Хоће ли и Немачка већ под Меркеловом постати нуклеарна сила?

Hoće li i Nemačka već pod Merkelovom postati nuklearna sila?

5 avgusta 2018

Piše: Natalija JANKOVA

NEMAČKI politikolog Kristijan Hake ocenio je da je Donald Tramp faktički proglasio Nemačku za svog neprijatelja broj jedan.

Dodao je da njegoiva zemlja Sjedinjene Države više ne može smatrati garantom svoje bezbednosti. A to znači: da je došlo vreme da o njoj brine sama.Razgovori o sopstveniom nuklearnom oružju u Nemačkoj se vode već poodavno.

Hake je ideju stvaranja nemačkog nuklearnog štita oživeo odmah po završetku poslednjeg samita NATO na kojem se američki lider odlučio za verbalne napade na Nemačku.

Posebno je ukazao da bi posedovanje nuklearnog oružja Nemačkoj obezbedilo dodatnu `težinu` u očima međunarodne zajednice i pomoglo joj da u spoljnoj politici ima svoje posebno mesto. I dodao: krizna diplomatija najviše zavisi od vojne moći (neke) zemlje.

Mišljenja su se odmah podelila, a diskusija se tek zahuktava. Uz učešće  načnika, generala i diplomata.

Pristalice `nuklearne Nemkačke` tvrde da je Berlin bez nuklearnog oružja tek „lopta kojom u svetskoj politici igra onaj koi je poseduje“. Čak uzpozoravaju da je pred Nemačkom „problem – preživljavanja u savremenom svetu“.

Kao iproteklih godina, protivnici ukazuju i upozoravaju da zemlja sa prođlošću kakvu ima Nemačka ne sme raspolagati oružjima za masovno uništavanje.

Neki čak opominju da Nemačka sa nuklearnim arsenalom ne samo da ne bi doprinosila međunarodnoj bezbednosti, nego ni svojoj jer bi mogla razoriti ceo svetski poredak.

Ukazuju i da Berlin ne može doći do nuklearnog oružja bez kršenja međunarodnog prava i sporazuma 2+4 koji Nemačkoj  ograničava prostor čak i za klasično naoružavanje.

Poznati general Bundesvera Harald Kujat „nuklearnu Nemačku“ smatra naprosto nepotrebnom:

„Nemačka treba da razvija svoju ekonomijui i vodi ispravnu politiku. Osnova njene odb rambene sposobnosti, pored vlastite armije koju treba razvijati, leži u multipolarnosti sveta i jakim vezama unutar Evropske unije i NATO“.

Pristalice nuklearizacije odbacuju tvrdnje da bi stajanje Berlina na taj put dovelo do toga da Donald Tramp nemačkoj uvede sankcije i da je izoluje  međunarodnim odnosima

Kretanje Nemačke ka vlastitom nuklearnom arsenalu bilo bi signal otatku sveta da ravanšistička raspoloženja ne postoje samo među njenim desnim ekstremistima i neonacistima…

KOMENTARI6 komentara

 1. Miroslav says:

  Pod Merkelovom, Nemačka samo može postati muslimanska džamahirija.

 2. goran says:

  Ako pristane da se bori za Izrael, kao Amerika i Rusija, i Nemacka ce imati sve sto joj treba.

 3. teoretičar says:

  Plan Amerike je da dozvoli neku vrstu niskog nuklearnog potencijaljla Nemačkoj radi napada na Rusiju. Odnosi između Rusije i Nemačke treba da se pogorpavaju i Amerika će na tome raditi vrlo uporno, sve dok razne Merkelke ne ubede Nemce da je sukob sa Rusijom neizbežan, što Nemci jedva čekaju. A kasnije će Amerika Nemačku opet staviti pod svoju kontrolu. Ako nešto preostane od nje i ako se plan razvije pozitivno za Ameriku a ako ne, onda će sravniti Nemačku sa zemljom zajedno sa svojim planovima. Možda čak i sa Rusima u savezu da bi izbegli proširenje rata za koji Amerikanci spremaju Nemačku. Ostala tumačenja su mistral mozgova.

 4. goran says:

  Izrael nece dati da se unisti Nemacka jer od Nemaca isisava bilione dolara na ime holokausta. Taman posla da se taj prihod izgubi.

 5. teoretičar says:

  Izrael je stavljen tamo gde je stavljen i ako se ne bude vladao kako treba ili nešto ne posluša Ameriku, nestaće a da Amerika ne mrdne prstom. Priče o moćima Izraela su plasirane radi zaštite Izraela i da ne talasa previše, pa su mu čak dali i ono što će dati Nemačkoj. Nuklearno naoružanje niskog intenziteta. Nemačku više niko ne pljačka, a nije ni pljačkana previše spram zločina koje je počinila u prošlom veku. Doduše, ta tema je malo šira i Nemačka, kao i sve najjače finansijske države sveta, uključujući tu i Kinu, plaćaju reket Americi na ovaj ili onaj način. Nemačka je danas među par najbogatijih država na svetu a vojno već danas ima kompletne osnove za izgradnju nuklearnog potencijala. Danke Amerika i planovi protiv Rusije. Nemačka i Izrael imaju identične uloge i obe uloge im je nacrtala Amerika. Uobičajene teorije o tome da Jevreji vladaju Svetom su plasirane po Američkim planovima da raja ima ščime da se zabavlja. I Nemačka i Izrael su kontrolisano naoružane zemlje. Kontrolor - Amerikanci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *