HOĆE LI POPUSTITI? – Zapad pritiska Vučića zbog Krima i Rusije

HOĆE LI POPUSTITI? – Zapad pritiska Vučića zbog Krima i Rusije

28 marta 2014

pol-vucic_620x0 Aleksandar Vucic 9383Zapadne zemlje traže od budućeg premijera Aleksandra Vučića da se Srbija pridruži članicama EU i uvede sankcije Rusiji zbog krize na Krimu, pišu „Novosti“.

Konkretno, od srpske vlade se traži da se u formi izjave pridruži Briselu i Vašingtonu u javnoj osudi Kremlja, ali i u formalnim potezima koje Evropa i Amerika budu preduzimale protiv vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina, navode „Večernje novosti“.

Izvori ovog lista tvrde da će vrhunac tog diplomatskog pritiska biti 31. marta, kada Aleksandar Vučić i Ivica Dačić u Briselu budu razgovarali sa visokom predstavnicom za evropsku bezbednost i saradnju Ketrin Ešton, u nastavku dijaloga s Prištinom.

„Novosti“ takođe navode i da zapadne diplomate ne žele, u slučaju drugog hladnog rata između Istoka i Zapada, da Srbija ima poziciju u kojoj bi njena ekonomija koristila sve prednosti specijalnih veza s Rusijom.

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić izjavio je da Srbija neće preduzimati neprijateljske korake prema Rusiji i da to razume svaki građanin Srbije.

„Članstvo u EU je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i svakako će poštovati i izvršavati preuzete obaveze. Nije ovo izbor između istoka i zapada niti će se Srbija opredeljivati shodno tom obrascu“, rekao je Mrkić „Večernjim novostima“.

Mrkić je najavio da će nova vlada usvojiti i ubrzo objaviti svoje stavove o svim najvažnijim pitanjima.

Šefica Pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević je, povodom krize u Ukrajini, rekla da stav Brisela da „donekle razume“ složene odnose Srbije i Rusije ne bi trebalo da bude izgovor Srbije.

„Daleko da bi to trebalo da bude naš izgovor, pa da od nečega što je bila dobra praksa Srbije usklađivanja sa spoljnopolitičkim stavovima EU sada krenemo da se ne usklađujemo. Ovo je specifična situacija i tako je i treba posmatrati“, rekla je Tanja Miščević Radioteleviziji Srbije.

Otpravnik poslova ambasade Ukrajine u Beogradu Oleksandr Kiričenko izjavio je da je njegova zemlja veoma razočarana što Srbija, pozivajući se na tehnički karakter vlade, nije zauzela jasan i pravi stav o ruskoj aneksiji Krima.

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    VUČIĆU JEDINI ISKRENI PRIJATELJI SU NAM RUSI BILI I OSTAĆE ZAUVEK . AMERIČKO-NACISTIČKA-EVROPSKA-UNIJA NAS JE BOMBARDOVALA I DAN DANAS OSEĆAMO POSLEDICE. NEMOJ OKRETATI LEĐA PRAVOSLAVNOJ BRAĆI ZBOG MRVICA PORED KATOLIČKOG STOLA. ŽIVELA RUSIJA ŽIVELA SRBIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *