Хоће ли Николић напустити Вучића и формирати своју странку?

Hoće li Nikolić napustiti Vučića i formirati svoju stranku?

10 juna 2015

84121Nema u Srbiji mira ni među naprednjačkim „šljivama“. To svi već vide.

Jedan od simptoma trvenja između naprednjačko-državnog dvojca su i sve češći okršaji njihove „glavne političke ženskadije“ – Stanislave Pak i Zorane Mihajlović.

Hoće li politički razići „politički otac“ i njegov „politički sin“?

Kada bi se to moglo dogoditi: uoči sve neizbežnijih vanrednih izbora ili će povod i detonator biti nova zapadna nametanja preko premijera?

Hoći li razići bez velike drame ili će pocepati SNS, kao što su pocepali Srpsku radikalnu stranku?

Ili će se Nikolić odlučiti fa formiranje svoje partije?

Borislav Stefanović, poslanik DS:

Odnosi između Vučića i Nikolića su već dugo zategnuti. U medijima smo do sada videli brojne afere i podmetanja.

Nikolić hoće da izgradi sopstveni politički profil u odnosu na Vladu i pokušava da okupi nacionalno svesniju strukturu u stranci.

Koliko će oni ostati zajedno – zavisi od cementa vlasti.

Da li će se SNS raspasti, o tome se dugo spekuliše.

U slučaju dramatičnog obrta u spoljnoj politici vezano za Bosnu ili Kosovo i Metohiju, moguće je da Nikolić krene da sa svojim vernim pratiocima iz SNS pravi sopstvenu partiju.

Ali, mislim da su i Nikolić i Vučić prevashodno zaljubljeni u vlast.

Dušan Janjić, Forum za etničke odnose:

Između Nikolića i Vučića još nema otvorenog sukoba, ali ima interesa kod obojice da nastave da vladaju. Pobediće onaj ko ima bolju sposobnost adaptiranja na nove okolnosti.

Rekao bih da među njima još nisu toliko razvijene razlike da bi došlo do otvorenog obračuna, pošto se Nikolić drži Rusa, a ni Vučić nije baš protiv.

Na kraju, taj odnos će se rešiti kroz vanredne parlamentarne izbore.

Nikolić nema šanse bez velikih turbulencija, demonstracija, štrajkova, saradnje sa sindikatima i saradnje sa desnicom.

Inače, očekujem da ti izbori budu raspisani u decembru.

Šta će biti sa SNS?

Mogu da je podele – ne bi im bilo prvi put da cepaju stranku – ali taj proces će biti krajnje kontrolisan. Neće biti tuče kao u DS, ili ovoga što smo videli u DSS.

Bojan Klačar, CeSid:

Izvesno je da između Nikolića i Vučića postoje različiti, iako ne dijametralno suprotni, stavovi oko pojedinih pitanja.

Razlike se najčešće tiču Kosova, EU, regionalne politike i uopšte međunarodne politike. Nikolićev pristup je bliži nešto konzervativnijem viđenju, koje te teme posmatra iz nacionalnog ugla, dok vlada zauzima pragmatičan stav.

Da razlike postoje, svedoči i platforma za Kosovo koju je pisao Nikolić iako je logično da je to moralo nastati kao zajednički proizvod.

Te razlike se osećaju u javnim nastupima i u pristupu rešenjima, ali ih niko od njih dvojice ne potencira niti želi da dodatno zaoštrava te razlike.

Nikolić ima drugačije poglede u odnosu na Vladu na pojedina pitanja na šta kao legalno i legitimno izabran predsednik (neposrednim putem) ima pravo. Teško je očekivati da neko koga su direktno građani birali treba da bude bez svoje politike i da se u svemu slaže sa vladom. S druge strane, Vlada je zadužena za vođenje unutrašnje i spoljne politike i mora da donosi pragmatične odluke koje, možda, nekada nisu u skladu sa onim što građani očekuju.

Nikolić koristi tu priliku i profiliše politiku koja je „bliža narodu“ i koja je više usmerena ka nacionalnim pitanjima i saradnji, ne samo sa EU, već i sa Rusijom i drugim partnerima, poput Kine, na primer.

Treba razumeti da se predsednički izbori bliže i da ćemo drugačije tonove sa Nikolićeve strane češće gledati jer on mora da profiliše svoju politiku naspram vlade i premijera koji imaju veći rejting nego on sam. Međutim, i jedan i drugi u javnim nastupima zadržavaju dobar odnos i „prepuštaju“ medijima da pišu o neslaganjima.

Razlika između Nikolića i Vučića se vidi i u problemima u komunikaciji kabineta predsednika i pojedinih vladinih službenika. Ta komunikacija sugeriše da postoje određena tenzija i razlike u pristupima. Nekada to čak prelazi i dobru meru. Treba doduše biti iskren i priznati da je Nikolić češće meta napada medija i javnosti nego Vučić i (ili) vlada.

Odluka da napusti SNS, kao sto je obećao u kampanji, utiče na njegovu sadašnju poziciju.

Ne treba očekivati eskalaciju sukoba između Vučiđa i Nikolića u kratkoročnom periodu. Predsednički izbori će biti izazov, ali je moja procena da će obojica, kao iskusni političari, izbeći otvoreni sukob.

Takav sukob bi obojici naneo štetu i verujem da će učiniti sve da do njega ne dođe, makar do predsedničkih izbora. Isto mislim i za SNS, cepanje stranke je moguće samo kao krajnja situacija, za koju sada mislim da je preuranjena iako verujem da će kampanja za predsedničke izbore imati dodatnu dinamiku upravo zbog njihovih odnosa.

Odluka da Nikolić napusti SNS utiče i na njegovu manju moć u stranci, bez obzira što je njegova pobeda nad Tadićem suštinski značila jačanje SNS.

(Diana Milošević, Fakti.org)

KOMENTARI5 komentara

 1. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  O, pa ja se iskreno nadam da je sve ovo početak raspada zločinakke udruge zvane Srpska Naprdna Sranka, skupa lopuža i izdajnika. Narode, struja vam je opet poskupela. Porezi na imovinu su porasli i do deset puta,počeće imovinu da vam oduzimaju zbog dugova, ova država više nije naša,ovo je država robovlasnika, mi svi drugi radimo da bi punili džepove državnoj upravi i povlaštenom sloju džabalebaroša. Šta mislite, zašto su zabranili okupljanja ispred Nenarodne Skupštine?

 2. Logos says:

  Platforma o KiM je pocetak cepanja SNS-a. Toma pravi novu stranku (do kraja ove ili pocetkom sledece godine)koja ima za cilj objedinjavanje nacionalno orjentisanih biraca cime direktno udara na birace postojecih tzv. patriotskih opcija. Sa druge strane, Vucic reformise stranku da bi objedinio svoje i birace DS, LDP-a, LSV (pogotovo njih)i drugih "gradjanskih" opcija. Pomoc za taj posao obezbedjuju Sonja Liht i Latinka Perovic. ende

 3. Ankica says:

  Mislim da smo vec mnogo puta videli da razlike il slicnosti izmedju Nikolica i Vucica ne donose Srbiji ama bas nista dobra. Kad god su se oni zblizavali il razilazili Srbija je patila. Srbiji bi bilo mogo bolje bez njih. Zbog njih pred svetom Srbija uopste nema vise dostojanstva, a narod je ponizen do granice nemogucega. Zbog njihova sramotnog odbacivanja nacionalnih interesa sva Srbija pati i raspada se. Gubi svoj identitet. Oni ga zatiru zajedno sa zapadom. O Boze, baci ciglu i budi precizan !

 4. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  Ankice, u pravu ste. Narod jeste ponižen, ali je sam kriv za to. Uostalom, oni koji žive u bedi ku@@@cem ne mrdaju, a oni koji imaju, ovih dana pakuiju kofere za odlazak na mora, i boli ih pedu i za državu i za Srebrenicu i za poskupljenje struje. Zato gospoda ovejane lopurde i rade šta hoće.

 5. Milan says:

  Samo novi ljudi mogu možda da donesu promenu na bolje, lustraciju dvadesetpetogodišnjeg nataloženog političkog šljama mora da izvrši narod, i to kako stvari stoje, neće se odigrati na izborima. Što se tiče ove dvojice, bilo šta da učine samo se setite džakova sa izbornim materijalom ili bilo čega drugog da se setite iz njihovog "političkog delovanja" shvatićete da neće doći nikakav boljitak za Srbiju i Narod. Daj Bože da za početak na čelo Srbije dođe neko da je samo normalan, mislim da bi svima bilo lakše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *