ХОЋЕ ЛИ ОВАКО ИЗГЛЕДАТИ БУДУЋНОСТ!?

ХОЋЕ ЛИ ОВАКО ИЗГЛЕДАТИ БУДУЋНОСТ!?

5 јануара 2021

С почетком вакцинације, човечанство је изгледа спремно да победи у борби против вируса корона, али поједине елите које планирају постковид „Велики ресет“ не желе да се све врати у нормалу. Шта су уместо тога планирали, открива у ауторском тексту за РТ ирски новинар Грејем Докери.Закључавање градова и држава и обавезно ношење заштитних маски били су свакодневица током прошле године, а политичари широм света тражили су од грађана да прихвате „нову нормалност“. Тај израз је постао свеприсутан, а како се примена вакцина приближавала, та фраза је замењена новом – „Велики ресет“, која се користи за опис монументалних промена у људском друштву потребних у свету након пандемије вируса корона.

Британски принц Чарлс и Клаус Шваб, оснивач и директор Светског економског форума, открили су у мају амбициозни план за стварање равноправнијег, безготовинског, интегрисаног и одрживог глобалног друштва. Светски лидери су се наизглед прихватили плана, уз његову крилатицу „Изградити боље“ која се истицала у порукама предизборне кампање изабраног америчког председника Џоа Бајдена.

Закаснела либерализација или технократски Нови светски поредак? Мишљење о овом плану је подељено, али без обзира на то, Докери нуди поглед на „нову нормалност“ која се очекује 2021. године и касније.

Здравствени пасоши за све

Чак је и Светски економски форум признао да би издавање грађанима здравствених пасоша или уверења о вакцинацији могло да се покаже контроверзним. То, међутим, није зауставило владе да се поигравају том идејом.

Британија истражује идеју стварања дигиталне базе података „пасоша слободе“, који би само људима који имају негативан резултат теста на корону омогућио приступ јавним местима, док су Ирска и Израел разматрали да они који нису примили вакцину протов ковида не могу да приступе одређеним местима, док ће Француска можда забранити коришћење јавног превоза свакоме ко није вакцинисан.

Заступници грађанских слобода жестоко су критиковали такве потезе, али оне који их најављују није брига. „Припремите се за здравствени пасош одмах“, написао је прошле недеље бивши британски премијер Тони Блер. „Знам све примедбе, али то ће се десити. То је једини начин на који ће свет функционисати“, додао је.

Када је реч о путовању авионима, већ је најављено да ће бити потребан доказ о вакцинацији и на путницима је избор: примити вакцину или остати код куће.

Дигитални лични документи

Евиденција о вакцинацији само је један аспект идентитета појединца којем креатори „Великог ресета“ желе приступ. У објави уочи Божића, Светски економски форум је изнео амбициозан план за стварање апликације за дигитални идентитет чији је циљ додела званичног идентитета за више од милијарду људи широм света који га немају сада. Регистровање светске популације циљ је који имају Уједињене нације, а предложена апликација омогућила би корисницима повезивање са „паметним градовима“, здравственим и финансијским сервисима, пружаоцима услуга путовања и куповине и владиним службама.

Заједно са идејом здравствених пасоша, лако се може замислити свет у којем би невакцинисани могли бити искључени из ових виталних услуга. Међутим, Међународни монетарни фонд отишао је корак даље, предложивши овог месеца да се алгоритми могу користити и за скенирање објава на друштвеним мрежама.

Имате превише објава против вакцинације на Фејсбуку? Извини, пријатељу, кредит је одбијен.

Неједнакост на стероидима

Присталице „Великог ресета“ говоре о изградњи равноправније, праведније економије након пандемије. Посматрајући тренд, та економија више личи на средњовековни феудализам, са малом групом милијардера на врху и осталима на дну.

Закључавање је катастрофално за власнике малих предузећа. У многим градовима половина таквих предузећа је већ пропало. Светским милијардерима, међутим, иде спектакуларно добро. Од почетка пандемије само су увећавали своје богатство. Амазон је у другом кварталу 2020. године зарадио 89 милијарди долара, а богатство директора Џефа Безоса повећано је на 200 милијарди долара.

Како се закључавања настављају, нема назнака да ће се овај тренд ускоро преокренути.

Све ово наговештава свет према замисли Светског економског форума. Према промотивном видео снимку ове организације, до 2030. просечна особа „неће ништа поседовати и бити срећна“. Уместо тога, роба и услуге ће се изнајмљивати од корпорација и испоручивати беспилотним летелицама. Реч је о корпорацијама попут Амазона.

Нови подстицај за заштиту околине

Пре појаве короне, климатске промене, реалан, али веома политизован проблем, биле су топ тема широм света, а лидери су се утркивали у објавама датума за поступно укидање фосилних горива. Присталице „Великог ресета“ предвиђају глобални систем пореза на угљеник који ће се применити до 2030. године, а грађани ће јести месо као „повремену посластицу, а не као основну намирницу. За добробит околине“.

Светски лидери ће вероватно започети 2021. обновом својих обавеза према будућности без угљеника, без обзира на трошкове. Џо Бајден је обећао да ће се САД прикључити Париском споразуму о клими.

Иако ће просечан човек можда платити мало више за привилегију да вози аутомобил или једе одрезак наредних месеци и година, стварна промена, према Светском економском форуму, осетиће се до 2030. године, када ће се због климатских промена створити велики избеглички талас, око милијарду људи потражиће нови дом. Према „Великом ресету“, мораћемо боље да радимо на дочеку и интеграцији избеглица.

За Запад талас климатских избеглица значи већу конкуренцију у послу и растућу поткласу у земљама које их примају. Међутим, и они ће добити прилику да „ништа не поседују и буду срећни“, баш као и сви ми.

Цензурисана дискусија

Будући да чланови Светског економског форума дословно финансирају сопствене активистичке покрете, биће тешко разазнати промене одозго према доле. У случају напора за новим еколошким окружењем, Грета Тунберг и Бритиш Петролеум су у истом тиму. Када је реч о капитализму, папа Фрања и Мастеркард заједно раде на томе да дају корпорацијама већу улогу у културним и политичким питањима. Што се тиче здравствене политике, чини се да Светски економски форум и већина светских медија дозвољавају Билу Гејтсу да одлучује о будућности медицине и превенције болести.Међутим, ко проговори о било којој противречности и проблемима који су својствени овим постковид предвиђањима, означен је као теоретичар завере. С обзиром на то да светски гиганти друштвених медија сузбијају садржај завере, остаје да се види где ће се линија између „опасних“ дезинформација и легитимне критике повући 2021. године.

Међутим, може се рећи да ће 2021. године Силицијумска долина одлучивати о чему не треба говорати. Само 2020. године, Твитер је цензурисао председника Сједињених Америчких Држава и забранио националним медијима да износе штетне информације о његовом противнику. Када је реч о садржају који је брендиран као теорија завере, дискусија ће од овог тренутка по свему судећи бити више ограничена.

Усред глобалних превирања које је донела пандемија корона вируса, лако је замислити да светски лидери и корпорације користе хаос да би наметнули више контроле над становништвом. И сам принц Чарлс је наша турбулентна времена описао као златну прилику да се остваре велике визије промена.

Стварна примена „Великог ресета“ зависиће од амбиција влада и њихових корпоративних партнера, и од тога колико ће се добро одупрети економској неопходности и отпору јавности.

Највероватнији исход је да се „ресетовање“ покреће постепено, сматра аутор текста. Без обзира на све, предлози Светског економског форума ће сигурно наставити да обликују дискусију дуго након што опасност од вируса корона попусти, закључује аутор у тексту за РТ.

(Спутњик)

KOMENTARI8 коментара

 1. I Love Jesus says:

  Za hrišćane: "Ne, to još nije primanje žiga zveri, ali tako se počinje, naznake su skore, žig će se primati ili na ruku ili na čelo, ko ne primi neće moći ni da kupi ni da proda šta." Ovo je uvod ali kad dođe do primanja žiga svi će znati da to nije od Boga i bolje je položiti svoj život nego uskoro nakon toga radi žiga da pijemo ljuti gnev Božiji. Zapravo tražiće se od nas još mnogo toga ne samo ovo navedeno, tražiće da se odreknemo Hrista, našeg Gospoda i Spasitelja u paketu sa svim zahtevima pred čovečanstvo, pratite znake vremena, čitajte knjihu Otkrivenje i neka vas Bog blagoslovi.

 2. Риста says:

  Сви ти "великани" као што су Сороши и Гејцови су само маска. Са неколико милијарди долара већином неких вредности а не долара на рачуну, они немају скоро никакав утицај на светске токове. Чак и када имају 100 милијарди долара у парама, то није сума која може да влада светом, а све и да јесте, морају прво основати и платити војску, милицајце и владе а то са 100 милијарди долара није могуће. Једна државна организација кошта на хиљаде милијарди долара и то сваке године и поново, наравно укључујући војску , полицију, судове, политичаре и коментаторе аналитичаре који рекламирају власт, као и своје медије. За ту организацију плаћају милиони и милиони људи кроз порез сваки дана и никада није доста. А богати корисни идиоти , већ давно на издисају, само прате токове власти и помало понеког подмите али то је безначајно. Све што они могу је да отворе као неки универзитет и новине па да тамо проповедају своју религију али што се тиче власти, они су само корисни идиоти оних који владају. Уз њих се шлепају, привлаче медијску пажњу и мисле да они доносе неке одлуке. Ај немо се палите на ове труле богаташе. Видите да су то углавном метузалеми на издисају, њихово време је на издисају и добили су мало пажње да им лакше узму богатства. Њихов значај је само медијски али кад наљуте неког политичара, онда их Орбан истера из Мађарске и затвори им универзитет. Јако мудо од универзитета када може да се укине без икаквих последица. Тај напад на здраве мозгове започео је са оним духом Од 150 година Ротшилдом, па његове слике преплавиле свет, а онда стигао зомби Сорош а сада нам сервирају Гејца. Ја то откоментаришем једном у десет година и више их нити слушам нити отварам вести о њима. Ај не буте деца.

  • jovan says:

   Na zalost, bice onako kako je rekao Bler-malo broj, kao sto smo mi, pomalo gunjati, ali NA KRAJU ONI CE NAPRAVITI TOTALITARNI SVET. Vecina ce ici mirno na klanje kao sto smo vec videli u Jasenovac ili Ausvic, a ljudi saputati da su to bilo "lajtvarijanta" za ono sto ce biti! !! Cenzura misljenja ce biti najstranija ikada, a bice po potrebi i "humanitarno bombardovanje", i "haski tribunali".

 3. Kosmos says:

  Maltretiranje naroda, bukvalno...Vakcine ljudi ne žele da prime, zna se zbog čega...ovo je dno..

  • I Love persida says:

   Ne, sa njima nema budućnosti.

 4. Cp6a says:

  Набаците слушалице, нађите неку лепу музику, опустите се. Маните се вести, јер су оне или лоше, или страшне. Лепе вести људи мање читају, мање су интересантне и зато их и мање има. Те 2021. председник Трамп је истеран из Беле куће, а Америка се поделила, завршена је пандемија короне и живот се вратио у нормалу, Торлак је уз руску помоћ почео да прави нове вакцине, запад је и даље смишљао разне смицалице истоку, Русија је чврсто стала иза Србије и Републике Српске, Кина је постала најача економија, Ноле је и даље био најбољи тенисер света, а ја сам одлучио да због тога наздравим к'о човек.

 5. doktrina soka says:

  I Hitler je sanjao sa svetskim vladarima koji su na aparstima danas da zavladaju svetom pa im je propalo.Tako ce da bude i sada, narod danas nije glup,a mi u Srbiji smo pod sankcijama i od MMF i od SB i od ECB jos od 90g, pa ostasmo zivi i pored ovih nasih kupljenih zutaca. Nema od tog plana nista jer se djavo jako raduje kada netko nesto planira i jos javno govore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u