Hoće li posle jedne decenije premijer biti iz partije sa najviše mandata?

Hoće li posle jedne decenije premijer biti iz partije sa najviše mandata?

8 marta 2014

VladaSRBUkoliko Srpska napredna stranka osvoji najveći broj mesta u parlamentu i Aleksandar Vučić bude novi premijer, to će biti prvi put u poslednjih deset godina da najjača partija u Skupštini ima i lidera vlade.

U postizbornim kalkulacijama i ustupcima od decembarskih izbora 2003. godine, premijerska fotelja bila je rezervisana za drugoplasirane stranke, a u poslednjem mandatu i za „bronzane“ socijaliste.

Tako je Vojislav Koštunica vodio dve vlade, a njegov DSS je imao manje poslanika od radikala. U sazivu od 2004. do 2007. godine boje SRS u parlamentu branila su 82 poslanika, dok je bilo 53 Koštuničinih. U narednom jednogodišnjem mandatu radikali su zauzeli 81 stolicu, a DSS 50.

Na izborima 2008. godine ubedljivu pobedu, sa 102 parlamentarca, odnela je koalicija „Za evropsku Srbiju“. Demokrate koje su predvodile ovu liste osvojile su 63 poslanička mesta, a njihov lider Boris Tadić „postavio“ je Mirka Cvetkovića za premijera. Opet je SRS bio jači u Skupštini sa 77 poslanika. Nakon poslednje izborne trke, poslaničke klupe preplavili su naprednjaci, a predsednika vlade dobili su socijalisti, čiji je klub bio treći po snazi.

Profesor Vladimir Goati komentariše za naš list da je dobro kada premijer dođe iz najjače stranke u parlamentu:

– Tada može da govori punim glasom i ima široku podršku u vladi iza sebe. I faktički i formalno, moć je u rukama jednog čoveka. On preuzima odgovornost bilo za dobre, bilo za loše poteze. Inače, u Evropi retko gde premijer dolazi iz partije koja nije većinska u parlamentu.

Programski direktor CeSID Đorđe Vuković, kaže, za „Novosti“, da premijer iz najjače stranke donosi stabilnost na političkoj sceni, ali nije neuobičajeno da drugi ili treći delegiraju predsednika vlade:

– I u drugim zemljama se dešava da prvi ne može da formira vladu, pa to onda urade slabije plasirani na izborima.

Vuković kao najpošteniji primer izbora navodi Veliku Britaniju gde se od početka izbora biračima otkrivaju i imena kandidata za predsednika vlade.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *