voli ili ne, ali to mesto jeste i ostala je Cekva! Kako da se veruje USA i Eu, kada staju u obranu prefomansa toga tipa? Trenutno razmišljam o nekakvom paralelizmu dogadjanja a smeštam ga u situaciju kada je, slika Muhamrda dovodjena u bliskost sa svinjom. Bilo je to na Severu jednoj od državica BeNeLuxa ili Danskoj! Gle podudarnosti, gle gde je to načinjeno! Kakve su tada bile reakcije na tome istom Zapadu! Reakcija muslimanskog sveta mi je razumljiva, ali šta je to što se desilo Zapadu! Jedini moj zaključak je da Zapad živi u beskonačnom ratu sa celim svetom koji nije Rimokatolički ili u najmanjem Protestanski.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u