Hoće li Nikolić otići na proslavu u Hrvatsku?

Hoće li Nikolić otići na proslavu u Hrvatsku?

17 јуна 2013

NikolicPredsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je juče da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić dobrodošao u Zagreb, na proslavu ulaska Hrvatske u EU 1. jula, kao i da je Nikolić više puta naglasio da je za zajedničku evropsku budućnost i saradnju i da bi nedolaskom propustio da „potvrdi evropsku orijentaciju svoje zemlje”, preneo je Tanjug.

„Više komentara izazivaju nagađanja o ovim ili onim uslovima pod kojima bi bio voljan da dođe. Mi smo pozvali sve susede, svi su dobrodošli. Ako ne dođe, propustiće istorijski događaj, pa i priliku da u pozitivnoj atmosferi vidi i bude viđen”, rekao je Josipović u intervjuu za jučerašnje izdanje „Jutarnjeg lista”.

Predsednik Nikolić potvrdio je ranije Tanjugu da će sigurno biti u Zagrebu na svečanosti povodom prijema Hrvatske u EU i da bi to moglo da bude sprečeno jedino odlukom Hrvatske da „uvredi Srbiju” predstavljanjem i učešćem Kosova kao države na tom događaju.

Josipović je kazao da su na proslavu ulaska Hrvatske u EU pozvane suverene države, uključujući, kako je rekao, i Kosovo.

„Svi susedi i predsednici, uključujući predsednika Nikolića, dobrodošli su, a oni koji će doći i učestvovati na tom velikom događaju imaće, siguran sam, veliko zadovoljstvo”, naglasio je Josipović.

Hrvatski predsednik je rekao da će Nikolić, ako ne dođe, „propustiti da svojim prisustvom potvrdi evropsku orijentaciju svoje zemlje i pokaže da prihvata i sprovodi ono o čemu govori u evropskim i drugim institucijama”.

Josipović je dodao da su retorika posle preuzimanja dužnosti i davni politički angažman Nikolića izazivali negodovanje i da su bili teret pokušajima Hrvatske da gradi dobre odnose sa Srbijom.

„Ali predsednik Nikolić je u više nastupa naglasio da je za zajedničku evropsku budućnost i dobru saradnju. Njegove novije izjave o Srebrenici, BiH i Hrvatskoj potpuno su drugačije. Sporazum s Kosovom velika je stvar”, rekao je Josipović.

On je naglasio da svako ima pravo na novu politiku, naročito ako ona i za Hrvatsku može značiti trajni mir i rešavanje otvorenih pitanja koje ima sa Srbijom.

„Nikolić predstavlja državu koja nam je i pored teške istorije, sused s kojim moramo graditi dobre odnose, pre svega zbog nas samih, zbog stabilnosti regiona, mira, privrede. Bilo bi mi drago da dođe”, rekao je Josipović.

Pozivajući se na neimenovane izvore u hrvatskom ministarstvu inostranih poslova, „Jutarnji list” piše da je Zagrebu svejedno da li će Nikolić doći na svečanost u Zagreb. „Potpuno nam je svejedno da li će Nikolić doći ili neće, ali on ne može postavljati nikakve uslove.

Zanimljivo je da od nas traži da Kosovo ne tretiramo kao državu, a u isto je vreme učestvovao na skupu na kome je nekoliko metara dalje sedela kosovska predsednica Atifete Jahjaga”, prenosi hrvatski list izjavu neimenovanog izvora iz ministarstva spoljnih poslova.

Predsednik Srbije i kosovska predsednica Atifete Jahjaga učestvovali su 13. juna na samitu država srednje Evrope u Bratislavi, gde je kosovska predsednica bila predstavljena po gimnih formuli, bez navođenja naziva zemlje i zastave.

(Politika)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. nini says:

    Nikolić se pretvorio u trulu krpu!!!Veselnik!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u