Hoće li iko odgovarati za srpske žrtve u Bratuncu i Srebrenici?

Hoće li iko odgovarati za srpske žrtve u Bratuncu i Srebrenici?

13 jula 2013

Paljenje-svecaSluženjem parastosa i polaganjem venaca u Srebrenici i Bratuncu obeležena je 21 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika koji su ubijeni na Petrovdan 1992. godine.

Prema svedočenju očevidaca, muslimanske jedinice iz Srebrenice na taj dan su napale srpska sela Zalazje, Sase, Zagone i Biljaču, meštane pobili, a sela popalili. U Biljači je, prema podacima porodica poginulih, ubijeno 17, u Zagonima 7 žitelja. Mirjani Živković u selu Biljača ubili su sina.

– Izginuli su u jednoj prostoriji, koja je nekada bila prodavnica, napadnuti sa svih strana mudžahedinima, muslimanima i Naserom Orićem i onima koji hodaju danas po Srebrenici kao narodni heroji – priča Mirjana.

Milica Milošević na Petrovdan izgubila je dva brata. Ubijeni su u Zagonima.

– Ostala mi je majka sama, tuga i bol 21 godinu, žena živi od danas do sutra, slušam, još niko nije odgovarao – kaže Milica.

Porodice poginulih i boračke organizacije obišle su srpska stratišta, na bratunačkom groblju položeno je cveće i venci.

– Imamo svuda ćutanje suda i tužilaštva na sve ove zločine. Jedina informacija koju mi dobijamo od njih jeste da se vode istrage. Ali podizanja optužnica nema, to je evidentno – kaže Radojka Filipović, predsednica Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac.

Osim 69 poginulih na Petrovdan 1992, nestalo je i zarobljeno još 22 Srba, a veliki broj ih je ranjen. Od 22 zarobljenih niko nije preživeo. Nakon mučenja i zlostavljanja u srebreničkim logorima svi su ubijeni, a posmrtne ostatke njih desetoro slučajno je pronašao tim za traženje nestalih iz Tuzle 10. juna 2011. na Zalazju, prilikom traženja muslimanskih žrtava.

Nakon više od godinu dana ovi posmrtni ostaci su identifikovani i sahranjeni su lane na Petrovdan, a za još 12 Srba nestalih tog dana i dalje se traga. U Podrinju je tokom rata ubijeno više od 3.000 Srba, mahom civila i to uglavnom na najveće pravoslavne praznike.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *