josip-broz-tito-jovankaRođaci Jovanke Broz obišli su u utorak, sa potpredsednikom Vlade Rasimom Ljajićem i predstavnikom Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, Kuću cveća da bi videli postoji li mogućnost da se ispuni želja nekadašnje prve dame SFRJ – da bude sahranjena pored supruga.

Kako „Novosti“ saznaju, stručnjaci Muzeja istorije Jugoslavije predočili su im da je vrlo teško izvodljivo da se pritom podigne mermerna ploča od aranđelovačkog venčaca, teška devet tona, ispod koje je sahranjen Josip Broz, a da se ozbiljno ne rasformira celo zdanje koje je, inače, građeno još za njegovog života.

Rođaci su preneli da Jovanka ne insistira na tome da, kada premine, počiva u istoj grobnici pored Tita, ali da je i maršalova želja bila, kada su gradili Kuću cveća, da oni tu budu zajedno.

Jedini prostor koji bi u tom slučaju mogao da bude odvojen za novu grobnicu jeste u nekoj od prostorija sa leve ili desne strane od Brozovog groba. Tu se nekad nalazilo šest apartmana – Titova radna i spavaća soba, salon, gostinska soba, u kojima je živeo kada je odlučio da se iseli iz Užičke 15, 1977. godine.

Danas su apartmani odvojeni harmonika-vratima. Sa leve strane hodnika je stalna postavka štafeta mladosti, a sa desne je uprava Muzeja planirala da napravi stalnu postavku posvećenu životu Josipa Broza Tita. Deo neke od tih prostorija mogao bi, ukoliko Zavod za zaštitu spomenika kulture da „zeleno svetlo“ i ako se slože svi koalicioni partneri u Vladi, da bude pretvoren u večno konačište za Jovanku Budisavljević.

Kako nam je rečeno u Nemanjinoj, ova vlast je spremna da ispravi nepravdu koja je tri decenije činjena supruzi doživotnog predsednika SFRJ, ali isključivo tako da ne bude narušen nijedan zakon. Zato će uskoro biti sačinjen konkretan predlog odluke, koji će se naći pred Vladom.

MALO BOLJE

Jovanka Broz je i dalje na aparatu za veštačko disanje u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije, na koji je priključena u četvrtak zbog naglog respiratornog pogoršanja, ali od nedelje pokazuje blage znake poboljšanja. Svesna je i komunikativna, ima nešto niži krvni pritisak nego što je normalno, a lekari kažu da je njeno zdravstveno stanje i dalje teško.