Hoće li Obama primeniti manevar Ronalda Regana i pokušati da sruši Rusiju?

Hoće li Obama primeniti manevar Ronalda Regana i pokušati da sruši Rusiju?

20 oktobra 2014

ObamaHladni rat se vratio, ili bar neka njegova verzija, sa ruskim trupama koje se premeštaju na Krim koji se ponovo priključuje ruskoj teritoriji.

Za kritičare predsednika Baraka Obame, ovo je jedinstvena prilika da se demonstrira kako je on jadan u poređenju sa čovekom koji je učinio sve što je mogao da razruši Sovjetski savez, predsednikom Ronaldom Reganom.

Reganov sin, Majkl Regan, ponudio je svoj savet Obami na veb sajtu Townhall.com:

„Predlažem da predsednik Obama izuči način na koji je Ronald Regan pobedio Sovjetski savez. On je to učinio bez ispaljenog metka, pošto je, kao što znamo, imao super oružje – naftu. Nafta je bila jedina stvar koju su Sovjeti imali 1980. godine koju su svi širom sveta želeli da kupe, osim ICBM-a i hidrogenskih bombi koje nisu bile na prodaju.

Pošto je prodavanje nafte bilo izvor bogatstva Kremlja, moj otac je naterao Saudijce da preplave tržište jeftinom naftom. Niže cene nafte obezvredile su rublju, uzrokujući bankrot  SSSR-a, koji je doveo do perestrojke i Mihaila Gorbačova i na kraju do pada Sovjetskog saveza“.

Dokazi koji podržavaju Reganovu intervenciju

Pominje se izvesna knjiga po imenu Pobeda: Tajna strategija Reganove administracije koja je ubrzala raspad Sovjetskog saveza, a koju je napisao Piter Švajcer. On je u ovoj knjizi opisao satanak 1981. između direktora CIA-e Vilijama Kejsija i njegovog saudijskog kolege. Na tom sastanku su se iznosili izveštaji o sovjetskoj proizvodnji nafte. Švajcer navodi neimenovanog zvaničnika SAD za ovu informaciju.

Dokazi protiv

OPEC (Organizacija država koje izvoze petrolej) imala je sporazum o održavanju cena po sistemu kvota proizvodnje. Članovi su obećali da će ograničiti proizvedenu količinu. Sa manje zaliha, cena je bila veća.

Problem je bio što nisu svi članovi poštovali pravila. Postoje mnogi navodi o nezadovoljstvu Saudijaca.

Šeik Jamani, ministar za naftu, je osamdesetih godina na sastancima u Ženevi nekoliko puta pretio da će povećati izvoz ako Irak i Iran ne prestanu da krše svoje dogovorene kvote (Irak i Iran su bili u ratu i trebala im je strana valuta za finansiranje vojske).

Saudijska Arabija je imala najveće kapacitete i bila je najmoćnija. Ona je ubrzala proizvodnju i spustila cene kako bi poslala poruku drugim članovima OPEC-a.

Da je Reganova doktrina bila održavanje niskih cena, akcije SAD se ne bi uvek poklapale sa tim ciljem. Kako su cene pale, tako se raspala naftna industrija SAD.

Tako je Regan poslao tadašnjeg potpredsednika Džordža Buša u Saudijsku Arabiju da ih ubedi da smanje proizvodnju i dignu cene, jer je to bio „udarac na nacionalnu bezbednost“.

Majkl Regan je rekao da je njegov otac naterao Saudijsku Arabiju da preplavi tržište naftom kako bi se spustila cena nafte i potkopala sovjetska ekonomija. Brojke pokazuju da je saudijska proizvodnja porasla, pala, a zatim opet porasla.

Šablon proizvodnje i cena se baš i ne poklapa sa Reganovom izjavom. Ne postoje javni dokumenti koji bi potvrdili da je Regan zamolio Saudijce da iskoriste naftu kao ekonomsko oružje protiv SSSR.

S druge strane, postoje opširni javni izveštaji da se Saudijska Arabija svađala sa svojim OPEC partnerima i upozoravala ih godinama da će podići proizvodnju kako bi platili za kršenje kvota.

Takođe, tu je Buš koji poziva Saudijce da ponovo podignu cene što se direktno protivi Reganovoj strategiji u izjavi.

Moguće je da postoji element istine u tvrdnji, ali javni izveštaji snažno upućuju na drugu stranu. Verujemo da je izjava većinom lažna.

Da je ova strategija bila stvarna ne zavisi od toga da li je ili nije predsednik to ‘naručio’. Ovaj proces se svakako odigrava pred našim očima i danas.

Postoje jasni dokazi da je SAD preko Saudijske Arabije i pada cene nafte počeo obaranje Rusije po modelu koji je već primenjen na Sovjetski Savez.

Međutim, zaboravljena je samo jedna „krupna sitnisa“, Sovjetski Savez je unutar istočnog bloka imao preveliki broj satelita koji su bili nesposobni za samostalan život i koje je SSSR izdržavao. Zato je SSSR pao.

Danas u slučaju Rusije tih satelita nema, Rusija izdržava samo sebe.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Danilo says:

  Takodje Rusija ima krstarece rekete sa bojevim glavama koje su u stanju na "neutralisu" saudijsku proizvodnju za sva vremena. A imaju i dobru volju, narocito kad su saudijci u pitanju.

 2. Lili says:

  A sto nebi Rusija mogla da sprovede asimetricnu intervenciju kao SADe,tj. da sredi malo Saudijsku Arabiju naravno ne bombama.Da uvede damping cenu ispod americke nakane,pa da se vidi ko koliko moze da izdrzi? Zar to nije cikaska skola "trziste ce se samo regulisati".Hahaha samo kada se radi o tudim resursima to SAde provodi a kod kuce drugacije,koji licemerii.

 3. niki says:

  Hahaha pa Putin je jasno prosle godine rekao saudijskoj arabiji ako jos nastave da finansiraju teroriste koji izvode teroristicke napade u Rusiji da ce ih sravniti sa zemljom ni vise ni manje nego otvoreno ovim recima.

 4. Mare says:

  Pad cena nafte je uzrokovan zapravo pojavom na trziste Iracke nafte koju kontrolise Muslimanska Drzava ISIL... Drugo za neko obaranje Rusije potrebno je previse vremena, a toliko gubitaka nemoze da podnese ni Saudijska Arabija jer njihova cena nafte i Ruska su gotovo jednake za izdrzavanje budzeta...Takodje moramo shvatiti da ni Amerikanci nemogu da izdrze dugo ovu cenu jer uglavnom njihove kompanije posreduju u prodaji i ovo su veliki gubici i za njih. - Da zanemarimo sve ovo meni nije jasno zasto jos uvek cena goriva ostaje ista na nasim pumpama?

 5. Alehandro says:

  Nikad u Nato! Pogledajte snimak! http://www.youtube.com/watch?v=rEDDOoOR69U

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *