Хоће ли македонски локални избори уздрмати америчку власт у Скопљу?

Hoće li makedonski lokalni izbori uzdrmati američku vlast u Skoplju?

12 oktobra 2017

KAMPANJA za makedonske lokalne izbore – koji će se održati 15. oktobra – ušla je u sam finiš, a lideri političkih stranka nastupaju kao da će se glasati na parlamentarnim ili predsedničkim izborima.

Nije ni čudo: ishod lokalnih izbora može ozbiljno poljuljati političku mahinaciju kojom su Amrikanci `krunisali` poslednje parlamentarne izbore u Makedoniji. Toga su svesni i glavni domaći akteri – premijer Zoran Zaev i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, a ambasada SAD u Skoplju i celokupna američko-britanska agentura u Makedoniji koja je dobila zadatak da Gruevski bude zaustavljen po svaku cenu.

Ako partija Gruevskog preuzme lokalnu vlast u vodećim makedonskim gradovima – sve će se ponovo zatalasati. Odskočna daska za veliki revanš biće stvorena jer VMRO-DPMNE  i njeni koalicioni partneri u Sobranju imaju celu „vojsku”.

Zna to i Zaev koji je ponovo nastupio – ovoga puta u Prilepu -sa obećanjem da će zemlju uvesti u NATO i otpočeti pregovore sa Evropskom unijom. Simptomatično je i što je opet izgovorio: „Dosta je lažnog patriotizma”.

U Prilepu je obećao: novo pozorište, gasifikaciju… Pomenuo je i 100 miliona evra za podsticanje regionalnog razvoja…

Proteklih dana je obećavao i „uklanjanje ostataka starog režima”.

Gruevski, koji predvodi kampanju svoje stranke, obećao je u Delčevu da će vlast koju bude formirao Makedoniji u narednih deset godina doneti novih 150.000 radnih mesta i spuštanje nezaposlenosti ispod 10 odsto.

Obećao je i povećavanje nacionalnog dohotka za dva i po puta – sa 5.000 na 12.000 dolara po glavi stanovnika. Takođe: ukidanje (ili svođenje na minimum) komunalnih dažbina za sve koji budu svojim kućama doziđivali nove spratove.

Svim socijalno ugroženim porodicama obećao je i otpisivanje dugova za vodu i iznošenje smeća.

Oko partije Gruevskog se opet okupila koalicija „Za bolju Makedoniju”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *