HOĆE LI BITI ZA NAS: Rusi hoće u ogromnim količinama srpski kupus i turšiju

HOĆE LI BITI ZA NAS: Rusi hoće u ogromnim količinama srpski kupus i turšiju

21 avgusta 2014
news-2013-Juni-kupus_glavica_2013_gnojidba_info_949291683Predstavnici ruskog trgovinskog lanca Diksi, koji žele veći uvoz srpskog voća i povrća, dostavili su Privrednoj komori Srbije listu traženih proizvoda.

Diksi najviše traži naše jabuke, šljive i kruške, a ugovorene su i prve isporuke voća od oko 10.000 tona.

“Ruski lanac zainteresovan je i za ostale vrste voća i povrća, kao i za proširenje asortimana srpske robe na smrznuto voće i povrće, malinu kupinu i ostalo. Na rafovima Diksija mogli bi da se nađu i futoški kiseli kupus i turšija”, rekao je sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i vodoprivredu PKS, Nenad Budimović. Prema njegovim rečima, na današnjem sastanku predstavnika Diksija sa proizvođačima, prerađivačima i izvoznicima voća i povrća u Srbiji, ruski partneri su izrazili zainteresovanost i za uvoz paradajza, karfiola, krastavca i paprike, a dogovoreno je i nekoliko konkretnih poslovnih aranžmana sa proizvođačima jabuka i šljiva.

Uskoro se očekuju i prve isporuke voća od oko 10.000 tona, rečeno je na sastanku, na kojem je bilo reči i o izvozu za sledeću sezonu, posebno jagoda, trešanja, bresaka, kajsija, šljiva i jabuka, saopšteno je iz PKS. Predstavnici Diksija ocenili su da su srpski proizvodjači na ruskom tržištu konkurentni cenom i kvalitetom svojih proizvoda. Promet Diksija, trećeg po veličini trgovinskog lanca u Rusiji, koji ima više od dve hiljade maloprodajnih objekata širom zemlje, prošle godine dostigao je sedam milijardi dolara, u čemu je promet voća i povrća učestvovao 15 odsto, navedeno je u saopštenju PKS.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *